1 AV 2
NÄTSHOPPING. Med lite smart nätshopping kan du fynda prylar till uteplatsen eller balkongen. Men för att hitta rätt gäller det att söka smart.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Du kan hitta massor med kläder som passar just dig.
Foto: Shutterstock

Blocket – proffsens 12 bästa knep

Prylmarknader, loppisar och nätauktioner – populärare än någonsin.

Att köpa och sälja begagnat är både ekonomiskt och miljövänligt.

Här bjuder vi dig på Blocket-proffsens 12 bästa tips!

1. Skriv en lista
Det är lätt att hamna i ett läge där du söker planlöst efter saker och glömmer bort vad som är viktigt. Skriv en lista över saker du vill köpa och letar efter, och försök att hålla dig till listan så långt det är möjligt.

2. Använd bevakning

Hur många gånger har man inte sett en annons man letat efter, som lagts ut för 15 minuter sedan och redan är såld? Det behöver aldrig mer hända. Har du appen för Blocket med ”bevakning” på får du ett plingljud (som pushnotis eller mail) så fort det du letar efter har lagts ut. 

LÄS OCKSÅ: Så här skapar du en Blocket-bevakning

 

3. Kunskap är makt

Utbudet på Blocket är enormt och det är förstås en hel del skräp som säljs också. Ta reda på så mycket som möjligt om de saker du letar efter. Vad ett rimligt pris är, nypriset, vad det kostar att reparera om det är trasigt och vilka mått du behöver. Och ha tålamod. Du kommer förr eller senare förmodligen att hitta det du är ute efter på Blocket.

 

En mysig second hand affär kan man hitta mycket i, men Blocket är ännu bättre! Foto: Shutterstock


4. Variera sökorden
Till din lista över objekt ska du också lägga in tänkbara sökord. Variera sen sökorden och leta brett till att börja med. Var påhittig och lär dig det speciella annonsspråket, se hur andra har skrivit i sina annonser. Sök även på synonymer, exempelvis: kökssoffa/pinnsoffa eller vitrinskåp/glasskåp/bokskåp. Skriv exempelvis *stol* i stället för stol så visas alla annonser där ordet stol ingår i början, slutet eller mitt i ett ord – till exempel köksstol eller stolsben. Använd gärna tecknet * om du är osäker på hur ett ord stavas.


5. Slå till
Var bredd att köpa när du hittar rätt sak – även om det inte står överst på din priolista. För rätt tillfälle kommer kanske inte tillbaka. Det kan ta emot att köpa taktegel två år i förväg men när du står där utan tak så finns kanske inte exakt det tegel du vill ha.


6. Stava rätt
Det är mycket vanligt med stavfel i annonserna. Ett exempel: en annons med åkgräsklippare till salu där säljaren hade stavat fel till Husqvarna resulterade i att få hörde av sig. Resultat: Säljaren sänkte priset rejält. Det är också vanligt med särskrivningar, till exempel bok hylla i stället för bokhylla.

 

LÄS OCKSÅ: 10 konstiga Blocket-typer du garanterat kommer möta

7. Olika områden
Du är inte alls så unik som du tror. Bor du till exempel i ett villaområde med många barnfamiljer säljer och köper grannarna samma saker som du. Sök på alla annonser i ett speciellt område och du kommer säkert att hitta en hel del fynd. Ett annat tips är att söka tvärtom – saker som är dyra i storstäderna är billigare på landsbygden, och tvärtom.

 

Ibland kan man råka köpa för mycket med. Foto: Shutterstock


8. Hämtvillig
Precis som det är viktigt att slå till snabbt är det viktigt att ha en plan för hur du ska hämta saker. Tillgång till bil och släpkärra med kort varsel är ibland en förutsättning. Då och då släpper säljarna sina saker till den som hämtar först – ibland kan det till och med bli gratis – för att de har bråttom att bli av med något som står i vägen.


9. ”Bortskänkes”
Ett bra sökord är "bortskänkes" eller "– gratis". Många – speciellt i storstäderna vill få hjälp att bli av med sakerna. Det är också vanligt att du får saker i utbyte mot jobbet att plocka ner till exempel takpannor, kök eller såga ner träd.


LÄS OCKSÅ: Här är 8 saker du alltid ska köpa begagnat
10. Omvänd prutning

Är det en sak du väldigt gärna vill ha kan du testa att göra en omvänd prutning: erbjud dig att betala mer än priset i annonsen. Eller erbjud dig att hämta varan på stubinen. Då minskar risken att du ska gå miste om din drömpryl. 

11. Vänta inte

När du har funnit vad du letat ska du höra av dig direkt till säljaren. Ring så fort som möjligt om det står ett telefonnummer. Säljaren vill säkert göra en snabb affär. Sex av tio saker som privatpersoner annonserar ut på Blocket säljs inom en vecka.

12. Fynda på frakt

Läs på om olika fraktmöjligheter. Det går att fynda även här. Och hör efter med kompisar och arbetskamrater om de kanske har vägarna förbi. Någon köpte en burk färg 25 mil bort och kom överens med en busschaufför om att få ställa burken i lastutrymmet – bara hen passade bussen när den kom fram. Det är heller inte alltför dyrt att frakta saker till Sverige från utlandet. Att lägga en eller två tusenlappar på frakten kan lätt vägas upp av att du kan köpa en sak mycket billigare, eller hitta exakt det speciella exemplar du vill ha.

LÄS OCKSÅ: Här är prylarna hemma som du aldrig ska slänga

Utanför listan:

Följer du alla råd på den här listan kommer du snart att stå där med massor av prylar som du inte behöver längre. Begagnade saker som du bytt ut eller har dubbletter. Är du snabb på Blocket och söker ofta kommer du att hitta två, tre, fyra kaminer som du vill köpa men du behöver bara en. Då är det dags att sälja – och för att bli en bra försäljare finns det minst tio tips till.