Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ylva Nilsson

Dansk vaccinjakt blev ett PR-jippo

Mette Frederiksen med Benjamin Netanyahu och Sebastian Kurz.
Foto: AVIGAIL UZI / AP TT NYHETSBYRÅN

Danska statsministerns resa till Israel i dagarna blåste fart i debatten om EU:s vaccinstrategi. Men det bidde visst en tumme.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Danska statsministern Mette Frederiksen slog hårt på trumman inför sin vaccinresa till Israel tillsammans med Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz. 

Först kom pressmeddelandet, sedan utfrågning i folketinget och så inbjudan till reportrar att följa med på flyget till presskonferensen i Jerusalem. Att alls göra en utlandsresa i dessa covid-dagar är anmärkningsvärt, för efteråt får statsministern vackert krypa in i karantän.

I Sverige kastas frågan ut: Varför gör inte Stefan Löfven detsamma? Och i Tyskland undrar man (rätt ilsket) om man inte helt enkelt borde ha struntat i EU och handlat upp vaccin åt tyskarna själva först?

Den dansk-österrikiska resan väcker nämligen stor uppmärksamhet i europeisk press, där den beskrivs som alltifrån en attack på EU:s vaccinstrategi till ett bevis på att unionen inte räcker till i största allmänhet. 

En handlingskraftig premiärminister tar saken i egna händer – som Frederiksen. 

Den danska statsministern har hållit oss journalister på sträckbänken hela veckan och smugit åt oss aptitretare som ”Israel är världsmästare i vaccin”. Hon måste ju ha en listig plan med allt detta ståhej?

I väntan på det stora avslöjandet har vi letat och grunnat. Varför Israel, som ligger utanför EU? Landet har ingen vaccinproduktion, ingen vaccinforskning och en ganska liten läkemedelsindustri. Danmark och Sverige har ju annars ett tätt och intensivt samarbete inom bioteknologisk forskning i Lund.

Israel har förstås varit lysande på att vaccinera sin befolkning, eller i varje fall halva. Men det har gjorts med vaccin tillverkat i Europa. 

Vaccin fortsätter att rulla in via EU:s inköp.

Fast en intressant koppling finns: TEVA, en israelisk tillverkare av läkemedelskopior har en dansk vd, Kåre Schulz. På hemmaplan är han en omstridd figur som går under namnet Hard-Kåre, vilket får danska tidningen Berlingske att häpet fråga: ”Vill hon verkligen binda sig till honom?”

En annan tänkbar förklaring, resonerar vi, är att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har gjort stor sak av att han är vän med amerikanska Pfizers vd Albert Bourla, som lovat att besöka Israel i mars för att diskutera möjligheten att förlägga produktion dit. 

Nu har visserligen tyska Biontech patent på Pfizers vaccin, som redan tillverkas i Tyskland och Belgien med pågående utbyggnad men, tja... kanske kan det ändå ge Danmark något extra?

Men så ställer Bourla in sin Israel-resa i sista minuten! Jaha, spekulationerna går tomma, vi får vackert vänta på torsdagskvällens presskonferens. Där annonserar Fredriksen slutligen att Danmark tänker starta en fond med Österrike och Israel för att forska om vaccin och kanske framtida vaccinproduktion.

Lite snopet. Men kanske gör det inget. Varken Danmark, Österrike, Tyskland eller Sverige har trots allt hunnit göra slut på allt vaccin man hittills fått genom de etablerade kanalerna. 

Vaccin fortsätter att rulla in via EU:s inköp. Produktion byggs ut i Europa. Och ett samarbete mellan forskare, näringsliv och läkemedelsmyndigheter i 27 länder har startats av unionen om covid-mutationer och nya vaccin.

Kanske ska man se det som att Frederiksen försöker bidra lite extra? Det är ju inte fel.