Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ylva Nilsson

Ska full yttrandefrihet gälla även våra fiender?

Ryska statens tv-kanal RT förbjuds i EU.
Foto: NIKOLAS KOKOVLIS/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / NIKOLAS KOKOVLIS/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC

Gäller full yttrandefrihet om Ryssland bedriver informationskrig mot oss?

EU vill ha vårt svar.

Den 8 mars förbjöd EU-regeringarna de två ryska kanalerna Russia Today och Sputnik från att sända i Europa. Det gav starka reaktioner från flera håll i Sverige med varningar om censur och hot mot yttrandefriheten.

”De är inga oberoende medier,” svarar bryskt EU:s utrikeskommissionär Josep Borrell, ”de är vapen i Kremls ekosystem för manipulation.”

Där har Borrell stöd från alla EU-regeringar, från EU-kommissionen och från minst 70 procent av ledamöterna i Europaparlamentet.

I EU just nu dominerar åsikten att Ryssland bedriver ett systematiskt informationskrig mot väst. Vi talar inte om att trumpeta ut rysk propaganda. Så lättlurade är vi inte i väst och så oskickliga är inte ryssarna. 

I en rapport som togs den 9 mars i Europaparlamentet beskrivs den vapenarsenal som används av främmande makt i uttryckligt syfte att destabilisera våra samhällen, sprida osäkerhet och rädsla för att få oss att underkänna demokrati och längta efter starka ledare.

Till vapnen hör självklart trollarmén som jagar folk på nätet tills de tystnar, som sprider rykten och hemskheter för att måla upp en bild av vår värld som farlig.

Dit hör hackarna som angriper sjukhus, banker, kommuner och myndigheter, sprider privata uppgifter och stoppar samhällsfunktioner.

Om den svenska åsikten är att yttrandefriheten är helig, lär Sverige få slåss för den.

Dit hör Putin-kretsen av stormrika oligarker som köper kändisar i våra länder – politiker, influencers, åsiktsproffs och främlingsfientliga partier – vilka mildrar bilden av Ryssland och hjälper Putinkretsen in till högsätet av vår ekonomiska och politiska ledning.  

Putin-kretsen i Kreml har sedan något decennium betalat vår inhemska elit för att öka Europas beroende av rysk olja. Före detta regeringschefer i Tyskland, Frankrike, Italien och Österrike, men också i Finland och Sverige har lyft arvoden för det. 

Ord är inte ofarliga. Vad EU gjort och inte gjort, påverkas av detta. 

Kreml hade sin stora triumf i USA där man bidragit till att driva in landet i en samhällsfarlig polemisk klyfta. Donald Trump, finansierad i många år av ryssar, tog sig till makten i det klimatet.

Putins vänner har också aktivt hjälpt att driva Storbritannien ner i samma polemiska avgrund över brexit. Premiärminister Boris Johnson – själv finansierad sedan många år av ryska pengar – kunde klättra på samma axlar till makten och 14 ministrar i hans regering har tagit emot ryska pengar, enligt en statlig utredning.

Hur många tror att Peking inte skulle ha lärt sig av ryska framgångar? Hur många ur vår elit utför uppdrag för Kina i dag?

Ett farligt motvapen i informationskriget vore maximal öppenhet.  Men då skulle förstås svensk elit tvingas till vad som redan gäller för EU-höjdare: 

Att svensk statsledning redovisar alla lobbyist-kontakter, att lobbyister redovisar vem de får betalt av, att den som lämnar en hög post inte får gå direkt ut och sälja sin info och kontakter till storbolag.

EU överväger nu regler för ägarskap av massmedier i Europa, politiska donationer, lån, gåvor av till exempel lyxresor, begränsningar på politisk reklam. Vänta er också regler för vem som får presstöd eller tillåts öppna skola.

Om den svenska åsikten är att yttrandefriheten är helig, lär Sverige få slåss för den.Ylva Nilsson är fristående kolumnist på Expressens ledarsida. Läs fler av hennes texter här.

Detta är en kolumn av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.