Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ylva Nilsson

Sverige har redan sjabblat bort Ylva Johanssons makt

Statsminister Stefan Löfven presenterade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson som Sveriges kandidat till EU-kommissionär vid en pressträff på Rosenbad tidigare i augusti.Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det ska vara inflytelserikt. Det är enda kravet statsministern har på vilket ansvarsområde vår svenska kandidat till EU-kommissionen, Ylva Johansson, ska få.

Men i Bryssel är det enda inflytande Johansson kommer att få, det som hon lyckas grabba åt sig själv.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Varje onsdagsmorgon samlas hela EU-kommissionen och beslutar om vilka lagförslag EU ska ägna sig åt. Alla har en röst. 

Men det mesta är egentligen avgjort sedan måndagseftermiddagen. Det har retts ut, slutförhandlats och klarats av mellan kommissionärernas kabinettschefer. Johanssons inpass på onsdagen kommer att svepas bort om inte hennes högra hand varit på hugget.

Ylva Johansson behöver ett bra team

Johanssons inflytande i Bryssel hänger på hur bra folk hon samlar runt sig, inte vilken titel eller portfölj hon får. Just nu är det därför högsäsong för duktiga EU-tjänstemän.

 27 EU-kommissionärer som i höst ska ta över från den sittande kommissionen behöver fylla sina ”kabinett,” det vill säga sin privata grupp politiska rådgivare. Sju personer är tillåtet (bara hälften får ha kommissionärens nationalitet) men man kan lägga till lite här och där och sluta på minst det dubbla. Dessa måste kunna EU-systemet och alldeles särskilt EU-kommissionen med alla dess inbyggda turer och krumelurer.

EU-kommissionen är en tuff arbetsplats där starka krafter hela tiden försöker lirka, manipulera eller närmast fysiskt brotta igenom sina åsikter. Fattas bara, här skrivs lagstiftning som kommer att gälla på världens största och rikaste marknad. 

Vem Ylva Johansson väljer som kabinettschef kommer att säga en hel del om hur mycket inflytande hon kan få.

Som kommissionär blir hennes uppgift att se till hela EU:s bästa men lika mycket att specifikt bidra med svenska synpunkter och erfarenheter till EU-arbetet. Det förklarar Löfvens hopp om att hon får något ”inflytelserikt.”

Men en ensam svensk i toppen kan inte åstadkomma mycket mot 26 drivna kolleger, en tredjedel av dem är dessutom veteraner i kommissionen. 

Förutom att ta in rutinerade EU-svenskar i sitt kabinett borde hon till exempel just nu lobba stenhårt för att få in erfarna EU-svenskar i de andra kommissionärernas kabinett. 

Tyvärr finns bara en extremt liten grupp svenskar som lyckats ta sig fram och upp i EU-kommissionen, fem-sex stycken högst. Under denna lilla skara är det ekande tomt på landsmän som vi kan hoppas klättra i graderna kommande år. 

Sverige sjabblar bort EU-inflytande

En rapport som gjordes häromåret av en svensk på kommissionen, visar att Sverige ligger bakom alla länder i jämförbar storlek. På höga nivåer i kommissionen ligger vi efter Danmark, Finland, Grekland, Irland och Portugal relativt sett. På de lägsta nivåerna ligger vi sist, efter Bulgarien, Ungern, Rumänien och Slovakien.

Svenska regeringar har länge försummat arbetet med att få in svenskar i EU-institutionerna. Där schabblas svenskt inflytande över europeisk lagstiftning bort, oavsett vilken portfölj Ylva Johansson får.

Fast det kanske inte gör något? Löfven har hållit flera tal om vad han vill med EU… och det har visat sig vara att EU inte ändrar på något, bara fortsätter som hittills. ”Värderingar,” säger Johansson själv att hon vill jobba med. Eller ”schyssta jobb.” 

Med så låg och luddig ambitionsnivå kanske portfölj eller bristen på svenska toppkrafter inte spelar någon roll.

Ylva Nilsson om felet med svensk EU-politik. Programledare: Patrik Kronqvist.