Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ylva Nilsson

KU-anmälan ger inte riksdagen makten tillbaka

Statsminister Stefan Löfven (S) höll pressträff efter uppgörelsen om EU:s återhämtnings- och långtidsbudgetar.
Foto: LARS LARSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Makten glider bort från svenska riksdagspolitiker. Den senaste KU-anmälan är ett desperat försök att göra sig mer relevant.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

I tisdags tog EU-ledarna beslut om ett enormt paket av politiska åtgärder. Svenska politiker beklagar sig över mängden av pengar. Fast egentligen var det så mycket mer som beslutades.

Framöver styrs investeringarna med järnhand: Klimatet, ny (digital) teknologi och strategiska satsningar för att trygga Europas oberoende från stormakter som vill bestämma vilka européerna umgås med, samarbetar med och handlar med.

EU-beloppen till detta är enorma – 1 800 miljarder euro i EU-budgeten och återhämtningsfonden.

Men det är ändå bara en mindre del. De 27 regeringarna kommer att mångdubbla volymerna genom att placera en stor del av sina nationella satsningar här.

Näringsliv och banker likaså, för det är här det händer.

Miljardanslag till rymden? Kirunagänget gnuggar händerna.

Vad svenska riksdagen framöver beslutar om för svensk ekonomi är med andra ord småpotatis, inriktningen är lagd.

Svenskt näringsliv hurrar över tisdagens beslut. EU ska satsa på klimatteknologi, digitalt och artificiell intelligens? Perfekt, de är på. 

EU lägger ännu mer pengar i forskning? Svenska forskare hör till de bästa i EU på att plocka hem dessa anslag. 

Helt nya och största beloppen någonsin på försvaret? Svensk försvarsindustri ligger i startgroparna.

Miljardanslag till rymden? Kirunagänget gnuggar händerna.

Svenska riksdagspolitiker för sin del klagar. Statsministern anmäls rentav till Konstitutionsutskottet.

Visserligen var EU-nämnden fullt med på att han skulle säga ja till återhämtningsfonden innan han for till Bryssel för det fem dagar långa toppmötet. 

Lyssna på det öppna sammanträdet i EU-nämnden innan och döm själva.

Visserligen fick de följa med via länk till Bryssel vad som hände. Men kanske att Löfven klockan fyra på morgonen efter flera sömnlösa nätter bara drog muntligt en ändrad formulering om rättsstaten i stället för skriftligt. Då ska han KU-anmälas.

KU-anmälan vore mer förståelig om svenska riksdagen i vardagen ägnade större intresse för EU-frågor.

2006 föreslog EU-kommissionen en politisk dialog med de nationella parlamenten i EU-länderna om sina förslag. Deras invändningar kunde spela in i EU-debatten INNAN besluten fattas.

Den svenska riksdagen sa nej.

Det vore utrikespolitik, sa riksdagen, det är regeringens jobb.

Då så. 

I fjorton år har EU-kommissionen fört den dialogen med andra EU-länders parlament.

KU-anmälan vore mer förståelig om svenska riksdagen i vardagen ägnade större intresse åt EU-frågor, om man faktiskt ville aktivt bidra eller förändra inriktningen. 

Men frågorna hanteras med högerhanden, i EU-nämnden, där ledamöterna ofta avslöjar att de inte läst på, att de knappt bryr sig om att följa vad massmedierna rapporterat. 

Ännu märkligare, under 25 år av svenskt EU-medlemskap har riksdagen struntat i att anpassa svensk beslutsprocess, så vi kan ibland se svenska myndigheter driva åsikter i EU som riksdagen ogillar.

Självständiga myndigheter tillåts självständighet även när de företräder hela Sverige i EU.

Makten glider bort från riksdagen och det beror på EU. Men att riksdagen väljer att inte låtsas om det utan fortsätta som förut och därför tappar ännu mer inflytande – det får stå för riksdagsmännen själva.

KU-anmälan mot Löfven känns mest som yrkesavundsjuka.


Rättelse: I en tidigare version av den här texten uppgavs en för hög totalsiffra för EU-budgeten och återhämtningsfonden.