Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Visst är det mysigt att köpa sig en take away-kaffe och dricka på väg till jobbet? Men om du räknar ut vad en (eller två?!) kaffe om dagen kostar på en månad eller ett år är det kanske inte lika mysigt längre.
Foto: Shutterstock
2 AV 3
Appar till mobilen. Hur viktiga är alla betalappar egentligen? Du kanske kan satsa på de som är gratis – ett superenkelt sätt för att spara pengar.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
En anledning till att sluta köpa färdiga luncher: för samma pris som du köper en färdig sallad kan du få sallad i en vecka om du köper den i grönsaksdisken i mataffären i stället.
Foto: Shutterstock

10 saker du kan sluta slösa pengar på

Vill du också spara en massa pengar?

Med våra tips kan du dra ned på din shopping.

Här är 10 onödiga köp att sluta slösa pengar på.

Vi håller på att konsumera sönder vår värld. Och vi är många som flera gånger har sagt att vi ska shoppa mindre, ta större ansvar för miljön och därmed också spara en massa pengar. Alla dessa småutgifter som under ett år blir en stor summa pengar. Sånt vi inte ens tänker på, som en takeaway-kaffe här, och lite snacks där.

Vi har här samlat ihop 10 saker som väldigt många slösar sina pengar på. Om man bara kan ta bort en grej i veckan eller fem i månaden blir det rätt mycket pengar att spara på ett år. Många bäckar små...

Lycka till!

 

LÄS OCKSÅ: Knepen för att välja rätt kö till kassan

 

1. Köpt lunch – för hutlösa summor

En plocksallad eller dagens lunch för 80 kronor? Köper du sallad i affären kan du ha sallad varje dag i en hel vecka för samma pris. Och den köpta lunchen innehåller ofta massor av fett och är inte så näringsrik.

 

2. Gymkort – som du inte ändå inte använder

Hur många har inte skaffat sig ett dyrt gymkort för att man tror det ska hjälpa till med träningen? Sedan tröttnar man och det dras på autogiro varje månad ändå, själv tänker man att ”snart ska jag komma igång”, samtidigt som pengarna tickar på.

Att träna hemma eller utomhus är helt gratis. Gillar man inte löpning kommer det fler och fler utomhusgym som vem som helst får använda. Vill man ändå gå på gym är det stora prisskillnader, man måste inte välja det dyraste.

 

Läs också: Du har vikt dina kläder fel – så här ska du göra

 

 

3. Impulsshopping – av sånt du inte behöver

Kanske hittar du en tröja som bara kostar 100 kronor, men har du tittat på kvalitén? Håller den bara tre tvättar så blir den inte speciellt billig. Och behöver du den, eller handlar du bara för att det är billigt? Många så kallade billiga köp kan också bli dyrt i längden.

Ett tips är att lägga undan plagget, om det går, när köplusten slår till, och gå hem och fundera. Det brukar gå över då.

 

4. Kabel-tv – trots att du inte ens ser hälften av alla kanaler

Helt ärligt, behöver du verkligen alla dessa kanaler? Om du inte är en stor tv-tittare är det kanske en utgift att spara in på. Men tillbringar du jättemycket tid framför teven kanske det är dags att börja göra annat. Röra på sig, läsa, träffa vänner. Allt det ger mer för ditt välbefinnande och hälsa. Och plånboken.

 

5. Nagelförlängning – stor årskostnad

Det är dyrt, och blir alltid dyrare än man tror, speciellt då naglar kan gå av, och man blir ”fast” eftersom det är så snyggt - och då ska det ju göras om en gång i månaden. En del upplever också att det försvagar kvalitén på deras riktiga naglar och att det kan tid att få dem tillbaka i bra skick. Men oavsett, räknar du ut årskostnaden på att göra dina naglar blir det mycket pengar att spara. Det är dessutom ”inne” med korta naglar igen.

 

Läs också: 10 hem du vill ha – bara för badrummet

 

6. Kreditkort och smålån – har höga räntor

Har du flera olika kredit- och bankkort blir det en bra slant då alla tar årsavgift. Det räcker faktiskt med ett kort. Och alla smålån har räntor som är nästintill ”kriminella”.

Det finns företag som låter bankerna köpslå om dig och komma med bästa räntan, sedan löser de alla smålån åt dig och du får dem på ett ställe, till en mycket bättre ränta.

 

7. Take away-kaffe – det blir många tusenlappar på ett år

Visst är det mysigt, en solig dag i parken. Men allvarligt, måste du köpa en latte både på väg till jobbet och på lunchen? Kanske gör du det också på eftermiddagen och på vägen hem...

Köp en takeaway-mugg (finns jättesnygga) som du tar med ditt eget morgonkaffe i. Den kan du också fylla på under dagen på jobbet. Räkna ut vad bara en köpkaffe om dagen blir på ett år, och allt du kan göra för de pengarna, då är valet inte svårt.

 

Läs också: 9 tips för att alltid ha ett välstädat hem

8. Färdig-mat – både kostsamt och onyttigt

Det är verkligen korkat att köpa färdigmat som du värmer upp. Det är både kostsamt och onyttigt. Ta den kostnaden under en vecka och du kan handla färsk mat och laga måltider som räcker i flera veckor.

 

9. Smoothies, juicer och läsk – som att dricka upp pengarna

Precis som med kaffet, räkna ut kostnaden under en vecka så inser du att det är bra mycket bättre att göra det själv hemma eller dricka vatten när du är på springande fot. Ha alltid en vattenflaska med dig som du sedan fyller på. Dessutom nyttigare.

 

10. Onödiga appar – till vilken nytta?

Nu för tiden finns det så mycket appar att har någon blivit en succé kan du räkna med massor av ”kopior”. Det betyder att du egentligen inte behöver betala för en app i dag. Det går alltid hitta en annan gratis.

 

Läs också:

 Så lätt blir dina gulnade smycken som nya igen
 

 7 vanliga misstag du som bor trångt gör
 

 12 platser som är snuskigare än din toalett
 

 

Källa: Elitedaily.com