Ylva Nilsson

Jimmie Åkesson fick sin valseger för sent

Magdalena Andersson och Jimmie Åkesson debatterade för första gången någonsin enskilt mot varandra i en tv-debatt i SVT:s Aktuellt under onsdagskvällen.
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson under valrörelsen.
Foto: TIM ARO/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna fick sin efterlängtade valseger – men försent. Tiden har sprungit vidare.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I en debatt i Aktuellt på onsdagen blev Jimmie Åkesson ansatt för sitt vallöfte om att sänka ”priset vid pump” med 10 kronor, vilket som bekant blev 44 öre.

”Det handlar om att prioritera”, försvarade sig Åkesson och nämnde krisen, att allt ju tar tid samt andra fina reformer.

Och där slutade han att vara i opposition, att vara uppstickaren som utmanar elit och makthavare för folkets räkning. Nu är han en av dom.

Samma fenomen har redan drabbat de främlingsfientliga populister som hade så stora valframgångar ute i Europa för några år sedan. När enkla lösningar mötte verkligheten och de måste förklara sig, blev de som vilka politiker som helst i väljarnas ögon. 

Sverigedemokraternas danska idoler, Dansk Folkeparti, blev i stort sett utplånat i valet i november.

Tyska Afd har krympt till oigenkännlighet. Franska Marine Le Pen har gett upp försöken att bli president, nöjer sig med att sitta i parlamentet med åtagandet att vara ”konstruktiv.” En majoritet av brittiska folket ångrar brexit och inte ens amerikanska republikaner vill ha Trump tillbaka.

Tiden har sprungit förbi deras frågor också.

I höstas var EU-kommissionären för migration, Ylva Johansson, inbjuden till Lund för att prata om migranter och EU. (Alla kan gissa undertexten - vad EU gör egentligen åt migrationsproblemet.)

När Lunds oppositionsråd Philip Sandberg, L, tog ordet, ville han att Migrationsverket skulle tänka mer på Lund när flyktingarna fördelas över landet. Lund behöver folk, Lund behöver arbetskraft.

radionyheterna hörde vi en företagare med syfabrik i Östersund önska sig fler flyktingar. Det finns yrkeskunniga sömmerskor och skräddare bland de nyanlända, kunde inte Migrationsverket skicka dem till Östersund?

Sverigedemokraterna fick sin valseger försent.

I hela Norrland formligen skriker en snabbt växande industri efter arbetskraft. 

Det är inte läge för främlingsfientlighet längre.

En faktor i detta är att Sverige tävlar med resten av Europa om invandrad arbetskraft. Ingen längtar efter flyktingar, men unga, friska människor med arbetslivserfarenhet och utbildning – ja tack.

Inte ens östeuropéer för att fylla luckorna finns längre. Bristen på arbetskraft är så utbredd att till och med Polen importerar filippiner och vietnameser i hundratusental.

Att det är nya tider nu, hörde vi i partiledarnas EU-debatt. Europa utvecklas mot en allt tajtare enhet vilket ger stora vinster. Detta framhöll de svenska partiledarna från Kristersson via Busch över till Andersson: En rik marknad, slagkraft att dunka till Ryssland, kraft att på rekordtid rulla fram nya vacciner. 

Svenska partiledare må tveka i detaljer kring EU:s utveckling men de ser de stora vinsterna.

Jimmie Åkesson däremot, önskade sig ett annat samarbete, att nationalstaterna bestämmer själva. 

Då måste man förstås ge upp allt ovanstående. Därför har det blivit gårdagens politik, resolut begravd i Ukrainas diken. 

Inte ens Åkessons italienska vän, Giorgia Meloni, vågar driva den linjen fast hon blivit premiärminister. Man måste prioritera, säger hon till sina anhängare.

Sverigedemokraterna fick sin valseger försent. 2010 hade det kanske kunnat gå.

2022 har vinden hunnit vända.


Ylva Nilsson är fristående kolumnist på Expressens ledarsida. Läs fler av hennes texter här.