Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: VIKSTRÖM ROGER

10 fiffiga städtips

FAKTA

Du behöver:
En bra dammsugare.
Trasor, gärna mirakeltrasor.
Rotborste.
Skrubbsvamp.
Svinto.
Allrengöring.
Crémerengöring.
Fönsterrengöring.
Moppar till golvet.

En hink.
Fönsterraka.
Obs! Gummilisten får inte vara gammal och torr.

1

 Skaffa snygga korgar och lådor till förvaring. Det är mycket lättare att städa och ser mindre skräpigt ut om alla småprylar hålls samlade.  I badrummet kan du ha en korg för alla pryttlar för hårtvätt. I vardagsrummet ställer du in en vacker flätad korg för alla tidningar och om varje sovrum får en tvättkorg slipper smuts-tvätten ligga på golvet. Hallen är ofta en stökzon - pröva att ställa dit rejäla förvaringskorgar och skåp.

2

 Köp ett verktygsbälte som hantverkare har (till exempel hos Clas Ohlson) och ladda det med alla städprylar du behöver.

3

 Snabbstäda på en kvart. Väntar du gäster? 15 minuter räcker för att göra ditt hem presentabelt.  Börja i hallen. Röj undan så att gästerna har plats att hänga sina kläder.  Fortsätt i badrummet - torka snabbt av handfaten, spola och röj undan det värsta. Häng upp en fräsch gästhandduk.   Stäng dörrarna till alla sovrum.   Ta med dig flera pappers- eller plastkassar och gå igenom vardagsrummet. Stoppa ner alla prylar som ligger och flyter. Ställ kassarna bakom soffan.   Tänd levande ljus, sätt på mysig musik på stereon.  Dämpa ljuset, häll upp drinkar och hälsa gästerna välkomna!

4

 Stoppa smutsen i hallen. Lägg ut en dörrmatta utanför dörren och en gångmatta i hallen som samlar upp så mycket under-sulorna-smuts som möjligt. 

5

 Färgkoda. Köp mirakeltrasor till hela hemmet. T ex gula för köket, blå för badrummet och gröna för vardagsrum och sovrum.

6

 Gör städningen roligare. Planera in städpassen så att du verkligen tar dig tid att göra jobbet. Sätt på din älsklingsmusik. Ladda med en spännande cd-deckare. Fixa en kopp kaffe, ett glas juice eller ett glas vin. Köp levande blommor. Lova dig själv en belöning när du städat klart - ett lyxigt skumbad, en kopp te med varma scones eller kanske en bra videofilm. 

7

 Håll dig till ett schema. Vitsen är att om du alltid städar på samma sätt går det enklare och snabbare. Du slipper fundera på "och vad ska jag göra nu?".  Så här kan ett veckostädningschema se ut:  Öppna alla fönster du kan öppna (beroende på årstid och väderlek).   Gå igenom alla rum du ska städa och plocka undan prylar. Lyft upp mindre möbler på större.   Börja med badrummet, skura ur handfat, badkar och toastolen, spola av alltihop med handduschen använd en skrapa till kakel och golvet. Ta en handduk som du ändå ska tvätta och torka av badkar, spegel, handfat, kranar och toa.  Damma av i alla rum, torka alla tomma ytor med en fuktig trasa.  Dammsug eller torrmoppa golven.  Torka av golven med en fuktig trasa eller en svabb. Klart!

8

 Sätt in smutstvättkorgar i varje sovrum. 

9

 Uppgradera ditt städskåp. Det är alltid roligare att jobba om man har proffsig, effektiv utrustning. 

10

 Unna dig lite lyx. Färdigpreparerade rengöringsdukar (bland annat Ajax eller Jif) som du tar fram ur förpackningen och använder direkt. Är du estet så satsa på vackra städredskap, designade disktrasor och en knallgul rolig liten dammsugare. Älskar du dofter så välj rengöringsmedel efter doft - är det grön såpa eller citronparfymerad allrengöring som får dig att må bra?

Känns det hopplöst? 

 Du kan faktiskt konsultera en expert som kommer på hembesök och föreslår hur du ska få ordning på ditt städkaos. Kolla på www.hushallstrasket.nu (väldigt rolig städsida även för den som inte känner behov av en privat städtränare).