1 AV 3
Att bo litet behöver inte vara dåligt. Tvärtom! Mysfaktorn blir högre, du har nära till allt – och slipper städa så mycket.
Foto: Shutterstock
2 AV 3
I en etta blir säng och soffa ofta samma. Och vad gör det om den är skön?
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Fest? Nja, inte hos dig. Det finns det inte plats till – vilket gör att du alltid slipper städa och diska efter vilda fester. Det får någon annan ta hand om, någon annanstans.
Foto: Shutterstock

10 fantastiska fördelar med att bo i en etta

Bor du i en etta och önskar du hade haft råd med större?

Efter att ha läst vår text kommer du tänka annorlunda.

Här är 10 riktigt bra anledningar att stanna kvar i sin etta!

1. Billigare

Boendet är vår största kostnad i dag. Men har du en etta kommer du ned väsentligt i månadskostnad, dessutom behöver du inte köpa så mycket möbler. Då kan du i stället lägga de pengarna på trevligare saker som resor, restaurangbesök, fritidsintressen och kläder till exempel.

 

LÄS OCKSÅ: 10 fördelar med att bo själv

2. Lättare städning

Svensken städar i genomsnitt 14 timmar per vecka. Det är nästan två hela arbetsdagar. Eller en hel helg om man så vill. Men då har man garanterat inte räknat på ettor! Det går på ett kick, och du kan ägna tiden andra ägnar åt städning till roligare saker. Dessutom finns det inte så stor yta att skräpa och smutsa ner.

 

Foto: Shutterstock

3. Du slipper städa efter gäster

Eftersom man inte har utrymmet blir man aldrig tillfrågad om att ha fest, bjudningar eller övernattningar. Har man tur behöver man inte ens ta emot besök. I stället får du åka till andra och låta dem ta hand om disk och städning. Fantastiskt smidigt, ändå.

4. Större mysfaktor

Att inreda är inte alltid lätt. Att få den där mysiga hemmakänslan kan vara jättesvårt. Har du en etta löser det sig av sig självt. Det blir mysigt och ombonat oavsett!

 

LÄS OCKSÅ: 7 smarta inredningstips för trångbodda

5. Lättare att vara singel

Att bo själv i en stor lägenhet eller hus, det kan skapa ensamhetskänslor om något. Bor du däremot i en etta, vilket är optimalt om man lever som singel, behöver man aldrig känna att man är ensam på samma sätt. Lite som att vara i sitt eget rum bara.

6. Större socialt liv

Eftersom man bor trångt och har svårare att ta emot gäster blir det per automatik så att man möts ute på andra ställen, eller hälsar på hos andra.

 

Foto: Colourbox – Dmitriy Raykin

7. Nära till allt

När du ligger i soffan och hungern slår till är det bara några steg till kylskåpet. Liksom när toalettbesöket kallar mitt i natten. Mycket bekvämt!

 

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga misstag som trångbodda gör

8. Kan bo centralt

Det är alltid dyrare att bo mitt i stan. Något som inte alla har råd med, men många drömmer om. I alla fall i storstäderna. Tack vare ettorna ger det många fler chansen att få bo mitt i stadens puls utan att för den skull behöva vara mångmiljonär. Och då man oftast vill bo i centrum på grund av närheten till allt så tillbringar man kanske inte så mycket tid hemma ändå.

9. Expert på lösningar

Först undrar du hur du ska få plats med både säng, soffa, matbord – och alla kläder!? Att bo litet gör dig expert på att hitta lösningar. Du slutar tänka "det går inte" och "jag kommer aldrig få plats" – i stället är du positiv eftersom du vet att allt går bara man är lite kreativ.

 

Foto: Shutterstock

10. Bättre människa och mer närhet

Är man två, eller till och med tre (det finns ju större ettor) så kommer man faktiskt varandra närmre, och då menar vi inte bara rent fysiskt, utan också på andra plan. Man lär känna varandra bättre och kan inte ”fly” till ett annat rum, utan måste stanna kvar och lösa eventuella konflikter. Resultat: man blir mer hänsynsfull, mindre egoistisk, och en jäkel på relationer, helt enkelt. Och det är ju väldigt positiva egenskaper!

 

LÄS OCKSÅ: 11 prylar att muntra upp den nyblivna singeln med