Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ylva Nilsson

EU-svenskarna får svårt att infria sina vallöften

Kandidater till Europaparlamentet inför Expressens valdebatt i april. Soraya Post - Feministiskt Initiativ, fyra från vänster - blev inte återvald som ledamot.Foto: OLLE SPORRONG

Det svenska Team EU har nu bänkat sig för fem års politiskt arbete. Sett ur vinkeln ”svenska hjärtefrågor” är alla inte så strategiskt placerade.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

EU-platserna är fördelade och våra svenska företrädare har intagit sina. Den mäktigaste svensken i EU blir Ylva Johansson som EU-kommissionär och hon fick ett otacksamt men nödvändigt jobb: Migration.

Hon ska å ena sidan försöka hålla flyktingar borta med hårda gränser och många vakter, å andra sidan få EU-länderna att dela mellan sig de flyktingar som ändå kommer (vilket länderna har vägrat i fyra år) 

Tufft.

Fördelen är att ingen kommer att lasta Ylva Johansson om hon misslyckas och skulle hon komma någonstans kan hon räkna med hyllningar.

Svenskarna tränger ihop sig i utskotten

I Europaparlamentet valde vi efter en het valkampanj in 20 svenska företrädare. Där röstar alla förstås om alla förslag, men verkligt inflytande skaffar man sig i utskotten. 

Första intryck? De 20 invalda svenskarna har trängt ihop sig. Fem stycken sitter i miljöutskottet, där klimatfrågorna hägrar. Fyra stycken trängs i jämställdhetsutskottet vilket blir vilsamt, utskottet har sällan någon lagstiftning att syssla med.

Det är halva kontingenten, det.

Moderaternas toppkandidat Tomas Tobé har fått det mest prestigefyllda uppdraget bland svenskarna, han blev ordförande för ett utskott med ansvar för bistånd. Därmed blir det kanske knepigt att leverera på vallöftet om att ta fajten med kriminaliteten, för även om Tobé har en plats till (i utskottet Libe) lär det nya hedersuppdraget kräva all uppmärksamhet.

Socialdemokraternas toppkandidat Heléne Fritzon, som kampanjade på schysta jobb, tar plats i jämställdhetsutskottet. Det mest märkliga med det är nog att ingen från Socialdemokraterna sitter i arbetsmarknadsutskottet. 

Prestige kan ha påverkat andranamnet, LO-mannen Johan Danielsson, att i stället nappa på en vice ordföranderoll i transportutskottet. Därmed finns bara en av våra 20 svenskar i arbetsmarknadsutskottet - centerpartisten Abir Al-Sahlani, vars valfrågor för övrigt var jämställdhet och demokrati.

Det kan visa sig olyckligt. Under EU-valkampanjen var nog ”sociala pelaren” det EU-initiativ som svenska partier avskydde allra hetast. Men just i dagarna har nya EU-kommissionären för arbetsmarknad - som tippades gå till Ylva Johansson men gick till Luxemburgs Nicolas Schmit - fått i uppdrag att införa denna sociala pelare plus två andra svenska hatobjekt: En europeisk a-kassa samt lag om minimilöner.

Svenskarna lyser med sin frånvaro

Andra utskott där svenskar lyser med sin frånvaro: Utskottet för budget där EU:s nya sjuårs-budget kommer att slutmanglas, budgetkontroll (fusk med EU-pengar), försvar-och-säkerhet, ekonomi (ordning och reda) och jordbruk. 

Så var finns resten? KD:s toppkandidat Sara Skyttedal lovade inför valet att ägna sig åt ”de stora frågorna” i EU - och att motarbeta den sociala pelaren - men tar plats i industriutskottet.

Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke valde bort miljöutskottet för medborgerliga rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor.

Liberalernas Karin Karlsbro som kampanjade på ”Heja EU!” valde internationell handel och SD:s Peter Lundgren, som inlett sitt mandat med att meddela att han längtar hem och tänker sluta efter den här perioden, tar transport. 

Där har vi våra företrädare i EU. Glöm nu inte att höra av er till dem med synpunkter.  

Ylva Nilsson förklarar varför Sverige inte har större inflytande i Bryssel.