Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ylva Nilsson

EU-förslaget om minimilön är ett riktigt bottennapp

Numera finns det ”working poor” - människor som arbetar men inte kan leva på sin lön - även i EU. Därav diskussionen om lagstadgad minimilön.
Ursula von der Leyen hetsar ur sig dåliga förslag och missar brännheta problem. Det bådar illa, skriver Ylva Nilsson.Foto: AIDAN CRAWLEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
22 av 27 medlemsländer har redan minimilön. Foto: COLOURBOX

Europeisk minimilön? Det är svårt att hitta ett sämre sätt att lösa problemen. Tänk om, EU-kommissionen.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Välfärdsklyftan växer i Europa och den amerikanska varianten av lönearbetande - arbetande men ändå för fattig att försörja sig - börjar dyka upp här också.

Det är en förklaring till varför EU-kommissionen i tisdags föreslog att man inför en lagstadgad europeisk minimilön. EU-medborgare har rätt att förvänta sig att EU försvarar deras rätt till en viss levnadsstandard.

Eller?

För diskussionen måste väl starta här: Ska människors levnadsstandard garanteras av EU eller av nationalstaten?

Det finns skäl för EU att intressera sig. Vi har ju en gemensam marknad där vi sedan tio-femton år sett låglönekonkurrens slå ut företag som betalat vettiga löner. I byggbranschen och i lastbilstrafiken jobbar folk för svältlöner och sover på jobbet för att de inte har råd med övernattning. 

Vi har också sett hur fattigdomen i några länder spiller över i form av tiggare i andra.

Öst- och Centraleuropa har akut brist på arbetskraft därför att deras egna medborgare hellre utvandrar och jobbar för västlöner. Ungern, Polen, Rumänien med flera importerar arbetare från Ukraina, Moldavien och – faktiskt – från Filippinerna.

Kollektivavtal bättre än minimilöner

Så, ja. Att diskutera lönenivå i EU är kanske inte fel, här finns problem att lösa. Då ska diskussionen komma först och svaret därefter. Men EU-kommissionen startar i svaret och det blev då en europeisk lagstadgad minimilön. 

Fast när den själv går igenom läget, visar det sig att:

22 av EU:s 27 länder har redan lagstiftade minimilöner.

De länder som INTE lagstiftar utan kollektivavtalar, har överlag bättre lägstalöner och färre arbetskonflikter.

I några länder är lägstalönen hygglig men skatten så hög att inte mycket blir över. Ska EU därför lagstifta om skatter också? För annars blir reformen meningslös.

Ja, och så har vi den lilla detaljen att EU-fördraget förbjuder EU att reglera löner.

Nej, det blir bottenbetyg för ett förslag som inte löser någons problem men som kan skada den mer lyckade av två lönemodeller. 

Minimilön inte det enda som svajar i Bryssel

Den nya EU-kommissionsordföranden, Ursula von der Leyen, hetsar just nu ur sig förslag som hon lovat till höger och till vänster för att bli vald. Att vara ”geopolitisk” var ett. Minimilönen var ett annat men det blev ogenomtänkt och svajigt. Klimatsatsning var ett tredje, en uppblåst löftesballong där en miljards miljarder euro på tio år utlovas på lösa boliner. Det bådar inte gott inför nästa månads lagförslag om artificiell intelligens.

Att reglera komplicerade saker måste få ta tid. 

Däremot hade snabba reaktioner varit välkommet inom geopolitiken där det visslar om EU:s öron just nu: Turkiet har annekterat grekiskt vatten. USA har lyckats hota européerna till att bryta med 10 års Iranpolitik kring kärnvapenavtal. Det kommer inget svar på Frankrikes begäran om hjälp för att IS-terrorister vinner mark i Sahel och jagar ännu fler afrikaner på flykt över Medelhavet.

Om detta hör vi inget från von der Leyens kvarter.

EU behöver verkligen en fungerande ledning i dessa föränderliga och besvärliga tider. Låt oss hoppas att von der Leyens start inte är ett tecken på vad som komma skall.