Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Ylva Nilsson

Partiernas vallöften blir allt dummare

EU-kandidaterna Alice Bah Kuhnke, MP, Tomas Tobé, M, och Heléne Fritzon, S, debatterade vilt i veckan. I Europaparlamentet kommer de dock att tvingas till kompromisser. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anklagelserna flyger mellan kandidaterna i valdebatterna. 

Fast nere i Europaparlamentet kommer de för det mesta att rösta likadant.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I stridens hetta blir partiernas vallöften allt dummare.

Moderaternas ”EU ska inte lägga sig i svenska jägares vapen” är fånigt så här två år efter att EU:s vapenregler klubbades. Det som händer nu är en svensk affär, att riksdagen inför det i svensk lag, kanske med svenska extrakrav.

Kristdemokrater som med darr på stämman ”inte tänker låta EU lägga sig i vargarna,” är lika illa. Om Sverige inte respekterar sina åtaganden kan vi inte kräva av Malta att sluta med massmordet de kallar ”vårjakt” på flyttfåglar som passerar ön på väg hem till vår svenska sommar.

Socialdemokraternas senaste bud tar ändå priset; partiet lovar kräva att EU:s nya åklagarämbete EPPO ska ta upp fajten med korruption.

Häpnadsväckande, inte bara för att korruption råkar vara ett av tre brott som EPPO satts upp för att bekämpa. Nej, ännu mer för att den svenska regeringen tidigare vägrat ingå i EPPO på grund av den maktöverföring det innebär. 

När EPPO med 22 EU-länders stöd nu ändå ska dra i gång, ska då Sverige berätta för de andra vad de borde jobba med?

Europaparlamentet kräver kompromisser

Nå, överbudspolitik hör väl till stridens hetta. men det är just striden som blir så konstig.

Valet ju står till Europaparlamentet. Inte till riksdagen, där de politiska partierna står i ständig opposition till varandra och ihärdigt röstar ner varandras politik.

Europaparlamentet är något helt annat. Det är en kompromissmaskin. Där finns ingen regering att opponera sig mot. Där finns ingen opposition.

Vad som finns är i stället högst konkreta lagförslag på bordet och - helt unikt – dessa har varje enskild ledamot chansen att ändra i.

Klimatpaket för jordbruket? Fint, men de här skogsåtgärderna funkar inte i nordliga klimat och 25 miljoner kronor till ny bevattningsteknologi räcker inte med dessa torra somrar.

Då gäller det att hitta andra ledamöter som vill rösta igenom ens ändringsförslag.

Då samtalar man med alla som man tror vill stödja ens goda idéer.

Alla.

Ibland lovar man bort en röst till någon annans ändring, som kanske inte är lysande, men det får gå, för man behöver stödet.

Som ledamot blir du aldrig tillfrågad om du vill ha mer eller mindre EU.

Du blir tillfrågad om glyfosat (Roundup) ska få förlängt tillstånd i ytterligare fem eller tio år trots att det högst sannolikt är giftigt, men bönderna vill ha det för det är bäst på marknaden.

Om du avskyr Roundup kanske du till slut röstar för fem år. Fast du avskyr Roundup. Eftersom annars skulle tio år vinna.

Partigrupperna röstar tillsammans

Därför har den partigrupp som de svenska Socialdemokraterna sitter i röstat precis som den borgerliga gruppen, där Moderaterna och Kristdemokraterna är medlemmar, i 72 procent av fallen. Och bägge gruppers röster sammanfaller till 80 procent med den liberala gruppen, där Centerpartiet och Liberalerna ingår.

Nej, de svenska politikerna i Europaparlamentet har inte över en natt blivit eniga om all politik. Men de har före omröstningarna ägnat månader och år åt att förhandla fram bästa möjliga kompromisser. 

Bara när de lyckas samla en majoritet kan Europaparlamentet ändra EU:s lagar. EU-debatterna med sina allt ilsknare anklagelser och vildare löften ger oss därför tyvärr ingen bra vägledning om hur vi borde rösta på söndag.

Ylva Nilsson är fristående kolumnist på Expressens ledarsida. Hon har skrivit och rapporterat om EU-frågor sedan 1988, bland annat som Bryssel-korrespondent åt svenska tidningar.