Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ylva Nilsson

Sveriges helgongloria hamnar på sned i EU

Stefan Löfvens hjältespel inför hemmapubliken rör tyvärr till svenskarnas förståelse för hur spelet går till nere i Bryssel, skriver Ylva Nilsson.Foto: WIKTOR NUMMELIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige har höga klimatambitioner i EU. Men om besluten riskerar att drabba svenskt näringsliv backar vi.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

”Vi räknas som en stormakt i klimatomställning,” sa statsministern småleende till riksdagens EU-nämnd innan han åkte till Bryssel med löfte att vara tuff.

Toppmötet som Löfven anlände till, diskuterade EU-kommissionens förslag om 55 procents minskning av koldioxidutsläppen till år 2030. Som EU-parlamentet röstat att höja till 60 procent. Och som Sveriges vice statsminister Isabella Lövin, MP, på onsdagen toppade med ”sikte på 65 procent.”

Vi vann!

Nej, för veckans toppmöte är inte ett Europamästerskap i klimat.

Tyvärr faller statsministern och hans regeringskolleger ständigt för frestelsen att inför riksdagen och svenska medier, utmåla EU till något som Sverige ska vinna över. 

Just idén att vi är klimatbäst råkar vi dessutom älska.

Fullt så märkvärdiga är vi inte. De länder som känner oss bäst – 26 europeiska länder som gnuggas mot oss dagligen i Bryssel – vet att Sverige brukar ligga högt i ambitioner men de vet också att vi brukar backa när beslut kan drabba svenskt näringsliv.

Mest iögonenfallande har nog varit att Sverige ända sedan 1990-talet lobbat i EU för att just bilar med stora motorer måste få längre tid på sig än andra innan de behöver sänka sina utsläpp. 

Extra pinsamt blev det 2015 när en stackars miljöpartistisk miljöminister fick förklara hur Sverige kunnat rösta ja till ÖKADE utsläpp sedan de stormotoriga bilarna – trots all extra anpassningstid - hade avslöjats fuska med utsläppsreglerna.

Sverige har bidragit till att EU länge skyddat bilindustrin från klimatkrav. Från årsskiftet gäller till exempel att biltillverkare slipper nästa års stränga utsläppskrav om de ”bokför” sina utsläpp tillsammans med ett annat bolag med renare bilar. En fot i frysen, en på heta spisplattan och statistiskt är temperaturen fin. 

Löfvens hjältespel inför hemmapubliken rör till svenskarnas förståelse för hur EU-spelet går till.

Resultatet är både att bilutsläppen fortsatt öka och att europeisk bilindustri inte behövt satsa framåt vilket gett USA och Kina försprång på klimatvänliga elbilar.

Svenska regeringars kamp för biobränsle har fått miljövänner i EU att rynka pannan. Svenska tilltag att blanda in livsmedelsgrödor och palmolja i bränslet oroar. Odla för bilar? Fälla regnskog?

I omsorg om svensk skogsindustri hävdar svenska regeringar i Bryssel att avverkning är klimatvänligt så länge det utförs i Sverige.

Från EU-håll påpekar man att skog är en av jordens bästa koldioxidsänkor när den står upp. Vi kontrar med att ja, men (fällt) trä väl är bättre än betong?

Nå, att försvara sin egen industri är verkligen inte något som Sverige är ensamt om, det gör alla. Men därför faller ingen av dessa kålsupare för bilden av Sverige som en ”stormakt i klimat.”

Målet är heller inte att Sverige ska ”vinna” i Bryssel. Målet är att hela EU ska röra sig framåt. Därför blir Löfvens och andra ministrars förkärlek för helgonglorian så missvisande. 

EU är inte vår motståndare utan vår hemmabana. De andra EU-länderna är inte motspelare utan våra medspelare. Det vet Stefan Löfven mycket väl och han skulle aldrig säga något om stormakt inför dem.

Hans hjältespel inför hemmapubliken rör tyvärr till svenskarnas förståelse för hur spelet går till. Om Löfven går med på en lägre klimatsiffra, kan en bra EU-kompromiss se ut som ett svenskt nederlag.

Den dag som svenska politiker säger detsamma i Sverige som de gör i Bryssel, kommer mycket bli begripligare.

 

Ur arkivet:
Världen kämpar med stora miljöproblem

Världen kämpar med stora miljöproblem – men det görs också framsteg. Här är sex positiva klimatförändringar .