Sverige lär snart ställas inför ännu en konsekvens av globalisering och EU:s öppna gränser. Den tyska regeringen vill från årets slut göra cannabis tillåtet att odla och bruka, 25 gram i taget och i klubbar om 500 medlemmar.
Tyskland är inte bara EU:s folkrikaste stat, landet ligger också smack mitt i de europeiska farvägarna.
Vad Tyskland gör, kommer att påverka alla EU-länder.
Inte minst grannen Sverige, bara en färjeresa bort.
Man kan livligt föreställa sig hur det coola Berlin blir ännu mer av en magnet, kanske redan vid nyår.
Bara med Finland och Ungern delar vi vår nolltolerans.
Men vi behöver inte föreställa oss något, bara se hur narkotikapolitiken i ett land redan påverkar grannarna.
Tysklands granne Nederländerna tillåter till exempel att cannabis säljs på särskilda kaféer, vilket fått tyska domstolar att proppas till av alla brottmål mot ungdomar som smugglat över några gram.
Delstaten Bayern har särskilda problem med crystal meth som kommer över gränsen från Tjeckien där just metamfetamin i mindre mängd, men också kokain, cannabis med mera länge har varit accepterat.
Tjeckien diskuterar för övrigt i höst ett lagförslag om att öppna en kontrollerad marknad för cannabis.
För andra möjliga konsekvenser kan vi ju se på snuset - tillåtet i ett land (Sverige) men förbjudet i övriga vilket lett till smuggling i stor skala.
Vad säger EU?
Ingenting om vilken narkotika som ska förbjudas. EU:s regler ålägger alla medlemsländer att stoppa illegal droghandel och smuggling, men vad som är illegalt avgör var och ett självt.
Nästan.
För EU-reglerna omfattar de FN-konventioner som listar vad som är narkotika. Där en lucka uppstår, har EU låtit personligt eller medicinskt bruk passera.
Summa summarum har vi i EU i dag 23 länder som tillåter eller blundar för cannabis i personligt bruk, medan Frankrike står och väger.
Bara med Finland och Ungern delar vi vår nolltolerans.
Men håller det när Tyskland svänger?
”Regeringen kommer att fortsätta att arbeta aktivt för att minska efterfrågan på och tillgången till illegal narkotika i samhället. En helt central del i detta är att på ett aktivt sätt arbeta inom internationella sammanhang såsom inom EU och FN,” svarade socialminister Jacob Forssmed (KD) i riksdagen i veckan.
Jovisst, men Tyskland ligger alltså väldigt nära oss. Om cannabis börjar odlas och säljas fritt där? Då är det ”i första hand upp till de internationella forum som har att övervaka konventionsefterlevnaden att göra det än att Sverige ska göra det”, sa socialministern.
God dag yxskaft. Och förra regeringens inrikesminister Morgan Johansson (S) lät likadan för ett år sedan:
”Jag kan försäkra… att regeringen kommer fortsätta att arbeta aktivt för att minska tillgången till illegal narkotika i samhället och bevaka Sveriges intressen i frågan i internationella sammanhang såsom inom EU och FN.”
En klassisk svensk attityd, alltså. Inför en utveckling som kryper allt närmare - galopperande skogsbränder, amerikanska statsstöd som snedvrider marknaden, ryska oligarker som gör sig hemmastadda – blunda hårt och håll händerna för öronen.
Efteråt kan vi alltid dra en annan svensk klassiker: ”Vi har varit naiva.”