Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ylva Nilsson

Storbritannien skulle nog inte få gå med i EU i dag

Storbirtanniens premiärminister Boris Johnson är i blåsväder efter att regeringen stängde parlamentet för att man inte gillade de folkvaldas åsikter och sedan skällde ut dem för att vara ovärdiga kuppmakare.Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En brexitanhängare demonstrerade utanför brittiska parlamentet efter att Högsta domstolen rivit upp beslutet om att stänga parlamentet. Foto: MATT DUNHAM / AP TT NYHETSBYRÅN

Storbritanniens regering stängde parlamentet för att man inte gillade de folkvaldas åsikter och skällde sedan ut dem för att vara ovärdiga kuppmakare. Det är tveksamt om landet skulle godtas som ny EU-medlem i dag. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det brittiska politiska kaos som pågått sedan 2016 tycks bara stegras. Premiärminister Johnson hotar sitt eget parlament att tvinga på dem sin vilja, trots att han förlorat i domstol. 

I Ungern och Polen har man skäl att häpna. EU har placerat dessa bägge länder under utredning för övergrepp mot rättsstaten. Men att bära sig åt som regeringen Johnson, det skulle de aldrig våga. 

Och EU skulle aldrig tillåta det.

EU är en humla som flyger, 28 länder (eller snart 27…) som trots oenighet och många olikheter lyckas samarbeta i det dagliga på i stort sett alla samhällsområden, som gemensamt kunnat skapa världens största och rikaste marknad.

Rättstaten är mer än PK-maffians fluff

Detta samarbete överlever genom regler (eftersom vi har svårt att lita på varandra). Lika för alla, måste följas av alla. För så snart några av oss börjar strunta i regler vi inte gillar, så har ingen annan skäl att följa regler som de inte gillar.

Då dalar humlan mot marken.

Respekt för rättsstaten är inte PK-maffians fluff, det råkar vara hårdvaluta. I en outtalad uppgörelse ingår till exempel att Sverige betalar en högre medlemsavgift till EU (för att vi är rikare) men i gengäld vinner vårt näringsliv fritt tillträde till enorma affärsmöjligheter på en stor marknad. Gungor och karuseller.

(Ja, fattigare länder har samma tillträde men svårt att utnyttja det fullt ut. Den dag som de blir bättre på det och tjänar mer, åker deras EU-avgift upp och vår ner.)

Regler ser till att våra företag och investeringar behandlas rättvist i andra EU-länder. Men om ett land börjar byta ut domarna i domstolarna för att placera sina egna kompisar där, med order att gynna det egna landet först? Om korruptionen växer och pressen som ska avslöja skandaler tystas på allehanda sätt?

Då har Sverige gjort en dålig deal med sin höga avgift och numera halvdana affärsmöjligheter. Och dealen blir inte bättre av att de svenska EU-inbetalningarna går rakt in i kassan till ett land som uppträder så. Därför måste EU gripa in mot Ungern och Polen när de begår övergrepp mot rättsstaten, allt annat vore början på slutet för hela samarbetet.

EU har råd med en hård brexit nu – men inte senare

Fast… lika för alla. Ungern och Polen har inga skäl att godta ingripanden i sina länder om andra tillåts strunta i rättsstaten när det inte passar. Storbritannien, till exempel. 

Den 31 oktober löper det brittiska EU-medlemskapet ut. På deras begäran.  

Det har ett politiskt pris för EU att behålla det kaotiska Storbritannien. Den ekonomiska kostnaden stiger med tiden. En ”No Deal” nu medan ekonomin är hygglig kan EU-länderna ta. Om sex, nio månader förväntas en lågkonjunktur som kan göra ”No Deal” riktigt plågsam.

Borde vi kanske bevilja mer tid för chansen till en ny deal? Nja. Premiärminister Johnsons förslag till EU är i princip att vi kör utan regler, att EU helt enkelt litar på britternas ord.

Men ett EU utan regler är en humla som kraschar. 

Dags att ta farväl och be britterna återkomma när de kan leva med samma regler som vi?