Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Vem där? Det här spelet gillades förstås mest av barnen – men vad faktiskt ganska roligt för lite äldre personer också...
Foto: Instagram/lorpan4
2 AV 2
Tjejsnack – det pinsamma spelet för tonårstjejer.
Foto: Instagram/jannepuh

10 nostalgiska sällskapsspel vi aldrig glömmer

Minns du sällskapsspelen som alla älskade? Du var säkert en av de som på 90-talet älskade att spela spel.

Här är en nostalgi-lista på 10 av de vanligaste brädspelen på 90-talet. Kolla hur många du minns!

På 90-talet satt vi klistrade framför tv-serier som "Rederiet" och "Beverly Hills", svampade väggarna i terrakotta, drack hot shots, åkte inlines, hade Tamagotchis och började treva runt på internet.

Men vi spelade också mycket sällskapsspel, då dator- och tv-spelen fortfarande inte hade tagit över, och vi umgicks "på riktigt". Här är nostalgilistan över de mest populära spelen som vi som växte upp på 90-talet spelade.

 

LÄS OCKSÅ: Hitta ditt favoritspel – här är bästa nya spelen

 

1. Jakten efter den försvunna diamanten

Oerhört spännande spel som gick ut på att hitta den stora diamanten. Lyckan man kände då, och den skräckblandade förtjusningen om man skulle lyckas ta sig tillbaka och vinna spelet, var oslagbar.

2. Vem där?

Enkelt och roligt spel som man spelar två mot varandra och ska försöka gissa vilken figur motspelaren har valt genom olika frågor om utseendet. Ett av de första spelen för de mindre barnen på 90-talet och spelades ofta mot en förälder.

 

LÄS OCKSÅ: 15 saker du måste ha i ditt hem innan du fyller 30

3. Rävspelet

Fanns det någon kompis som inte hade detta spel hemma? Brädspelet för två personer där den ene spelaren har två rävar och den andre har 20 får (eller höns). Enkelt och roligt.

4. Monopol

Spelet som har 80 år på nacken, och fått en revival i dag, vem har inte spelat det? Otaliga var de timmar man spelade som ung, en spelsession kunde pågå en hel helg. Och hur många bråk har man inte haft under dessa speltimmar?

5. Trivial Persuit

Trivial Pursuit, eller "TP" som det kallades, kom till Sverige 1984, och blev snabbt ett av de populäraste spelen. Plötsligt ville alla svara på frågor om ditten och datten och TP blev utsett till årets spel 1985.

6. Tjejsnack

Här var pinsamhetsfaktorn hög. Man både ville och ville ändå inte spela det. Vad som helst kunde hända, och gjorde det också. Vem har inte fått ringa pinsamma telefonsamtal till någon snygg kille eller gå till mataffären i konstiga kläder och bli förlöjligad. Men alla var lika utsatta och skratten blev många.

 

LÄS OCKSÅ: 10 väckarklockor du måste ha om du gillar att snooza

7. Rappakalja

Världens roligaste bluffspel! Fanns det något roligare än att "få" luras som barn? Att hitta på förklaringar till ord man aldrig hade hört talas om och försöka få sina motspelare att tro på förklaringen. Här lärde vi oss att hålla färgen, men också en hel del nya ord. Spelet fanns också med på en hel del partyn.

8. Alfapet

Dåtidens Wordfeud. Man skulle bilda ord av lösa bokstavsbrickor, och ju fler och längre ord, desto högre poäng. Här lönade det sig att läsa böcker, vilket barn fortfarande gjorde på den här tiden. Oj, vad man växte och kände sig duktig.

9. Uno

Detta spel spelades överallt på både 80- och 90-talet (och spelas ju fortfarande!), såväl på resan som på stranden, eftersom en kortlek är så lätt att ta med sig. Man kunde vara många och man spelade med både familjen och kompisarna. Lyckan när man fick skrika ut "Uno", oslagbart! Beroendeframkallande.

10. Tjuv och Polis

Ett av de roligaste spelen, tyckte många. Känslan, när du som tjuv lyckades råna en bank, och smita från polisen hela vägen in i ditt bo. Oslagbar adrenalintopp!

 

LÄS OCKSÅ: Bästa husmorstipsen från 2015 du aldrig vill vara utan igen