Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ylva Nilsson

Det räcker inte bara att jaga gängen i Sverige

”Kokain-leverantörerna i Sydamerika gömmer inte ens knarket i containers, de bara lägger ner det helt synligt”, berättar europeiska brottsbekämpare.
Foto: COSTFOTO / EPA / TT / ZHAI HUIYONG / COSTFOTO/SIPA USA SIPA USA
Foto: STEFAN JERREVÅNG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Svensk debatt handlar om hur svensk brottslighet ska bekämpas av svensk polis i Sverige. Men kriminaliteten styrs från utlandet.

Detta är en kolumn av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Encrochat förändrade allt. 

Europeisk brottsbekämpning hade slitit på och ett steg i taget blivit bättre på knarkbeslag och barnporrligor. Men när fransk polis 2017 knäckte den krypterade meddelandetjänsten öppnades ett helt nytt landskap för förbluffade polismän, åklagare, domare och politiker.

Brottsligheten i Europa avslöjades vara enormt stor, oändligt mycket större än någon anat. Den var välorganiserad, tekniskt avancerad och fungerade enligt kända marknadsprinciper.

Ett brottsligt nätverk lyckades till exempel utnyttja ökad mängd kokain i omlopp, till att mångdubbla sina vinster. Nu behövde man tvätta sina svarta pengar för att gömma vinsterna. Den tjänsten hyr de in från ett annat brottsnätverk, omtalat skickligt på pengatvätt.

Det är en nyttig specialitet som kan säljas till många brottsnätverk.

Från något nätverk hyrs mördare, ett annat nätverk hyr ut korrumperade tullare i de stora hamnarna. Man kan till och med hyra ”ransomware” – tekniken (och utförandet) för att kapa ett bolag eller myndighets datorer, kryptera dessa och kräva en rejäl lösensumma för att låsa upp datorerna igen. Och affärerna gjordes upp just i Encrochat.

De största brottsnätverken är internationella koncerner med ”dotterbolag” som vardera specialiserar sig i en gren av brottslighet (utpressning, knark, prostitution, vapensmuggling).

Och brotten utförs i en hisnande omfattning.

”Kokain-leverantörerna i Sydamerika gömmer inte ens knarket i containers, de bara lägger ner det helt synligt. Det anländer så många containers varje dag till Europa att vi skulle rubba internationell godstrafik med enorma ekonomiska konsekvenser för våra länder, om vi seriöst ville bromsa det,” förklarade europeiska brottsbekämpare när jag besökte Europol i Haag i veckan.

I stället läggs stora resurser på att identifiera strategiskt placerade personer. Kan polisen identifiera till exempel pengatvättaren, så rivs verksamheten sönder för många brottsnätverk i ett slag.

Det brottsbekämpande Europa håller just nu tummarna för att Sverige ska vilja göra en rejäl insats i Bryssel, som nästa halvårs EU-ordförande.

Den 28 november slog europeisk polis till mot ett nätverk som stod för en tredjedel av all kokainhandel i hela Europa. 49 personer greps.

”Glöm 43 av dom men vi fick sex strategiska personer,” säger man nöjt på Europol.

Sedan Encrochat knäcktes har brottsbekämpningen inte varit sig lik. Anom och Sky var två andra krypterade vägar för skurkarna att göra upp, även dessa är uppbrutna och avlyssnade.

Men i Sverige handlade hela valkampanjen i somras om hur svensk brottslighet ska bekämpas av svensk polis. Åtgärderna som nya regeringen planerar, bygger på samma svenska logik.

Brottsligheten ligger tyvärr steget före. Även en inbrottsvåg, en serie bilstölder eller en snatterivåg, är i dag ofta organiserad utifrån där man plockar land efter land och snabbt rör sig vidare innan upptäckt.

I Haag finns polis och åklagare, Europol och Eurojust, för att samordna nationella insatser i europeiska tillslag som skadar på allvar. I EU-kommissionen har poliskommissionär Ylva Johansson lagt ett helt batteri av förslag på bordet för att vässa samarbetet. I Europaparlamentet har M-ledamoten Tomas Tobé utvecklat ett 50-punktsprogram som EPP (den största partigruppen) tagit ombord.

Polis och åklagare behöver verktyg och resurser för den europeiska verklighet vi lever i, kan vi gå över till att ta denna diskussion om brottslighet snart?

Det brottsbekämpande Europa håller just nu tummarna för att Sverige ska vilja göra en rejäl insats i Bryssel, som nästa halvårs EU-ordförande.

Ta det som en utmaning, Ulf Kristersson.Ylva Nilsson är fristående kolumnist på Expressens ledarsida. Läs fler av hennes texter här.