Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 28 jul 2017 14:12

10 kryddiga namn som folk faktiskt heter

Curry verkar vara ett ganska vanligt efternamn.

Curry verkar vara ett ganska vanligt efternamn.

1/3

Foto: Shutterstock

Endast en person i Sverige har Koriander som tilltalsnamn.

Endast en person i Sverige har Koriander som tilltalsnamn.

2/3

Foto: Shutterstock

Trots att Salvia låter som ett vanligt namn är det ovanligt att ha det som tilltalsnamn.

Trots att Salvia låter som ett vanligt namn är det ovanligt att ha det som tilltalsnamn.

3/3

Foto: Shutterstock

Känner du att du skulle vilja sätta lite krydda på tillvaron? Då kanske du ska byta namn till Curry, Chili eller Basilika. Här är några ört- och kryddnamnen som folk i Sverige heter. 

I juli i år trädde den nya namnlagen i kraft som gjorde det lättare för svenskar att byta namn. Kanske kommer fler då byta namn till något kryddigare än till exempel Oskar och Alice (som låg etta på namntoppen 2016). Här är några förslag: 

Timjan

Vissa har slagit ihop de två namnen Tim och Jan och på så sätt fått det lite matigare namnet Timjan. Totalt finns det 15 kvinnor och två män som heter Timjan som tilltalsnamn i Sverige. 24 personer har det som förnamn, fem av dem är män. 

Chili

Två tredjedelar av jordens befolkning använder chili dagligen, antingen som grönsak eller som krydda. Det är dock inte lika många som har det som namn. Men några hetingar finns det i Sverige - 36 personer bär det som förnamn. Elva personer har det som tilltalsnamn, åtta kvinnor och tre män. 

Foto: Shutterstock

Koriander

Koriander är en ört som ofta används i matlagning i Sydamerika, Asien och Mellanöstern. Örten både älskas och hatas och det ska enligt forskare bero på ens gener.

LÄS OCKSÅ: Odla kryddor - så lyckas du! 

Enligt en amerikans studie som gjordes år 2000 kom man fram till att en väl utvecklad doftreceptorgen av sorten OR6A-2 var gemensamt för de som ogillade koriander. OR6A-2 reagerar på aldehydkemikalier som är de doftämnen som ger koriander dess signifikativa doft. Har man stor känslighet för aldehydkemikalier kan koriandern uppfattas som tvålig och därmed motbjudande att äta.

Men namnet Koriander borde ju många älska, det är ju supersnyggt! Dock finns det bara två kvinnor i Sverige som har det som förnamn, varav en har det som tilltalsnamn. 

LÄS OCKSÅ: Bästa tipsen för att lyckas odla tomat, chili och paprika 

Salvia

Man skulle nog kunna tro att Salvia är ett vanligt tilltalsnamn, men faktum är att det bara finns 5 kvinnor i vårt avlånga land som har det som heter det och bara en som har det som tilltalsnamn. 

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga misstag när du odlar egna kryddor 

Basilika

Att heta Basilika är väldigt unik, det fins nämligen bara en i Sverige som har Basilika som tilltalsnamn. Däremot finns det sex andra som har det som förnamn. 

Basilika är förmodligen en av de mest populära kryddorna bland hemmaodlare, så snart kanske fler väljer att ge eller ta namnet som tilltalsnamn. 

Foto: Shutterstock

Mynta

Det fräschaste kryddnamnet måste ju ändå vara Mynta? Många undviker att plantera mynta i trädgården och anledningen är att myntan gärna sprider sig åt alla håll och kanter och bryr sig inte om var gränsen till grannens tomt går. 

LÄS OCKSÅ: Smarta odlingstips! Så lyckas du med vitlöken 

Kanske är namnet Mynta också något som kommer sprida sig i landet. 31 personer i Sverige har Mynta som förnamn, där 18 har det som tilltalsnamn (17 kvinnor och en man). Dessutom är snittåldern på de som bär namnet Mynta unga, snittåldern ligger på 13 år. 

Krusmynta

Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump är ett namn som många känner till. Och likt Pippi så heter hela 65 personer i landet Krusmynta. Dock är det bara en som har det som tilltalsnamn. 

Krusmynta är egentligen en variant av Grönmynta. Den har mörkgröna och krusiga blad,  blir cirka 60 centimeter hög och blommar med lila blommor.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du alltid plantera vitlök intill rosorna 

Curry

Curry är ju en kryddblandning av olika kryddor som kan ha varierade sammansättningar. Det är också lite blandat hur namnet Curry används, 15 personer i Sverige heter Curry, tre av dem har det som tilltalsnamn och 23 personer heter Curry i efternamn. En härlig blandning alltså, som curry också är. Mums!

Kummin

Kummin är ju en krydda som används mycket i bröd. Däremot är det ovanligt att ha det som namn. Det finns  en kvinna i Sverige som heter Kummin, dock inte som tilltalsnamn. 

LÄS MER: Så överlever växterna din semester 

Kryddan

Varför krångla till det när man bara kan ta namnet Kryddan? Det finns tre män och en kvinna som heter Kryddan. 

Men att ha ett annorlunda namn kan faktiskt ställa till det på sociala medier. Facebook satte för några år sedan stopp för Lundakomikern Kryddan Petersons namnval. ”Det verkar som att detta inte är ditt riktiga namn”, stod det i felmeddelandet han fick när han inte längre kunde logga in på sidan. Men efter att ha protesterat mot Facebooks beslut fick han gehör och kunde återigen logga in på kontot under namnet Kryddan. Yey!

Källa: SCB och Land.se

Gå direkt till LEVA&BO:s webbutik