1 AV 2
Ernst är just nu aktuell med programmet "Jul med Ernst" på TV4 på torsdagar.
Foto: TV4
2 AV 2
Här listar vi 10 saker som du troligtvis inte visste om Ernst.
Foto: CECILIA MÖLLER/TV4

10 oväntade saker du inte visste om Ernst Kirchsteiger

Tv-profilen Ernst Kirchsteiger – älskad av både kvinnor och män.

Just nu aktuell med succéprogrammet "Jul med Ernst" på TV4. 

Här är 10 oväntade saker du förmodligen inte visste om honom.

Korvkioskprincipen, psykiska ohälsan och hemliga giftermålet!

1.  Börjar fira jul redan i augusti

Vi har sett honom i otaliga julprogram på tv. Och endast därav skulle man kunna tro att han tröttnat lite på denna högtid men icke, han säger att han är ”lika pirrig varje år”. Och att han faktiskt börjar att ”fira” och planera julafton i huvudet redan i augusti. För att inte tröttna på julen tänker han på den precis som med människor överlag: ” Även om man setts många gånger förut försöker jag att se dem på samma sätt som första gången.”

2. Har jobbat som mentalskötare

Foto: CECILIA MÖLLER/TV4

Det är genom tv vi lärt känna denna man, men det var först vid 42 års ålder som han halkade in i tv-branschen. Innan SVT ringde och frågade om han ville provfilma för kommande ”Sommartorpet” var han inredningsarkitekt på Ikea. Ernst har också jobbat som kock, bland annat på Grythyttans gästgiveri. Ännu tidigare jobbade han som mentalskötare på en sluten psykiatrisk avdelning. Om det har han berättat att det gjorde honom till en ödmjukare person och gav insikten att lycka och välmående inte är något man kan ta för givet – att psykisk ohälsa kan drabba alla.

LÄS MER: Julpyssel för barn – tips för alla åldrar

3. Handlar aldrig mat på lördagar

Foto: Getty Images

Ernst säger att han för det mesta är ganska obesvärad av kändisskapet men gör ändå vissa val för att få vara i fred. Till exempel väljer han att inte gå ut och handla mat på lördagar eftersom det är extra mycket folk i affärerna då. Han menar på att han aldrig skulle komma igenom kassan på grund av alla som vill hälsa och prata. Däremot har han inga problem om enstaka människor kommer fram och frågar om något inredningsråd ibland.

4. Lever efter ”korvkioskprincipen”

Foto: Getty Images

Ernst pratar gärna om hur mycket vi stressar i dag och att vi även har så bråttom i huvudet med alldeles för många tankar. Han tycker att vi alla måste lära oss att ta en sak i taget och det har han också givit ett namn: ”korvkioskprincipen”. För den som jobbar i en korvkiosk måste ta en kund i taget, hela tiden vara trevlig, le och kunna småprata med var och en. Att låta bli att stressa och beta av en sak i taget tills det är klart med andra ord. 

5. Flyttade ihop med frun redan som 17-åring

Foto: Skärmdump TV4

Ernst och hans fru Ulla flyttade ihop när de var 17 år gamla, de träffades på gymnasiet i Karlskoga. Eftersom han i dag är 61 år innebär det att de har varit tillsammans i hela 44 år. Hans tips för en hållbar relation är att använda sina fem sinnen; se varandra, lyssna på varandra, smaka på varandra, lukta på varandra och känna på varandra. Och att alltid prioritera förhållandet: även när han är ute och spelar in i andra städer åker han ändå alltid hem och sover. Hans sista råd är att inte glömma romantiken. 

6. Beskriver sig som ”en främmande fågel”

Foto: Getty Images

Ernst växte upp i brukssamhället Degerfors med invandrade föräldrar och säger att han haft en bra uppväxt. Men han kände sig ändå alltid som en ”främmande fågel” i det lilla samhället; invandrargrabb, helt ointresserad av sport och gillade dessutom att måla. Han har också berättat att han var både blyg och ensam. Ernst pappa, från Österrike,  och mamma, från Polen, kom dit 1955 för att jobba inom järnindustrin. 

7. Gift två gånger

Foto: Tommy Pedersen/Expressen

Ernst och Ulla har som sagt varit ett par i 44 år och har två söner tillsammans. För att stärka banden gifte de om sig för några år sedan, i all hemlighet, men det var inte enda anledningen; ringarna hade blivit så tunna att de behövde köpa nya! Men Ernst rekommenderar alla att förnya sina äktenskapslöften, eftersom det är ett bra knep för att undvika slentrian i ett förhållande samt förstärka kärleken. 

8. Jobbar extra som vigselförrättare

Foto: Getty Images

Har du planer på att gifta dig kan du anlita Ernst. Han är nämligen godkänd som borgerlig vigselförrättare. Det var på grund av alla förfrågningar om att bli vigd av Ernst som han själv till slut kontaktade Degerfors kommun för att göra slag i saken 2013. Dock får han inte göra det för ofta, det blir dyrt för kommunen som måste betala hans lön.

LÄS MER: Carola visar upp sitt vackra hem i slottsbyn – bildextra 

9. Sålde egen konst som 13-åring

Foto: Getty Images

Ernst har ett stort konstintresse och är även konstnärligt lagd. När han var bara 13 år gammal hade sin första konstutställning i Folkets hus där han bodde i Värmland. Han har berättat att han sålde slut på allt och tjänade hela 300 kronor.

10. Bor även i Toscana

Foto: Getty Images

Favoritplats på jorden för Ernst är Toscana i Italien där han har ett eget boende. Ett ställe där han kan hämta lugn, ro och energi tillsammans med familjen. Ernst har till och med sagt att Toscana har format honom till den han är i dag: "inte bara i fråga hur människor förhåller sig till varandra utan också vad det gäller hur man äter och vad man äter – det finns en speciell energi där."