Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Midsommar betyder för många att man samlas med vänner och familj och firar. Många leker lekar – här får du förslag på flera roliga midsommarlekar.Midsommar betyder för många att man samlas med vänner och familj och firar. Många leker lekar – här får du förslag på flera roliga midsommarlekar.Midsommar betyder för många att man samlas med vänner och familj och firar. Många leker lekar – här får du förslag på flera roliga midsommarlekar.
1 AV 2
Ingen midsommar utan midsommarkrans
2 AV 2
Midsommar betyder för många att man samlas med vänner och familj och firar. Många leker lekar – här får du förslag på flera roliga midsommarlekar.
Foto: Shutterstock

Midsommarlekar för barn och vuxna – 10 roliga lekar till midsommar

Även om lekar i stort sett är synonymt med midsommarfirande är det alltid lika svårt att komma på vilka man ska leka.

Balansera ägg på sked och hoppa säck i all ära – men det finns roligare alternativ som inte är så uttjatade.

Här tipsar vi om tio lekar perfekta för midsommarfesten, oavsett hur få eller många ni än är.

Bäst av allt? Det finns något för alla, lekar som passar både barn och vuxna!

Vi har samlat ett gäng roliga och lättsamma lekar till midsommar, vissa för vuxna, andra för barn – flera som funkar för hela familjen. Ta ansvar, ha kul – och glad midsommar!

LÄS MER: Därför firar vi egentligen midsommar

Tips på roliga sommarlekar för barn och vuxna

1. Kubbstafett – kul och pulshöjande 

Kubb är alltid kul och går att spela med hur många som helst.Kubb är alltid kul och går att spela med hur många som helst.Kubb är alltid kul och går att spela med hur många som helst.
Kubb är alltid kul och går att spela med hur många som helst. Foto: Adobe stock

Du behöver:

Ett kubbspel.

Gör så här:

Deltagarna delas in i två lag som ställer upp sig på led bakom en startlinje. En bit ifrån startlinjen ställs fem kubbar upp i rad. Kubbarna ska stå med några meters mellanrum ifrån varandra med riktning från lagen. Längst bort från lagen ställs kungen upp.

Varje lag tilldelas en kastpinne. När starten går ska den som står först i ledet kasta pinnen med ett korrekt kubbkast och försöka pricka den närmaste kubben.
Efter kastet hämtar spelaren pinnen, lämnar över till nästa lagkamrat och ställer sig sist i ledet. Person nummer två gör samma sak och så vidare.

När man prickat kubben så att den välter får laget flytta fram till den plats där kubben stod och fortsätta kasta. Det lag som till slut når fram till kungen och välter den har vunnit.

Mer sugen på vanligt kubbspel? Här  är de rätta reglerna!

2. Från panna till mun – lek där grimaserna spelar roll 

Du behöver:

Stolar och kex.

Gör så här:

En representant från varje lag placeras på en stol. Deltagarna får sen varsitt kex som de ska placera på sin panna. Detta kräver alltså att deltagarna lutar huvudet bakåt. När startsignalen går ska deltagarna lyckas förflytta kexet från pannan till munnen utan att använda händerna. Ramlar kexet ner från ansiktet måste man börja om med kexet på pannan. Första deltagaren som tar en tugga av kexet vinner!

3. Samla saker på tid – engagerande och fartfyllt 

Du behöver:

Papper med instruktioner.

Gör så här:

Alla lag tilldelas varsitt bo. Lagen får sen var sin lapp med olika föremål nedskrivna, det kan tillexempel vara "Något runt" eller "Ett verktyg". På X antal minuter ska laget samla ihop på så många föremål från lappen som möjligt och placera i sitt bo. När tiden är slut ställs lagen mot varandra och spelledaren får agera domare och räkna poäng. Flest poäng vinner!

4. Norsk karaoke – garanterar skratt 

Norsk karaoke är en definitiv stämningshöjare och kan leda till många skratt.Norsk karaoke är en definitiv stämningshöjare och kan leda till många skratt.Norsk karaoke är en definitiv stämningshöjare och kan leda till många skratt.
Norsk karaoke är en definitiv stämningshöjare och kan leda till många skratt. Foto: Istock

Du behöver:

En spellista på mobil eller dator och hörlurar.

Gör så här:

Dela upp deltalagarna i lag. Antalet lag beror på hur många ni är på festen, men räkna med 4-6 i varje lag. En deltagare tar på sig hörlurarna och är den enda som hör musiken. Deltagaren ska sjunga låten den hör och resterande lagmedlemmar ska gissa vilken låt det är. Kom ihåg att det inte är tillåtet att nynna – ni ska sjunga!

