Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ylva Nilsson

Swedbanks fiffel kan tvinga in oss i bankunionen

Swedbank misstänks ha slussat pengar från ryska vapentillverkare.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Svenskt bankväsende störtades djupare ner i ryktesträsket med veckans nyhet om Swedbanks affärer med ryska oligarker. 

Plötsligt och ganska oväntat ser EU:s bankunion rätt lockande ut från svenskt håll.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Bankunionen poppade upp i den svenska EU-debatten när statsminister Löfven i riksdagen nämnde den som ett exempel där Sverige kan bli mer pådrivande.

Egentligen finns få politiska skäl just nu för Sverige att överväga medlemskap i EU:s bankunion. Svenska banker anses välskötta och tar hem betryggande vinster. Svenska politiker verkar vara nöjda med svenska Finansinspektionens kontroller och har ingen lust att lämna över tyglarna till EU.

Och inte minst är EU:s bankunion just nu sparkboll i en hård fajt mellan Tyskland och Frankrike. Det gäller en rätt viktig ”teknisk” fråga; vem som tar kostnaden ifall det blir nödvändigt att rädda en kraschande storbank. Men det handlar förstås ytterst om EU ska vara en gemenskap eller en samling nationer.  

Att Sverige avvaktar i det läget ter sig högst begripligt.

Swedbank och penningtvätt

Men så kom alltså ett nytt skandalavslöjande om Swedbank. SEB utreds för inblandning i penningtvätt, liksom Nordea - fram till alldeles nyligen med svenskt huvudkontor. Och bara i förra veckan fick vi höra att Danske Bank – djupt insyltat i Europas största bankskandal - stäms i USA.

Banker lever på sitt goda namn och rykte, att verka förtroendegivande. Men svenska banker - ja, nordiska, för på avstånd gör finanshajar ingen skillnad på oss – har dragit på sig ett riktigt illaluktande rykte.

Flera av dem utreds av amerikanska myndigheter. Stora böter är det minst allvarliga som kan drabba Swedbank och de andra.  En ännu värre, men möjlig, påföljd vore förbud för en bank att handla i dollar. 

Men värst av allt är att deras rykte skadas obönhörligt.

Skandalerna fläckar även den svenska finansinspektionen  – den som inget såg, inget stoppade. Vem vet, kanske FI faktiskt har sett och utrett missförhållanden men haft svårt att åtala och därför hållit tyst? Det hjälper inte. Utifrån ser tystnad ut som medhåll och FI framstår som inkompetent, naiv eller korrupt.

I det här läget, om Swedbank vill göra affärer med en amerikansk motpart:

”God dag, vi är Swedbank och svenska Finansinspektionen går i god för att vi är hederliga.”

Jaha, du.

Pröva en annan variant:

”God dag, vi är Swedbank och ECB går i god för att vi är hederliga.”

Aha.

EU:s bankunion blir mer lockande

Europeiska centralbanken är inte bara världskänd, den har dessutom ett grundmurat rykte för att vara tuff mot sina banker. Nu snackar vi!

Att riva ner ett rykte går som bekant fort, att återupprätta det tar mycket lång tid. Här erbjuds en genväg, att gå med i EU:s bankunion och utsätta svenska banker för ECB:s granskning. Grönt ljus från ECB är guld värt på marknaden.

Just nu är europeiska banker en hårt pressad sektor. Lönsamheten har tagit stryk av flera år med ränta på noll eller minus. Myndigheter har staplat pålagor på bankerna för att slippa en ny finanskris. Bedömare förutspår bankkrascher. Men så finns bankunionen där 19 länder och ECB står som garanti för sina banker. 

Det är svårt att se starka politiska skäl för regering eller opposition att just nu gå med i EU:s bankunion.

Frågan är om inte svenska bankaffärer har gjort det nödvändigt.

Så kan Swedbank ha slussat pengar från ryska vapentillverkare