Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ylva Nilsson

Hoppsan, det är ju EU som betalar för brandplanen

Det var ju EU som betalat 90 procent av de två första brandflygplan som ställts på svensk mark. Den här bilden är dock på andra plan från sommaren 2018.
Foto: SUVAD MRKONJIC

År 2020 avrundades som det började – med att regeringen gör gemensam sak med EU-länderna, men talar tyst om det inför svenskarna. 

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

”Hur länge ska vi…?” Hur ska det…?” ”När kan vi…?”

Inrikesminister Mikael Damberg hade på tisdagen få svar efter sitt inledande kraftfulla besked att Sverige stänger gränsen till Storbritannien eftersom man där hittat en kraftigt smittsammare variant av covid-19.

Inte så konstigt att svaren uteblev. Vad inrikesministern inte nämnde, var att beslutet att stoppa flyg från Storbritannien tagits efter en intensiv telefonrunda och krismöte i Bryssel med de andra EU-länderna. Detta var samordnat, logiskt nog eftersom det råder öppna gränser oss emellan. Damberg kunde inte gärna säga mer utan fortsatta samtal med de andra.

År 2020 avrundas därmed som året har förlöpt, att regeringen väljer att göra gemensam sak med övriga EU-partners men talar tyst om det inför hemmapubliken. 

Men efter Sveriges första 25 år som nej-sägarland i EU, känns det ändå som ett framsteg att regeringen instinktivt uppfattar EU som den rimliga aktören i en global kris.

Eftersom det är juletid, försoningens tid, känns det rätt att summera just positiva steg under detta första av Sveriges kommande 25 år som EU-medlem.

På plussidan kom i höst EU-flaggan upp bredvid den svenska flaggan på regeringens presskonferenser. En obetydlig gest men ändå en daglig påminnelse om att vi inte står ensamma.

Det krävdes inte mer än en liten knuff från medier för att regeringen skulle komma ihåg att nämna EU, när den goda nyheten kom att Sverige tecknat flera avtal om vaccin mot covid-19. För det var ju EU som drivit på forskning och förhandlat fram avtal om vaccin åt alla EU-länder. Sverige hade bara satt upp sig på EU-listan.

Det tog heller inte mer än en knuff för att regeringen i somras skulle minnas att hm, det var ju EU som betalat 90 procent av de två första brandflygplan som ställts på svensk mark.

Ett litet land kan påverka stort men det kräver bra argument, envishet och att alla nivåer engagerar sig.

I Bryssel har statsminister Stefan Löfven under året utmärkt sig som en nyttig förhandlare på EU-toppmöten. Alltså, inte en som enbart slåss för svenska intressen utan en som rycker in och löser upp knutar så att de 27 länderna kan hitta en kompromiss.

Det är aldrig fel att vara en del av lösningen.

Mer jordnära; Sverige har drivit på för en ”taxonomi” – alltså en lathund för investerare över vilka ekonomiska aktiviteter som är klimatvänliga och miljömässigt hållbara.

Det kan få en enorm inverkan genom att styra bort kapital från klimat- och miljöskadliga projekt.

Mindre roligt för svensk industri är att vattenkraft och skogsindustrin i taxonomin riskerar att pekas ut för sina skador på ekosystemen. Detta får skyllas en gammal svensk försyndelse från våra 25 år som nej-sägare. Vi har inte placerat ut nog med tjänstemän och experter i EU som talar för svenska intressen.

En odelad svensk triumf har vi på kemikalieområdet där en grupp envetna, drivna svenskar utgjort motorn för att skapa en tuff europeisk kemikaliepolitik. 

Ett litet land kan påverka stort men det kräver bra argument, envishet och att alla nivåer engagerar sig.

Med i princip samma metod har Sverige lyckats övertyga EU om att kollektivavtal är bäst. Så bra, att EU-kommissionen vill se det för hela EU. Det gillar lustigt nog inte svenskarna alls.

Det får bli nästa kamp att föra. För nu vet vi att det går och hur man gör, för att få ut maximal nytta och påverkan av vårt svenska EU-medlemskap.