5. Pingisboll på flaska – blås och pricka

Du behöver:

Fyra tomma glasflaskor, fyra pingisbollar, fyra glas och vatten.

Gör så här:

Placera fyra flaskor med en pingisboll på toppen av varje flaska. Framför flaskorna ställer du fyra glas med vatten i med olika avstånd till flaskorna. Sen ska de tävlande på kortast tid blåsa ner pingisbollarna i respektive vattenglas. Enkelt att förbereda, men svårt att genomföra!

6. Penna i flaska – här gäller det att vara pricksäker 

Du behöver:

Flaskor, pennor och snöre.

Gör så här:

Deltagarna delas in i lika stora lag och ställer upp sig på led längs en startlinje. Några meter framför varje lag ställs en tomflaska. De som står först i leden har en penna hängande från en ända av ett snöre som är knutet kring midjan.

När startsignalen går ska de som står först i leden rusa fram mot lagets flaska och försöka hissa ner pennan i flaskhalsen utan att använda händerna. Så det gäller att noga ställa sig på rätt ställe och försiktigt böja på knäna tills pennan doppat i botten av flaskan.

När det lyckats springer man tillbaka till sitt lag, nästa person i kön knyter då fast penna och snöre och springer fram. Så fortsätter det tills alla i laget har gjort sin gång. Snabbast lag vinner!

Glöm inte att ta paus för att fylla på med energi i form av alla delikatesser som hör till midsommar.Glöm inte att ta paus för att fylla på med energi i form av alla delikatesser som hör till midsommar.Glöm inte att ta paus för att fylla på med energi i form av alla delikatesser som hör till midsommar.
Glöm inte att ta paus för att fylla på med energi i form av alla delikatesser som hör till midsommar. Foto: Shutterstock

7. 10 uppdrag – snabbast vinner 

Du behöver:

Eventuell rekvisita till uppdrag och lappar med instruktioner.

Gör så här:

Delar in gästerna i lag och dela ut uppdragspapper till varje lag. På tid (till exempel 30 minuter) ska lagen utföra så många uppdrag som möjligt. På slutsignal får lagledaren bedöma om uppdragen är godkända och flest fullföljda uppdrag vinner! Exempel på uppdrag kan vara att alla lagkamrater ska byta kläder med varandra eller att lagen ska få någon som inte är med på festen att spela in en hälsning och skicka till lagledaren.

8. Längst ord vinner – kreativitet och ordkunskap 

Du behöver:

Utklippta bokstäver som tillsammans bildar ett långt ord.

Gör så här:

Alla lag tilldelas likadana bokstäver som tillsammans bildar ett långt ord. På tid ska de sen bilda så många nya ord som möjligt med hjälp av bokstäverna de har framför sig. Flest ord vinner!

9. Krocket – skapa nostalgi med en gammal klassiker

Krocket är en bra lek för både stora och små som går att anpassa svårighetsgraden på banan.Krocket är en bra lek för både stora och små som går att anpassa svårighetsgraden på banan.Krocket är en bra lek för både stora och små som går att anpassa svårighetsgraden på banan.
Krocket är en bra lek för både stora och små som går att anpassa svårighetsgraden på banan. Foto: Shutterstock

Du behöver:

Ett krocketspel.

Gör så här:

Det här spelet passar sig för en lite lugnare tillställning med mindre folk. Det går att spela 2-6 personer på en vanlig gräsmatta. Reglerna är dessutom enkla – målet är att slå sitt klot fram och tillbaka på en bana med tio bågar, längs en given rutt. Den som kommer först i mål vinner.

Utförligare beskrivning av reglerna? Klicka här! 

10. Quiz – perfekt middagslek 

Du behöver:

Färdiga frågor, svarspapper och pennor.

Gör så här:

Quiz går att variera i all oändlighet. Temat på frågorna går till exempel att anpassa efter gästernas intresse och tema på tillställning. Kanske handlar midsommarfestens frågor om just midsommar? Eller så känner du dina gäster så pass väl att det går att skriva frågor om dem? Ja, här är det bara att låta kreativiteten flöda. Kom bara ihåg att för många frågor kan upplevas tröttsamt. Lagom är bäst!

LÄS MER: Därför firar vi midsommar – allt du måste veta om firandet

Se även: