Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ylva Nilsson

Sverige kan glömma att få toppjobben i EU

Statsminister Stefan Löfven (S) har inte lyckats föra fram någon svensk i kampen om EU:s fem tyngsta poster.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Kan Fredrik Reinfeldt (M) bli nästa svenske kommissionär? Kanske, men han får knappast någon viktig post. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Stefan Löfvens bästa chans är att det kan behövas en socialdemokratisk statschef att ta över i rådet efter Donald Tusk, skriver Ylva Nilsson. Då brukar de leta efter en någon som saknar ambitioner, nämligen.Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vi skulle kunna få en spännande politiker med ryggrad som chef för EU-kommissionen. En kvinna. En nordbo. Men garanterat ingen svensk.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Vi svenskar lägger ner mycket tid och stort intresse i vem som ska bli president i USA. Massmedia börjar bevaka ämnet noggrant redan medan demokrater och republikaner diskuterar vem de vill ställa upp i valet.

Det talas desto mindre om den person som om några veckor ska bli den kanske mest inflytelserika politikern i EU.

Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande, ska bytas ut efter att under sina fem år på posten lagt fram sisådär 700 lagförslag som alla införs i mer eller mindre ändrad form i Sverige.

Frans Timmermans, Charles Michel, Michel Barnier, Marcos Sefcovic... någon som vet vad EU-kandidaterna står för?

Weber... vem?

Helt nyligen var tyske Manfred Weber nästan självskriven för uppdraget. Om denne ”Weber… vem?” som han kallats i Bryssel, kan till exempel sägas att han politiskt stöttat Ungerns Victor Orbán och Ibizaskandalens österrikiske Heinz-Christian Strache. Plus att det första han nämnde i en valdebatt apropå klimatet, var ”vi måste ju också tänka på bilindustrin.”

Men nu ritade väljarna faktiskt om den europeiska politiska kartan i valet häromveckan. I fyrtio år har de två största partigrupperna EPP (där moderater och KD sitter) och socialisterna (med de svenska Socialdemokraterna), kunnat göra upp och bestämma allt. Det är slut med det, duon har inte längre en majoritet tillsammans.

Så toppjobbet ser ut att gå EPP-kandidaten Webers näsa förbi.

Hetaste alternativet just nu heter Margrethe Vestager, dansk EU-kommissionär och liberal.

Margrethe Vestager är en av kandidaterna som vill bli EU:s tyngsta politiker: kommissionsordförande.Foto: NIKOLAI LINARES / AP TT NYHETSBYRÅN

Hon blev världskänd när hon tvingade Apple betala miljarder i skatt till Irland och Google att betala miljarder i böter till EU. 

Bara för några månader sedan gick hon emot den tyska och den franska regeringen om en storaffär de ville genomföra – just de regeringschefer som hon behöver på sin sida för att få jobbet.

Som tur var verkar det inte ha avskräckt president Macron som gillar henne skarpt.

EUs nya ansikte utåt skulle faktiskt kunna bli en smart, orädd, folklig kvinna.

Svenska politiker utan lyskraft

Några svenska namn finns inte i omlopp. Nog kunde vi väl skaka fram en tidigare regeringschef för att efterträda Jean-Claude Juncker. Göran Persson? Fredrik Reinfeldt? Carl Bildt? 

Fast här saknar de all lyskraft. Det beror på att ingen av dem hade några ambitioner för EU eller Europa när de satt vid makten. 

Svenska politikers EU-ambitioner brukar handla om allt de INTE vill EU ska ägna sig åt. En svensk med förslag om hur EU kan utvecklas för att gynna andra än Sverige väntar vi ännu på.

Jo, statsminister Stefan Löfven har faktiskt hållit flera europatal. Hans uppmaning till EU var dock klassiskt svensk, EU borde fortsätta som förut. Detta i en tid när Europa behöver räkna ut hur hantera klimatförändringar, kinesisk list och amerikanska skamgrepp, rysk aggression och obegriplig ny teknologi. 

Nå, alla chanser är inte uttömda. Om pusslet med de fem toppjobben slutar så att det behövs en socialdemokratisk statschef att ta över som ordförande i rådet efter Donald Tusk kan Löfven komma på tal.

Där föredrar EU-regeringarna någon utan egna idéer och ambitioner, nämligen.