1 av 11: Ljuslyktor<br>Ta ett par vinbuteljer och skrapa loss etikettern­a ­slarvigt så att de får rätt ­patina. Placera värmeljus på ett ­eldtåligt underlag och sätt över flaskorna. Se i faktarutan hur du skär av botten på glasflaskan. Foto: Magnus Selander
2 av 11: Miniväxthus<br>Låt växtskotten gro i värmen under en glasflaska. Ta vilka flaskor som helst i olika storlekar, skär loss botten enligt beskrivningen och sätt flaskan i krukan. Foto: Magnus Selander
3 av 11: Odlingar<br>Flaskan blir användbar till odlingarna när den saknar botten. Foto: Magnus Selander
4 av 11: Stilleben<br>Skapa fina blickfång med dina favortiflaskor. Vi skapade ett stilleben i fönstret med några riktigt gamla flaskor i gröna nyanser, 60-350 kronor styck, alla från Evensen antik. Foto: Magnus Selander
5 av 11: Saftglas<br>Vissa sorters juicer säljs i jättesöta, små glasflaskor som man kan använda som alternativ till dricksglas. Även soja, olika sorters såser och liknande säljs i små glas­flaskor som går att använda. Ett sugrör är vad som behövs för att kunna dricka ur dem. Foto: Magnus Selander
6 av 11: Målade vaser<br>Använd tomglas eller flaskor med snäpplock, 39 kronor styck, Granit. Se till att flaskorna är rena och torra. Häll i en skvätt färg. Snurra runt dem lite så att insidan färgas som du vill ha den. Ställ på tork upp och ner. Foto: Magnus Selander
7 av 11: Ljusstakar<br>Att sätta ett stearinljus i en gammal flaska är en k­lassiker som tål att upprepas, ta gärna flaskor med extra fina ­etiketter och låt stearinen rinna ner över flaskan. Foto: Magnus Selander
8 av 11: Läslampa<br>Vi gjorde en snygg ­bordslampa av en äldre ­damejeanne som förseddes med en stor klotlampa. Sockel, sladd och glödlampa, Clas Ohlson. Borra ett hål i glasflaskan med en glasborr. Slipa kanterna runt hålet med sandpapper. Skruva loss sockeln från sladden. Stick in sladden genom hålet och upp genom flaskhalsen. Skruva på sockeln och limma fast den på flasköppningen. Skruva i en glödlampa. Foto: Magnus Selander
9 av 11: Grupperat<br>Vi samlade flera gamla flasko­r i blå nyanser och ställde dem i en grupp som prydnad, vissa med en söt blomkvist­ i. De flesta är gamla och köpta på loppis. Foto: Magnus Selander
10 av 11: Vackert i mässing.<br>Via Fondazza heter serien med tre vaser designade av Paolo Dell ´Ellce för Skultuna, Smala vaser, 998 kronor styck, största vasen 1 498 kronor.
11 av 11: Guldkant.<br>Glasvaser med detaljer av mässing, liten 89 kronor, stor 129 kronor, H&amp;M Home. Foto: August Eriksson

10 bästa tipsen – inred med fina glasflaskor

Inred med vackra glasflaskor. Med lite fix kan de bli allt ifrån lampor och ljuslyktor till vackra stilleben och vaser. Skapa en stil som är lantlig, vintage eller shabby chic – inspireras av våra fina tips.

Ljuslyktor

Ta ett par vinbuteljer och skrapa loss etikettern­a ­slarvigt så att de får rätt ­patina. Placera värmeljus på ett ­eldtåligt underlag och sätt över flaskorna. Se i faktarutan hur du skär av botten på glasflaskan.

 

Miniväxthus

Låt växtskotten gro i värmen under en glasflaska. Ta vilka flaskor som helst i olika storlekar, skär loss botten enligt beskrivningen och sätt flaskan i krukan.

 

Odlingar

Flaskan blir användbar till odlingarna när den saknar botten.

 

Grupperat

Vi samlade flera gamla flasko­r i blå nyanser och ställde dem i en grupp som prydnad, vissa med en söt blomkvist­ i. De flesta är gamla och köpta på loppis.

 

Stilleben

Skapa fina blickfång med dina favortiflaskor. Vi skapade ett stilleben i fönstret med några riktigt gamla flaskor i gröna nyanser, 60-350 kronor styck, alla från Evensen antik.

 

Målade vaser

Använd tomglas eller flaskor med snäpplock, 39 kronor styck, Granit. Se till att flaskorna är rena och torra. Häll i en skvätt färg. Snurra runt dem lite så att insidan färgas som du vill ha den. Ställ på tork upp och ner.

 

Saftglas

Vissa sorters juicer säljs i jättesöta, små glasflaskor som man kan använda som alternativ till dricksglas. Även soja, olika sorters såser och liknande säljs i små glas­flaskor som går att använda. Ett sugrör är vad som behövs för att kunna dricka ur dem.

 

Läslampa

Vi gjorde en snygg ­bordslampa av en äldre ­damejeanne som förseddes med en stor klotlampa. Sockel, sladd och glödlampa, Clas Ohlson. Borra ett hål i glasflaskan med en glasborr. Slipa kanterna runt hålet med sandpapper. Skruva loss sockeln från sladden. Stick in sladden genom hålet och upp genom flaskhalsen. Skruva på sockeln och limma fast den på flasköppningen. Skruva i en glödlampa.

 

Ljusstakar

Att sätta ett stearinljus i en gammal flaska är en k­lassiker som tål att upprepas, ta gärna flaskor med extra fina ­etiketter och låt stearinen rinna ner över flaskan.

 

Vackert i mässing.

Via Fondazza heter serien med tre vaser designade av Paolo Dell ´Ellce för Skultuna, Smala vaser, 998 kronor styck, största vasen 1 498 kronor.

 

Guldkant.
Glasvaser med detaljer av mässing, liten 89 kronor, stor 129 kronor, H&M Home.

Så skär du i glas

Steg för steg!
Så skär du av botten på en glasflaska
1 Material du behöver
Du behöver en glasskärare, denna ­kommer från Jula, 79 kronor. Du behöver även ha ett bra underlag som distans för att få skåran du skär helt rak och jämn. En skärbräda eller bok fungerar bra.
2 Skär av botten
Lägg glasskäraren på ­underlaget och ställ flaskan mot den, tryck och skär en skåra i glaset runtom flaskan. Snurra flaskan lite i taget och se till att det blir en ordentlig skåra.
3 Häll på vatten
Skåran på flaskan är klar. Ju tunnare flaskan är desto lättare är det att skära av botten. Koka upp vatten och häll över hela skåran. Sätt flaskan under rinnande iskallt vatten, då kommer botten att lossna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!