Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Zelenskyj har rätt när han skäller ut FN

Säkerhetsrådet. På tisdagen höll Ukrainas president, Volodymyr Zelenskij, ett tal i FN:s säkerhetsråd. Han gick till hårt angrepp mot Ryssland, som ”ser vetorätten som en rätt att döda”.
Foto: JOHN LAMPARSKI/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / JOHN LAMPARSKI/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, hade precis kommit tillbaka från ett besök i Butja, förstaden till Kiev där ryska trupper begått otaliga krigsbrott mot civilbefolkningen.
Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HAND / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ryssland utnyttjar säkerhetsrådet för att sprida propaganda och lamslå omvärlden. Det borde bli ett uppvaknande för svenska FN-kramare.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, höll på tisdagen ett rasande tal i FN:s säkerhetsråd: ”Vi har att hantera en stat som tolkar sin vetorätt i säkerhetsrådet som en rätt att döda. Som underminerar den globala säkerhetsordningen. Om det får fortsätta kommer till slut varje stat att enbart förlita sig på vapenmakt för sin säkerhet, inte på internationell rätt eller internationella institutioner. Det vore slutet för FN.”

Kriget i Ukraina har satt FN:s impotens i blixtbelysning. 

Rysslands anfall inleddes samtidigt som FN:s säkerhetsråd höll möte i New York. Den ryske ambassadören höll i ordförandeklubban och de andra medlemsländerna kunde inte göra mer än att protestera – och se på när bomberna föll.

Säkerhetsrådet är paralyserat eftersom Ryssland, oavsett hur allvarliga krigsförbrytelser dess armé begår, fortfarande har sin vetorätt. Att FN:s generalförsamling har antagit en resolution som fördömer aggressionen sägs vara en markering. Men beslutet är inte juridiskt bindande, och blir därför mest en näsknäpp.

Efter Zelenskyjs tal upprepade den ryske ambassadören Kremls lögner om att massakern i Butja var regisserad av Ukraina i ett försök att ”misskreditera ryska soldater”. Det följer Putinregimens numera välkända manus: Blåneka, oavsett vilka bevis som finns – och kasta ut så många falska anklagelser att åhörarna till slut har svårt att navigera mellan blindskären.

Till råga på allt sitter Ryssland i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Att, som USA har föreslagit, suspendera Moskva från MR-rådet är naturligtvis bättre än att låta ryssarna använda det som en plattform för sin propaganda. Men hela MR-rådet borde avvecklas. Det har blivit ett forum där diktaturer hjälper varann att vittvätta sin smutsiga byk.

Just nu har Ryssland sällskap av Kina, Kuba, Venezuela, Förenade arabemiraten, Qatar, Somalia, Sudan, Mauretanien, Eritrea – för att bara nämna några. Världens värsta skurkstater, kända för slaveri, förtryck av minoriteter och obefintlig rättsstat, ska alltså upprätthålla mänskliga rättigheter globalt.

För människorna som lever i skräck under de ryska ockupanterna spelar de stora orden i FN-skrapan ingen roll. Det är handlingar som räknas – och garanten för fred i världen är handlingsförlamad. Situationen påminner om Nationernas förbund vid början av andra världskriget. 

Zelenskyj har rätt i att Putins krig inte bara utgör ett hot mot Ukraina utan också mot den regelbaserade världsordningen. Utan den internationella rätten kastas vi tillbaka till tiden då den starkes rätt fick styra. Det är en mörk framtid för små länder, som Sverige.

Det är tyvärr uppenbart att FN inte kan hantera internationella kriser där en stormakt är involverad. I en ny era av stormaktspolitik är det illavarslande. 

Det är hög tid att bilden av FN blir mer nyanserad i Sverige.