1 av 10: <exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Vitt<br><strong>Côtes du Rhône Blanc 2013 (71947) Frankrike, 99 kr</strong><br>Angenämt med lätt blommiga toner, inslag av mogna persikor och örter. Gott till en krämig ost- och ­broccolisoppa. Foto: K-G Ståbis
2 av 10: <exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Vitt<br><strong>Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 2014 (22139) Frankrike, 85 kr</strong><br>Aromatiskt, fräscht med drag av gräs, krusbär och lime. Gott till en getost­sallad med rostade ­pinjenötter. Foto: K-G Ståbis
3 av 10: <exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Vitt<br><strong>Fleur du Cap ­Chardonnay 2013 (2015) Sydafrika, 95 kr</strong><br>Smakrikt och generöst med toner av ananas och mango. Lätt kryddigt med en smörig ton. Gott till ugnsrostade röd­betor med feta.
4 av 10: <exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Vitt<br><strong>Von Winning Win Win Riesling Trocken 2013 (79394) Tyskland, 129 kr</strong><br>Friskt i fin, ganska tät stil med toner av aprikoser, melon och citrus. Gott till en väster­bottenspaj med sikrom.
5 av 10: <exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Vitt<br><strong>Jacob's Creek Unoaked Chardonnay 2014 (6473) Australien, 71 kr</strong><br>Trevligt med drag av krispiga äpplen och en frisk fruktsyra. Passar till exempelvis en klassisk ostfondue.
6 av 10: <exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Rött<br><strong>Xavier Grenache ­Vieilles Vignes 2011 (2151) Frankrike, 87 kr</strong><br>Toner av björnbär, hallon och kryddor. Värme i eftersmaken. Gott till ädelostfylld lövbiff med pasta.
7 av 10: <exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Rött<br><strong>Alamos Malbec 2014 (6670) Argentina, 95 kr</strong><br>Smakrikt och stadigt med generös fruktighet, toner av björnbär, kaffe och violer. Gott till grillade kalvkotletter med fetaostkräm.
8 av 10: <exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Rött<br><strong>Santa Helena Varietal Cabernet Sauvignon 2014 (6532) Chile, 54 kr</strong><br>Ungt och vitalt med ­fräscha drag av vinbär och örter och ett stråk av ­lakrits. Gott till en ostgratinerad timjans­doftande löksoppa.
9 av 10: <exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Rött<br><strong>Torres Gran Sangre de Toro 2011 (2686) ­Spanien, 89 kr</strong><br>Rund, god fruktighet, inslag av saftiga plommon och lite vanilj. Balanserade syror. Gott till en sallad med manchego och pistage­nötter.
10 av 10: <exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Rött<br><strong>Epicuro Riserva 2011 (3501) Italien, 87 kr</strong><br>Smakrikt och robust med lite brända toner, inslag av torkad frukt, tobak och läder. Gärna till lasagne med massor av parmesan.

10 godaste vinerna som passar bra till ost

Vin till rätter med ost. Här tipsar vår vinexpert Gunilla Hultgren Karell om sina allra bästa viner som passar till osträtter.

Veckans bästa tips är det vita vinet Côtes du Rhône Blanc 2013 (71947) Frankrike, 99 kronor.

Bläddra genom bildspelet för att ta del av alla tips.

Vill du ha ännu fler vintips?

Titta här!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!