Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ylva Nilsson

Europa måste ha en ledare som inte viker sig

Ursula von der Leyen måste återupprätta respekten för EU. Och ingripa mot EU-länder som bryter mot reglerna. Nu gör de lite som de vill.Foto: PATRICK SEEGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRICK SEEGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jean-Claude Juncker lät EU:s huvudstäder komma undan med mycket. Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Turkiet stjäl EU-territorium. Karlshamn hotas av amerikanska sanktioner. På Malta råder maffialiknande förhållanden.

Vi behöver en stark kommission som vågar kräva att EU-huvudstäderna reagerar, inte en svag som den förra.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Lite försenad kunde Ursula von der Leyen, på rätt sida julafton, ta över från Jean-Claude Juncker som ordförande för EU-kommissionen. Han kallade sin kommission för ”politisk.” Det betydde tydligen att falla undan när EU:s huvudstäder inte hade lust att leka. 

När den enorma avgasskandalen hos Tysklands största biltillverkare 2015 rullades upp (av amerikanska myndigheter) gjorde Juncker-kommissionen inget, för det var Tysklands sak att kontrollera bilutsläppen.

När Frankrike 2016 bröt mot EU:s budgetregler godkändes det för att, som Juncker sa: ”Frankrike är ju Frankrike.”

När den brittiske premiärministern ville ha EU-kommissionens ord på att östarbetare var en belastning för Storbritanniens skattebetalare så intygade Juncker detta fast statistiken sa motsatsen.

Ungern och Polen ryckte på axlarna

När USA:s president blev arg över alla tyska bilar han såg på Manhattan, lovade Juncker att EU ska köpa mer soja och gas från amerikanerna. 

Undra på att denna svaga kommission inte hade auktoritet nog att få Ungern och Polen att följa EU-besluten om flyktingar 2015. Eller auktoritet nog att få EU:s medlemsländer att respektera rättsstaten, pressfrihet och medborgerliga rättigheter.

Om den nya EU-kommissionen visar sig lika svag som den gamla så är vi illa ute. För om ingen pressar EU:s huvudstäder att handla så gör de absolut ingenting. Inte ens när EU:s egna territorium utmanas.   

Turkiets president Erdogan planerar olje- och gasborrning strax utanför den grekiska ön Kreta. För att kunna göra det ”legalt” har han själv flyttat nationsgränsen tillsammans med Libyens premiärminister Fayed al-Serraj. Att Turkiet på det här viset stjäl vad som är ett EU-lands territorium har inte ens lett till att turkiska ambassadören kallats till samtal.

EU-länderna gör lite som de vill

USA har beslutat bötfälla alla som har en hand med i byggandet av Nord Stream II, en gasledning från Ryssland till Tyskland. Karlshamns kommun kan åka med, som hyrt ut lagerplats till ryssarna. 

När USA för några år sedan gick efter en rysk oligark med ägande i aluminiumindustrin, stannade Sveriges enda smältverk i Sundsvall. Eon vågade inte ens leverera el dit. 

Ingen vill hamna i onåd hos amerikanerna. Men EU är en större ekonomi och rikare än USA. Varför använder inte EU sanktioner för att markera sin onåd gentemot Turkiet? Och varför reagerar inte EU när USA stoppar ett europeiskt energiprojekt? 

EU måste också återupprätta respekten för dess egna regler. Hur länge ska Malta få sälja EU-medborgarskap dyrt till kriminella? När ska korruptionen i Ungern, Slovakien och Rumänien ge konsekvenser? Just nu finansieras skumma regimer med EU-bidrag samtidigt som de njuter av det anseende som EU-medlemskapet ger.

Junckers ”politiska” kommission minskade under sina fem år ingripanden mot EU-länder som bryter mot reglerna med 80 procent. Nu gör alla lite som de vill. Ge oss en stark EU-kommission som driver på EU-regeringarna att sköta sig och att försvara Europa. 

Annars har EU snart gjort sig själv till en historisk parentes.