Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ylva Nilsson

Löfven måste försvara svenskar – inte britter

Är Stefan Löfven redo att vara tuff när motparten är engelsk?Foto: NORA LOREK
Storbritanniens premiärminister med EU-kommissionens förre ordförande Jean-Claude Juncker. Nu väntar tuffa förhandlingar mellan britterna och EU-länderna.Foto: FRANCISCO SECO / AP TT NYHETSBYRÅN
Storbritannien lämnar EU vid midnatt på fredagen - till besvikelse för denna demonstrant som motsätter sig brexit.Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

I dag tar vi ett tårfyllt farväl av Storbritannien som EU-medlem.

I morgon rullar vi upp ärmarna för att möta britterna som konkurrenter.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Ända sedan den fatala midsommar 2016 då britterna röstade för att lämna EU, har det funnits en bred vilja i Sverige att ge vännen Storbritannien ett fortsatt bra avtal.

Den tiden är över, nu gäller inte solidaritet med Storbritannien längre. Nu gäller solidaritet med Sverige.

För oavsett om man tycker att brexit är en toppenidé eller inte, måste Sverige naturligtvis sätta svenska jobb och svenska intressen i första rummet.

Så det där med svensk öppenhet och välvilja får vi pausa när vi går in i en ny fas, den när EU under nästa elva månader ska förhandla fram nya relationer med ex-medlemmen Storbritannien.

Förhandlingar med Storbritannien

Välvilja och öppenhet gäller förstås fortfarande där brittiska intressen sammanfaller med svenska.

När EU framöver satsar miljarder på försvar och försvarsindustrin, då ligger det i svenskt intresse att brittiska företag kan ingå i satsningarna. En stor del av svensk försvarsindustri är nämligen uppköpt av brittiska företag.

På samma sätt vore det både dumt och kortsynt att inte välkomna Storbritannien in i det europeiska försvarssamarbete som växer fram. 

Fast de måste förstås betala för sig och de kan inte få vara med och fatta beslut.

Det ligger inte i svenskt intresse att ett icke-EU-land slipper betala avgift och slipper följa EU:s regler men kan hoppa in i valfritt samarbete och där få rösta som en EU-medlem.

Så långt är det enkelt. Nu blir det svårare.

När EU skriver handelsavtal ingår krav att motparten inte ska kunna dumpa varor hos oss genom att strunta i miljön och löntagare, ha löjligt låga skatter eller ge statsstöd. Det gäller Storbritannien också om landet vill ha ”noll tariffer, noll kvoter” på EU-marknaden som premiärminister Johnson sagt.

Men av Storbritannien kommer EU begära striktare garantier än man gjort av till exempel Kanada.

Elakt eller realistiskt?

Den mesta handeln i världen sker alltid mellan närmast belägna länder. Avstånd spelar enorm roll. Storbritanniens handel med EU kommer fortsatt vara många gånger större än vi någonsin får med Kanada.

Vi är inte betjänta av att ge fritt tillträde på vår hemmamarknad till en stor handelsaktör som kan dumpa sina priser och slå ut våra egna företag i konkurrensen.

Vill de dumpa, bör deras tillträde bli begränsat.

Är svenska politiker redo att vara tuffa när motparten är engelsk?

Relationen efter brexit

Och nu till något riktigt svårt:

Om ett litet land som Sverige ska kunna förmå Storbritannien att respektera våra ekonomiska intressen, behöver vi övriga EU på vår sida. Vilket betyder att vi i vår tur måste ställa oss bakom danskar, irländare och holländare när de försvarar sina fiskeriintressen...fast vi kan tycka att det väl inte är så mycket att bråka om.

Är svenska politiker redo att släppa decennier av att stå på britternas sida?

Svenskt näringsliv kommer att ta stryk av brexit, vilken form den än får. 100 000 svenska jobb berörs. Om det var vänskap det handlade om, skulle Storbritannien kunna välja de avtal som ger minst skada på svenskt näringsliv. Det Norge har. Eller Schweiz. 

Men vi får acceptera att nu handlar det inte om vänskap, nu är det affärer. 

Vart tar EU vägen efter Brexit. Statsvetaren Göran von Sydow reder ut.