Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ylva Nilsson

De röda rockarna kan välta hela EU

Andreas Vosskuhle vid Tysklands författningsdomstol i Karlsruhe offentliggör domen där man slår fast att EU-domstolen överskridit sitt mandat när den godkänt Europeiska centralbankens (ECB) stora räddningsprogram för euron under finanskrisen.
Foto: SEBASTIAN GOLLNOW / AP TT NYHETSBYRÅN

Tysklands absolut mäktigaste har placerat en bomb under EU-bygget. Men nu den ser ut att smälla i deras egna händer.

Detta är en kolumn av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

I Tyskland är det inte politikerna, inte ens förbundskansler Angela Merkel som har sista ordet. Det har en institution i staden Karlsruhe, Tysklands författningsdomstol.

Efter andra världskriget skänktes den makten att stoppa politikerna om dessa fattade beslut som inkräktar på folkets rättigheter. Ingen mer nazism, tack.

Det tyska folket vördar domstolen. År efter år visar opinionsundersökningar att den har högst förtroende bland medborgarna av alla i det tyska samhället.

Men männen i de röda rockarna kan ha låtit makten stiga dem åt huvudet. I förra veckan gav de sig på EU. 

I en dom meddelade Karlsruhe att EU-domstolen överskridit sitt mandat när den godkänt Europeiska centralbankens (ECB) stora räddningsprogram för euron under finanskrisen.

De röda rockarna ställde sedan ett ultimatum till ECB – förklara era åtgärder så vi blir nöjda, annars gäller det inte länge för Tyskland och vi beordrar härmed tyska regeringen att lämna operationen.

Hur är detta en bomb under EU? Jo, för att EU-domstolen har sista ordet om alla EU-beslut. Hur skulle det annars se ut?

Tänk er allsvenskan i fotboll. Helsingborg meddelar att de inte gillar reglerna så nu inför de egna regler för deras lag. Det blir snabbt kaos förstås. Om inte alla spelar efter samma regelbok så rasar hela idén med en liga.

Risken syns redan. Polen, vars politiska ledning uppfunnit en högsta domstol utan riktiga jurister, jublar. Ungerns Viktor Orbán såg direkt att då kan ju ungerska domstolar bestämma att landet bara är med på de EU-regler som Ungern (Orbán) gillar. 

Nej, ingen nationell domstol kan underkänna EU-domar eller EU-regler. Men tyska författningsdomstolen har just gjort det… vilket väl innebär att Tyskland bestämmer över EU nu?

Ovant nog för domstolen dränks den plötsligt i kritik.

EU:s institutioner svarar bara helt kort att nej. Bara nej. För den tyska regeringen är det mycket svårare. Det är en självklarhet för tyska politiker att lyda Karlsruhe. Men den här gången har domarna råkat trampa dubbelt i klaveret.

Den tyska regeringens hetaste önskan råkar vara att ECB gör räddningsoperationer. Och alldeles särskilt gärna just nu.

Tysklands författningsdomstol i Karlsruhe har makt att stoppa politikerna om de fattar beslut som inkräktar på folkets rättigheter.
Foto: THORSTEN WAGNER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

ECB har precis inlett sin största räddningsinsats någonsin med lån till bland annat Italien och Spanien så att de kan hålla huvudet över ytan efter coronaepidemin. Om ECB hindras, finns bara ett annat sätt – att EU-länderna hostar upp. Tyskland har just tömt statskassan på 10,6 biljoner kronor för att rädda tyskt näringsliv vilka också beräknas betala 1 biljon kronor mindre i skatt i år.

Karlsruhe-domarna gick för långt. Det går inte att följa deras dom utan att välta EU-bygget och dra på Tyskland plågsamma utgifter i en svår tid.

Ovant nog för domstolen dränks den plötsligt i kritik. Från EU-håll var det väntat men när tyska ekonomer och jurister instämmer – till exempel presidenten i landets högsta domstol och före detta stränge finansministern Wolfgang Schäuble - då tar det skruv.

Och när Angela Merkel säger att Tyskland ska tillämpa domen med ”klar politisk kompass” som ger Tyskland plats att delta fullt ut i ECB - då ser det ut som att bomben gått av inte under EU, men i Karlsruhe-domarnas händer.


https://embed.radioplay.io?id=68610&country_iso=se"