1 av 2: Bananskal hör ju till sådant som vi alla alltid slänger. Men du kan faktiskt ha mycket användning för dem. Foto: 5second - Fotolia
2 av 2: Banan är inte bara gott att äta, utan fungerar också för att polera läder och silver bland annat – men då är det skalet du ska använda. Foto: Strixcode - Fotolia

10 saker du kan göra med ett bananskal

Bananer har, förutom att de är goda, många fördelar som de flesta inte känner till. I träningssamanhang kallas den för "den gula nödraketen" eftersom den innehåller de muskelavslappnande mineralerna kalium och magnesium. Dessutom kan de hjälpa till att ge dig en bättre sömn och lugna en orolig mage.

Men skalet trodde du var värdelöst? Här är 10 saker du kan använda ett bananskal till.

1. Gödsla tomatplantan

Linda ett bananskal runt foten på den lilla tomatplantan så att den kan absorbera bananens näringsämnen under hela säsongen.

 

LÄS OCKSÅ: Det här visste du inte att du kan göra med äggskal

2. Bevattning av krukväxter

Lägg ett bananskal i en burk med kranvatten, blanda sedan en del "bananskalsvatten" med fem delar vanligt kranvatten och vattna dina krukväxter med den näringsrika blandningen.

3. Använd i komposten

Bananskal bryts ner snabbt och förser den övriga jorden med rikligt med näring.

4. Lindra klåda och utslag

Gnid skalet över insektsbett eller psoriasis för att lindra klådan och underlätta läkandet.

 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du spara de mystiska silicapåsarna

5. Mata djur

Tillsätt torkade bitar av bananskal till fodret som du ger till dina kycklingar, grisar, kaniner eller boskap. Ett enkelt sätt att göra maten mer näringsrik.

6. Tillverka vinäger

Använd bananskalsvinägerns sura smak på salladen, som smaksättare till vatten och te eller till något annat som passar med lite vinäger. Här hittar du receptet.

7. Möra ditt kött

Tillsätt en bit bananskal till långpannan för att göra så att kött utan ben och skinn inte blir segt och torrt.

8. Ät skalet

För att få ännu fler näringsämnen, fibrer och antioxidanter från bananen kan du koka skalet i tio minuter och sedan mixa det och äta tillsammans med annan frukt. Men tänk på att välja ekologiska bananer för att slippa giften i de som är besprutade.

9. Locka fram fjärilar och fåglar

Sätt ett skal från en mogen banan på en piedestal i trädgården och sätt dig och titta på när de vackra djuren kommer och flockas runt skalet. Denna manöver kan dock även locka till sig bin och getingar.

10. Polera läder och silver

Använd insidan av skalet på läderskor, -jackan eller möbler och använd en tygbit som skydd mellan dem. Lägg ett skal i vatten och använd blandningen för att putsa silver.

 

LÄS OCKSÅ: 10 oslagbara husmorstips du kommer älska

Aktuellt just nu