1 av 3: Nu är värmen här och det med besked, här är fyra bra tips på hur du får det svalare i hemmet.
2 av 3: Det är synd att klaga på värmen. Men när hemmet blir varmt som en bastu när man ska sova är det inte så roligt. Följ våra enkla råd så får du det svalt och skönt inomhus. Foto: Istock
3 av 3: Dra för gardinerna under dagen och sov med öppna fönster under natten. Foto: Shutterstock

10 bästa knepen för att få det svalare hemma

Det är ju synd att klaga. Men gassande sol och värmebölja ger bastukänsla inomhus och det blir svårt att sova.

Här kommer 10 knep hur du gör för att få det svalare hemma och 8 tips på fläktar som svalkar i värmen.

1. Stäng ute solen

Dra ner persiennerna och dra för gardinerna under dagen, så stänger du ute solens hetta. Se till att stänga alla fönster så snart solen når ditt hus och behåll dem fortsatt stängda under den varmaste delen av dagen. Vänta sedan med att öppna fönstren till det är tillräckligt svalt att ha dem öppna hela natten.

2. Häng för lakan

Solfilm på fönstren, markiser i aluminium och solisolerade gardiner ger ännu bättre skydd mot solens värme. Du kan också hänga ljusa lakan för fönstren om de vanliga persiennerna inte räcker till.

Dra för gardinerna under dagen och sov med öppna fönster under natten. Foto: Shutterstock

3. Öppna upp

Sov alltid med öppet fönster. Välj de som är strategiskt bäst placerade så att den svalare luften börjar blåsa in redan på kvällen. Se till att ha alla innerdörrar öppna under dagen, till och med garderobsdörrar och köksluckor, det gör att dagshettan inte lagras och att ditt går snabbare att få svalt på kvällen.

4. Fixa korsdrag

Korsdrag med start tidigt på morgonen kan fungera bra. Se till att persiennerna på södersidan är nere och öppna sedan två fönster i var ände av bostaden. En liten glipa räcker.

Korsdrag med start tidigt på morgonen kan fungera bra. Foto: Istock

5. Blöt ner ett lakan

Om det ändå inte räcker att öppna fönstren, prova att spreja ett lakan med kallt vatten. Häng det sedan för ett öppet fönster, så kommer vinden som passerar in genom att fönstret att kylas ner.

6. Köp fläktar

Luftkonditionering känns kanske lite överdrivet på våra breddgrader. Satsa istället på en takfläkt eller en vanlig bordsfläkt och placera den så att den får upp den svalare luften från golvet och blåser varm luft upp mot taket. Men det är ingen idé att lämna en fläkt på i ett rum där ingen vistas, då blir rummet faktiskt bara varmare.

Gör som den här bebisen - svalka dig vid fläkten om det blir för varmt hemma. Foto: Istock

7. Fixa bra luftcirkulation

Om du bor i lägenhet är det bra att använda två olika sorters  fläktar för att få bra luftcirkulation. Placera en frånluftsfläkt i närheten av ett fönster och en annan, fram- och-tillbakagående fläkt, nära ett andra fönster så att ny, kall vind kommer in. Ett sådant fläktsamarbete fungerar dock bara när temperaturen är lägre utomhus än inomhus, det vill säga nattetid eller molniga dagar.

LÄS MER: Så lätt slipper du fästingar: På både människor och djur

8. Fyll skål med is

Ordna luftkonditionering på egen hand. Fyll en grund skål med mycket is. Ställ skålen framför fläkten och dra igång den; i takt med att isen avdunstar, kommer luften i rummet att kylas ner.

Fyll en grund skål med mycket is och ställ en fläkt framför. Foto: Shutterstock

9. Stäng av datorn

Stäng av alla värmekällor i bostaden.  Använd inte spisen eller den vanliga ugnen, ät en sallad istället eller använd mikrovågsugnen om du vill äta något varmt. Stäng av datorn när du inte använder den och låt inte tv:n stå på i värmealstrande stand-by-läge.

10. Duscha kallt

 Undvik all form av varmt vatten och ånga. Duscha inte varmt, diska inte och vänta med att tvätta och laga mat tills det mörknat. Kolla också att packningarna runt ugn, diskmaskin och tvättmaskin är i gott skick så att ingen värme slipper ut.

LÄS MER: Guide: 8 populära och prisvärda fläktar

LÄS MER: Så här enkelt gör du din egen vätskeersättning

LÄS MER: Vill du ha en snygg fläkt? Här är 6 fina modeller du ska kolla in 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!