Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ylva Nilsson

I skogen blir Sverige miljövännernas fiende

Det väntar tuffa strider inom EU om svensk skogsnäring.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

Sverige måste dra på sig boxhandskarna. Eller börja lägga om skogsbruket. För det väntar tuffa strider inom EU om skogen. Där blir vi miljövännernas fiende.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Då och då har EU talat om en skogspolitik, men då har svenska politiker tvärbromsat. Skog sköter vi själva, punkt slut. 

Det höll någorlunda, fram till att klimatet gjorde sitt intåg i politiken med sin mycket enkla syn på saken:

Att hugga ner träd släpper lös koldioxid i luften.

Att låta träden stå, binder koldioxiden.

En frontalkrock med svensk skogs- och pappersindustri, alltså. 

Det blev också frontalkrock mellan svenska politiker och miljöorganisationerna. För svenska politiker hävdar att det är klimatvänligt att fälla skog när Sverige gör det.

Dels för att när vi fäller ett träd, så planterar vi också ett nytt. Dels för att fällda träd kan användas klimatvänligt. Ersätta klimatboven betong i byggnader, till exempel. Eller bli biomassa och biobränsle.

Strid om svenska skogen i EU

Räcker det för att göra en klimatovänlig handling till klimatvänlig? Svenska politiker och miljövänner stred ilsket om detta häromåret när EU skrev klimatregler för markanvändning. 

Men i Bryssel har man stor respekt för näringsliv och jobb. Skogsindustrin är en av Sveriges viktigaste näringar. EU:s klimatregler för markanvändning stöptes i en form som får svenskt skogsbruk att te sig klimatvänligt.

Yes!!! Lättade och lyckliga utropade svenska politiker storseger. Utsläpp från skogen kan kvittas mot något annat. Siffror kan anpassas så att skogsbruket slipper tak för avverkning.

Det visar sig nu dock att det inte var kriget som vunnits, bara ett första slag.

Nästa vecka kommer EU-kommissionens klimatpaket ”Green Deal,” som utlovas bli stenhårt ambitiöst. Ett utkast har läckt och apropå skog kan vi se att all EU-lagstiftning om skog ska granskas på nytt och skärpas för klimatet och för den biologiska mångfaldens skull.

Allt? Och så mångfalden också? Svensk skog ter sig mindre grön när man ser på biologisk mångfald.

Siffertrix i svenska skogsklimatplanen

I en helt separat övning har EU i höst gått igenom och miljöklassat alla näringsgrenar för att kunna styra pengar rätt. Det är så populärt bland företag att måla ut sig som ”gröna” att en objektiv värdering behövs så att inte vad-som-helst kan påstås vara en grön åtgärd. Stora investerare, inte minst pensionsfonder, letar efter ”gröna” placeringar och ska likaså pekas åt rätt håll.

Alla former av skogsanvändning granskas här på nytt. Biomassa blir träpellets och eldas upp i vedspisen, hur ”grönt” är det? Här väntar otrevliga överraskningar.

Och som om det inte räckte har EU-kommissionen gett Sverige bakläxa för sin första skogsklimatplan. Kanske gjorde den tidigare stora EU-segern svenska politiker lite segerrusiga för i den skogsplan (som riksdagsoppositionen tvingade på regeringen) råkade sifferunderlaget bli sådant att resultatet skulle gett Sverige rätt att avverka mer skog än vi gjort förut.

Nå, i Bryssel kan man också räkna och Sverige har ombetts att skriva om sin skogsplan med korrekta siffror. Det lär bli en inrikespolitisk strid om vad det ska stå i den nya. 

Men därefter är det bara att ta ner segergestens armar och drar på boxhandskarna. Eller börja lägga om skogsbruket. För det väntar tuffa strider inom EU om skogen. 


Skogsbränderna var betydligt värre förr. Gunnar Wetterberg om skogens historia.