Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ylva Nilsson

När Merkel avgår kan EU kasta handskarna

Förbundskanslern går i pension nästa år och med henne lär också Merkels milda metoder pensioneras för tiden har gått dem bägge förbi.
Foto: FILIP SINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Européer vill se EU stå upp för sin sak, inte ge efter för snyltare och översittare.
Foto: SCANPIX SWEDEN / TT NYHETSBYRÅN

Ett mer merkelskt toppmöte än det som just avslutats i Bryssel är svårt att tänka sig. Men det blev nog kulmen för EU:s saktmodiga kompromissande. 

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Ungern och Polen har krävt att få plocka pengar ur EU-kassan utan att riskera något när de bryter mot rättsstatens principer. Sedan oktober finns faktiskt en förordning som ska förhindra det. Men en kompromiss från Merkel på gårdagens toppmöte blockerar dessa legala krav som hotade den ungerska och polska regimen.

Nu blir vägen till att faktiskt straffa ett EU-land så lång och vindlande att många stjärnor ska stå i rätt konstellation i fall några pengar – för länge sedan utbetalade och spenderade – ska krävas tillbaka.

Polen med partners var inte nöjda med det utan vägrade sedan låta EU-toppmötet ta tuffare klimatmål om man inte erbjöds kompensation.

Dessa länder har tidigare fått EU-pengar för klimatåtgärder som inte alltid använts till klimatåtgärder. Men ordförande Merkel sockrade budet med löften att särskild välvilja ska visas dem när pengar ska fördelas.

Grannen Turkiet kränker två EU-länders gränser med krigsfartyg och flyg. I oktober hotade EU med sanktioner om det inte tar slut. Men i stället för att förverkliga hotet erbjuder toppmötet på Merkels förslag president Erdogan en ”positiv agenda”. Bättre handelsvillkor. Han har på sig till mars nästa år innan EU pratar sanktioner igen.

Och brexitsamtalen med Storbritannien lades inte i malpåse. Trots att den brittiska regeringen sedan sommaren 2016 sagt nej till EU:s alla förslag om ett nytt avtal, ska förhandlarna nu sätta sig igen och prata lite till.

Européer vill se EU stå upp för sin sak, inte ge efter för snyltare och översittare.

EU har godtagit att INTE få ett kontor för sina kontroller vid den nordirländska EU-gränsen utan nöjt sig med att få låna ett skrivbord. Kanske finns fler eftergifter att erbjuda London?

Angela Merkel avslutar alltså sitt EU-ordförandeskap i samma saktmodiga stil som hon haft i EU sedan hon blev tysk förbundskansler 2005. Merkel har kunnat dominera tack vare politisk skicklighet och lång erfarenhet, men förstås också för att hon leder EU:s största (= flest EU-röster), mest centrala (geografi = handel) och rikaste land (= störst plånbok när något fattas).

Kanske just för att Tyskland opererar utifrån en egen styrkeposition, tycks hon ha missat de förändringar som skett medan hon under femton år i EU:s namn förhalat, kompromissat och betalat. 

Synen på EU har förändrats i Europa, bland de europeiska medborgarna.

EU har sedan hennes tillträde vunnit i acceptans men samtidigt dragit på sig högre krav; EU förväntas ta itu med kriser och lösa dem. 

De europeiska länderna har gång på gång (muttrande motvilligt) lämnat ifrån sig suveränitet men det var i avsikt att ge EU en styrkeposition. Detta anser medborgarna att EU har. 

Att ge efter för Ungern och muta Polen, att erbjuda Turkiet gåvor för att sluta med kränkningar, att inte säga åt regeringen Johnson att det räcker nu – det vinner varken förståelse eller uppskattning. Övriga stats- och regeringschefer som var med i Bryssel lär få varmt om öronen när de kommer hem.

Förbundskanslern går i pension nästa år och med henne lär också Merkels milda metoder pensioneras för tiden har gått dem bägge förbi. 

Européer vill se EU stå upp för sin sak, inte ge efter för snyltare och översittare.