Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ylva Nilsson

Sveriges regering är dumsnålast i Europa

Statsminister Löfven har hamrat in åtskilliga gånger att ”EU måste ta sitt ansvar” i flyktingfrågan. Några extrapengar vill han dock inte anslå.Foto: RICCARDO PAREGGIANI / AP TT NYHETSBYRÅN

”Snålast i Europa” kallar sig den svenska regeringen när EU:s budget ska tas.

Det finns snål och det finns dumsnål.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I september deltog svenska poliser bland nära 7 000 poliser från hela Europa i en massiv operation mot vapen- och flyktingsmuggling på västra Balkan. 214 187 människor och bilar kontrollerades. Sverige sägs vara Balkans största marknad för vapen så all hjälp att få stopp för detta är välkommet.

Men europeiskt polissamarbete kostar. Frågan blir ändå – är det bara en utgift för EU-medlemmen Sverige eller rentav en investering?

Statsminister Löfven har hamrat in åtskilliga gånger att ”EU måste ta sitt ansvar” i flyktingfrågan. Och EU anslår pengar till fingeravtryckskontroller, fler returer av icke-önskade migranter, till flyktingläger i Turkiet och nu senast, 10 000 nya gränsvakter.

Enbart en kostnad för Sverige eller kanske en besparing? För det står rätt klart att en svag kontroll vid EU:s södra gränser ger fler asylsökande till svenska gränsen.

Sverige och EU:s budget

År 2017 föreslogs EU gå samman om att bygga superdatorer till forskarna, sådana som tuggar siffror snabbare än ljusets hastighet. Sverige sa genast nej, alltför dyrt, men ändrade sig när det ändå blev av. 

Såg det någonsin billigare ut i svenska ögon att bygga egna superdatorer än att dela på räkningen med andra?

Förra året debatterade EU en arbetsbyrå för att hindra fusk med utstationerade arbetare. LO, inte minst Byggnads, ser det som ett stort problem att företag fuskar med lönen till de arbetare de tar till Sverige, fuskar med sjukförsäkring, fuskar med hur länge de jobbar i Sverige.

Arbetsmiljöverket har få resurser så kontrollerna faller på facket. Det är surt att de länder som skickar ut arbetare sällan vill hjälpa till med kontrollen av deras egna landsmän.

Så en bra grej för Sverige då, med en EU-byrå, bekostad av 27 länder? Nej, ansåg svenska politiker, bara dyrt.

Rumänska Laura Kövesi blev häromveckan EU:s nya åklagare med uppgift att åtala för bedrägeribrott mot EU-kassan. Brottslingar lurar till sig miljarder av EU:s pengar eftersom få nationella åklagare klarar hantera gränsöverskridande bedrägerier.

Sverige sa nej. ”Dyrt” var ett av skälen.

Hur kan det inte vara en ren vinst för svenska skattebetalare att EU-kassan skyddas mot bedrägerier?

Snålast i klassen

Det börjar bli dags att lägga EU:s nästa sjuårsbudget. Regeringens mål är att den svenska avgiften inte höjs – även om britternas andel ser ut att falla bort.

”Rätta mun efter matsäck,” fnyser finansminister Magdalena Andersson, S, en konsekvent hållning, för att EU inte får kosta är en åsikt som spänner över hela det svenska politiska fältet. Utan att blinka lovade EU-kandidaterna i SVT:s slutdebatt att rösta mot en höjd svensk EU-avgift (alla utom liberalerna).

Och när tjänstemän rapporterar ett nytt EU-förslag till riksdagen måste ordet ”budgetrestriktivt” inleda den svenska ståndpunkten. 

Det är klart politikerna vill ha en så stor statskassa som möjligt. Men skattebetalarnas intresse ligger snarare i valuta för pengarna. Så är det bra eller dåligt att låta Europol börja bekämpa inbrottsligor som ju annars tar en färja och lätt gömmer sig? 

Det skulle kosta så klart. Men låt oss se en smart kalkyl på det och andra utgiftsposter, tack, och inte dum budgetpopulism.

Därför tappar Sverige inflytande i Bryssel. Ylva Nilsson förklarar.