Ylva Nilsson

Håll ut Tyskland – Putin är pank

Tysklands förbundskansler, Olaf Scholz (SPD), praktiskt taget kramade gasturbinen som efter mycket om och men levererats till Tyskland.
Foto: SASCHA STEINBACH / POOL / STELLA PICTURES/DDP IMAGES EPA POOL

Medan ukrainarna blöder på slagfältet vinner vi det ekonomiska kriget mot Ryssland – så länge Putinpropagandan inte lurar oss att ge upp.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Olaf Scholz ser inte lavinen för all snö just nu. I ett par månader har han fört ett meningslöst gräl med ryska Gazprom om en gasturbin, reparerad i Kanada, kvarhållen på grund av sanktioner.

”Se här Ryssland,” hälsar Tysklands förbundskansler från sitt besök hos den ökända gasturbinen, ”jag har ju övertalat Kanada att släppa den, vi skickar den när ni vill.” 

När ska Scholz förstå att bluff och båg är en central del av rysk politik? Turbinen är bara ett svepskäl för att pressa Tyskland med strypta gasleveranser. 

Att Putins Ryssland lyckats slå blå dunster i ögonen på oss visar en intressant analys gjord av forskare vid Yale. Ryssland tjänar inte alls storkovan på höga olje- och gaspriser just nu. Tvärtom, ekonomin haltar betänkligt. Västvärldens sanktioner var en snöboll som rullande är på väg att bli en lavin.

Över tusen bolag har redan lämnat Ryssland – motsvarande ca 40 procent av rysk bnp. Importen har torkat ut till en liten rännil och rysk inhemsk produktion hackar illavarslande. Tillverkningen av bilar har till exempel gått ner 85 procent. Flygplanen (de flesta utlandsägda men Putin har beslagtagit dem) plockas på reservdelar och flygsäkerhetskraven har fått sänkas.  

De dollar Putin drar in på gas och olja kan han inte använda på grund av sanktionerna. Inte många vill ha ryska rubler i betalning. Ryssland förhandlar i ett rejält underläge med de privata bolag och länder i världen som ännu handlar med landet.

15 procents minskning låter inte mycket? När alla EU-länder är med, räcker det för att ersätta all rysk gas i Europa

Den ryska ledningen ljuger naturligt nog om detta. Handplockad statistik, censurerad statistik och direkta lögner ger en för Ryssland mycket ljusare bild. 

Västs sanktioner med undantag och kryphål hade inte räckt i egen kraft. Men de förstärks mångfalt av att folkopinionen fått näringsliv, länder och organisationer att sky ryska affärer.

Men den snöbollseffekten måste tyske förbundskanslern missa eftersom han lägger sin kraft på att försöka beveka Gazprom.

Samtidigt, under hans egen näsa, har Tyskland gått i gång med att spara energi på bred front. Hushållen, industrin och hans egen energiminister ger sig i kast med en plan om 20 procents energiminskning. 

Ja, hela EU sparar energi just nu vilket är avgörande för att få tillräcklig slagkraft. EU-länderna har åtagit sig att minska 15 procent av sin gaskonsumtion. Spanien, Frankrike och Italien blandar miljardsubventioner till isolering och luftvärmepumpar med nedsläckta butiksfronter nattetid och sänkt kyla/värme i offentliga byggnader.

Redan i juni hade Europa halverat andelen rysk gas i sina ledningar jämfört med förra året.

15 procents minskning låter inte mycket? När alla EU-länder är med, räcker det för att ersätta all rysk gas i Europa. 

Om vi inte ser hur hårt alla gemensamma insatser slår mot Ryssland är risken att vi går på Putins senaste fint – han sände just gamle tyske förbundskansler Schröder till Berlin med budskapet att Ryssland är villigt sluta kriga i utbyte mot en generös del av Ukraina.

Fall inte för det, Scholz, Putin är trängd. Så släpp äntligen gasturbinen och anslut dig till det ekonomiska kriget.