Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ylva Nilsson

Löfven skadar Sverige med sin klantiga taktik

Stefan Löfven försvarade Snålbrigadens linje i EU-förhandlingarna med värsta tänkbara tajming. Han betalade med ännu en bit av Sverigebilden.Foto: PETER WALLBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigebilden är ohjälpligt skadad av den förhandlingstaktik regeringen kört i EU under coronakrisen. Trots det har statsministern inte uppnått någonting.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Kära Stefan Löfven, det ständiga målet med din EU-politik är att Sverige ska slippa betala en krona extra till Bryssel, jag förstår det. Och försöka duger. I förhandlingarna om en återhämtningsfond efter corona fick du en bra start genom att bygga en allians av sparsamma med Danmark, Nederländerna och Österrike.

Er kvartett tänkte också helt rätt när den snabbt slängde fram ett motförslag till Tysklands och Frankrikes stiliga erbjudande om ett stöd om 500 miljarder euro.

Men innehållet, Stefan! Det enda ni erbjöd de drabbade länderna var lån. På två år.

Alla har sett Skuldfällan. Man uppmanar inte en djupt skuldsatt person i kris att att ta nya snabblån. Resten av ert motförslag var bara en upprepning från februari: Nej till en större EU-budget. Nog kan ni bättre.

Eller var ni lite höga på succén från den gången då ni i Snålbrigaden strandade EU:s budgetförhandlingar? Men Stefan, det är en sak i goda tider – för februari var goda tider – att neka betala mer trots att 12 procent av EU:s intäkter just tågat ut genom dörren (ja, brexit). Det är något helt annat att säga samma sak i den djupaste ekonomiska kris som vår generation har upplevt och efter 120 000 döda EU-medborgare.

Sverigebilden, Stefan! 

Girigt och hjärtlöst är vad miljoner européer tänker. Och detta precis när Tyskland ändrat sig och lovat skänka hjälp för miljarder. 

Vojne, vojne.

Stefan Löfven och de andra medlemmarna i Snålbrigaden – Nederländernas premiärminister Mark Rutte, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz – strandade i februari förhandlingarna om EU:s långtidsbudget med sitt nej.Foto: European Union

Medlemmarna i din lilla allians, Stefan, de förstod. Därför höll de truten om sitt eget motförslag. Ingen presskonferens, inget pressmeddelande. Österrikes Kurz kommenterade till pressen, de andra la på luren.

Du däremot, försvarade papperet med värsta tänkbara tajming och betalade med ännu en bit av Sverigebilden.

Och när vi talar om Snålbrigaden, ett par ord om din finansminister Magdalena Andersson som lovade svenska väljare att vara ”snålast i Europa.” Nu är ni fast för evigt med epitetet snål. Och ute i Europa används ibland synonymer till snål som låter betydligt otrevligare.

Jo, Andersson. Apropå EU-förslaget att låna upp 750 miljarder euro till en fond för återhämtning. Hon sa nej förstås, men hennes argument i tidningen Le Monde? ”Fonden är ändå för liten att räcka till det.” 

Hon har rätt makroekonomiskt sett, men det är kanske inte det starkaste argumentet för att slippa fonden, eller vad säger du, Stefan?

Vill du i framtiden vinna en strid i EU måste du agera smartare.

Hennes andra motargument att ”svenskar betalar hög skatt” medan ”andra” inte gör det? (Ja, hon talar om Italien.) Vill du spä på den italienska ilskan mot Sverige efter Tegnells uttalanden så gör hon en stor insats. Annars, be henne läsa på lite om Italien och deras i flera steg starkt höjda skatter.

Ibland måste man göra sig fiender i politiken när en strid är viktig att vinna. Men är man i pytteliten minoritet, till exempel om återhämtningsfonden, kostar det mer än det smakar att förolämpa sina samarbetspartners. 

Vill du i framtiden vinna en strid i EU måste du agera smartare. Angrip principer. Du kan alltid ta kampen för principen att EU inte ska tillåtas tjäna ”egna” pengar genom avgifter på exempelvis koldioxid eller miljöskurkar. Den segern är inom räckhåll. 

Svenska väljare följer ändå EU så lite att de inte kommer att märka att utgifterna då läggs direkt på dem i stället.