Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

10 grymt irriterande saker som dina gäster gör

Visst är det roligt med övernattande gäster i hemmet.

Bara de inte stannar för länge, stökar ned och härjar för mycket.

Här är de 10 mest irriterande saker som dina gäster gör.

En liten blomma – bra där! Foto: Getty Images

 

1. Kommer tomhänt

När man är inbjuden till någon, oavsett om det bara är en middag eller övernattning, har man alltid med sig något till värden.

 

Tänk på allt förarbete som värden/värdarna haft med både städning, inhandling, matlagning och annat, och sedan allt extrajobb de får när du bor där, samt efteråt, ska du då verkligen komma tomhänt? Att visa sin uppskattning genom att ta med sig en gåva är det minsta man kan gör, om det så bara är en bukett blommor.

 

 

 

Hallå? Hjälpa till med matlagningen, någon? Foto: Getty Images/iStockphoto

2. Erbjuder sig inte att hjälpa till

Hur roligt man än tycker det är med gäster på besök, för det är det ju ofta, så går det inte att sticka under stol med att det också är jobbigt.

 

Det kräver inte bara förarbete med städning, inhandling av mat, tvättning, matlagning utan också arbete under hela tiden de bor hos dig. Samt efter att de har åkt. Det ska städas, lagas mat, diskas, tvättas, plockas och hållas efter. Att då inte erbjuda sig att hjälpa till en enda gång utan tro att du är på hotell är skandal. Förresten, erbjud inte, bara gör!

 

 

 

Jaha, när får man tillbaka soffan? Foto: Getty Images

3. Stannar för länge

De säger att de ska stanna en helg men blir kvar en vecka. Eller än värre, de säger inte ens hur länge de ska stanna, du antar att det kanske är två nätter, och sedan rullar dygnen bara på...

 

Enligt expertisen är den maximala tiden för att stanna borta som gäst tre dagar. Om man måste stanna längre – se till att göra ärenden ute, ta promenader, träna eller hitta på annat så värdarna får en chans till återhämtning, tvätta eller bara får lite egentid. Men är inte det bästa att stanna ungefär en natt, men hälsa på oftare?!

 

 

 

BLÄ! Foto: Getty Images

4. Tar inte bort spåren i badrummet

Finns det något äckligare än andra människors kroppsrester i badrummet/toaletten? Rakhår i handfat, hårstrån i duschen, tandkrämskladd i handfatet...

 

För att inte tala om toalettlock som lämnas uppfällda, tandkrämstuber där locket är borta och tuben klämd på mitten, eller schampoflaskor som ligger i duschen och rinner ut. Beter du dig verkligen så här i ditt eget hem? Även om du gör det, gör inte så när du är gäst – det är inget hotell.

 

 

 

Glöm inte necessären när du ska övernatta hos någon. Foto: Getty Images / E+

5. Lånar saker hela tiden

Ska du sova borta? Se då till att alltid ha med dig egen tandkräm, hudlotion, schampo och dylikt.

 

Även om det inte är något problem att låna av de som du bor hos så blir det genant och jobbigt att hela tiden fråga efter nya grejer. Och ännu värre, om du gör slut på grejerna utan att köpa nya... Ju mindre du behöver be om, desto bättre. Att packa med sina egna grejer besparar alla både besvär, tid och irritation.

 

 

 

Köpte inte vi en ny ost i går? Foto: Fotolia

6. Snyltar på precis allt

Man vaknar på morgonen och ska göra din sedvanliga macka med ost och skinka och upptäcker att både brödet, mjölken och skinkan är slut...

 

Gästen som bor hos dig har varit på krogen kvällen innan, kommit hem och gjort fyllekäk. Samma typ av gäst öppnar gärna ditt kylskåp och skafferi helt fritt och småäter när det passar. Utan att en endaste gång gå ut och inhandla något själv till hushållet. Dessutom är samma person ofta en självutnämnd mästerkock som gärna briljerar framför spisen med maten som du hade planerat till en annan måltid en annan dag... Och det är klart att det är okej att äta när man är borta, men... tänk till!

 

 

 

Kan du se efter dina barn, tack! Foto: Fotolia

7. Låter barnen härja fritt

Nästan alla som har bjudit hem folk med barn har varit med om detta. Barn som far runt likt virvelvindar och river ned och stökar till – utan att föräldrarna varken gör eller säger något, åtminstone inte säger till tillräckligt.

 

Även om du har tur och inget går sönder kan man inte slappna av en sekund just för oron vad nästa steg ska bli. Det slutar med att du själv jagar barnet eller barnen och försöker sysselsätta dem med annat samtidigt som du skyddar dina saker. Och plockar upp allt som de rivit ned eller ut ur skåp. Kan du inte ta hand om dina egna barn – stanna hemma!

 

 

 

Eh, kan vi lägga ner nu, jag ska upp med barnen om två timmar... Foto: Getty Images

8. Inte anpassar sig efter tiderna

När man bor borta är det viktigt att ta reda på den familjens tider. Kanske måste de lägga sig tidigt eftersom de måste gå upp tidigt, då de har små barn som vaknar i ottan. Då kan du inte hålla dem vakna genom att själv vara uppe och härja.

 

Eller är det så att de är nattmänniskor och gillar att sova ut på morgonen på helgen, då får du inte gå upp och stöka runt i köket och sätta på teven så de vaknar. Hänsyn kallas det!

 

 

 

Nej, du kan inte gå in med skorna på. Foto: Getty Images / PeopleImages

9. Går in med ytterkläder och väskor

Trodde du att det var fint och coolt att gå in med skor och ytterkläder? Glöm det, ingen gillar det om de inte uttryckligen säger att du SKA gå in med skorna (jo då, det har vi varit med om, men då säger nog värden till att du kan låta skorna vara på).

 

Skor drar in smuts och bakterier och det är det ingen som vill ha. Smuts och bakterier som sedan hamnar i din säng och soffa, och har man småbarn – även i deras munnar... Likadant gäller med handväskor och resväskor som folk envisas med att släpa in och ställa på bänkar, i soffor och liknande. Liksom ytterkläder. Allt sådant lämnas i hallen, punkt slut!

 

”Jaha, intressant (kan du lämna mig i fred ett tag?!?)...” Foto: Getty Images / E+

10. Hänger efter hela tiden

Bara för att man som gäst är vän eller släkt betyder det inte att man måste hänga på värden/värdinnan hela tiden. De behöver också lite andrum!

 

Har du ett gästrum, stanna där emellanåt och läs eller annat så de andra får prata i fred, vila eller vad de nu vill göra. Gå på egna utflykter och aktiviteter utomhus. Har värden barn kan du ju erbjuda att ta med barnen så att föräldern/föräldrarna får en riktig paus.

 

LÄS MER: Oliver, 2, ritade på vännernas tapet – "räddad" av smarta husmorsknepet
LÄS MER: Sakerna dina gäster stör sig på hemma hos dig