Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ylva Nilsson

Sverige gör det svårare för EU att utmana Trump

Världen över ber man EU sätta hårt mot hårt mot Donald Trump. Men splittringen inom Europa gör det svårt för unionen att agera, skriver Ylva Nilsson.Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

Bara ett enat EU klarar att brottas med Donald Trump. Men både när det gäller ekonomi och klimat motarbetar Sverige enigheten inom unionen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Donald Trump. Det är vad mötet i Osaka nästa vecka mellan världens tyngsta ekonomier i G20-gruppen ska handla om. Ja, eller världsekonomin. Och klimatet. Amerikanske presidenten Donald Trump struntar i bägge, han är upptagen med att Göra Amerika Stort Igen.

Ta världsekonomin. Den är på väg ner i ett hål, framför allt på grund av att en av världens största ekonomier, USA, har dragit i gång handelskrig med sina partners. Resten av världen uppmanar EU att sätta hårt mot hårt. EU har en större marknad än USA och har därmed den ekonomiska styrkan att utmana Trump. Vem ska försvara världshandeln om inte EU gör det?

Eller ta klimatet. Trump har meddelat att USA inte tänker följa FN:s klimatavtal från Paris. Men om USA vägrar klimatarbeta, hur många andra länder vill då bidra? Många världen över uppmanar EU att ta fajten för klimatet. Om inte EU, så vem?

EU-toppmötet var oenigt

Statsministern från lilla Sverige deltar förstås inte i Osaka, men EU-toppmötet i veckan hade mycket med G20 att göra och där var Stefan Löfven med.

Lågkonjunkturen, som världen är på väg in i enligt ekonomerna, kan ge oss en ny eurokris. Svångrem är infört i regelboken och toppmötet hade dessutom förslag om hängslen, det vill säga akut hjälp i kris.

Men en grupp EU-länder, där Sverige ingår, bromsar. ”Bort med eurotassar från svenska statskassan”, säger finansminister Magdalena Andersson. Det verkar vara bortglömt att den förra eurokrisen gav oss i Sverige en lågkonjunktur med flera år utan tillväxt. 

Klimatet var en stor fråga på toppmötet och Löfven kämpade för att EU ska ha som mål att bli ”klimatneutralt 2050”. Men för bara en månad sedan när Frankrike och Spanien ville ställa klimatkrav på USA, som EU överväger handelsavtal med, då var Sverige inte med. Jo, svenska regeringen tycker att EU bör ställa klimatkrav på våra handelspartners, bara inte USA. Retar man president Trump kan han ju slå till med fler strafftullar. 

På toppmötet enades EU om en politisk agenda för fem år framåt. En viktig del handlar om att bygga ut europeisk försvarskapacitet för att bli strategiskt autonomt. Oberoende från USA alltså. Donald Trump har som bekant gjort stor sak av att USA inte ska behöva betala för europeisk säkerhet. Vi borde finansiera vårt eget skydd, tycker han.

Sverige sa länge nej till EU-förslag om detta. Det skulle underminera Nato, sa försvarsministern. Sedan bytte regeringen fot. ”För svenska försvarsindustrins skull,” förklarade Stefan Löfven. Men därefter har arbetet bromsats av regeringen som kräver att militärindustri från icke-EU-länder också måste kunna delta.

Inom EU har fajten varit hård, för varför ta med icke-EU-länder när hela syftet är att bygga en oberoende försvarskapacitet? Skälet är, enligt försvarsminister Peter Hultqvist, att ”…vi har försvarsindustrier i Sverige som är ägda av brittiska och amerikanska intressen.”

Att vinna nationella poäng vid EU-möten är favoritsport för många.

Regeringen kämpar föredömligt för svenska intressen. På kort sikt, åtminstone.

Det gäller verkligen inte bara Sverige. Att vinna nationella poäng vid EU-möten är favoritsport för många. Därför är EU-enighet svårfångat. Och därför har Tysklands förbundskansler, Frankrikes president och premiärministrarna från Italien, Spanien och Storbritannien egentligen inte någon i ryggen när de reser till Osaka för att ta ett nappatag med Donald Trump. 

För klimatets och för världsekonomins skull. För våra långsiktiga intressen.

Därför förlorar Sverige inflytande i Bryssel. Ylva Nilsson förklarar i Ledarsnack.