Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ylva Nilsson

Corona väckte Merkel – nu vill hon bli hela EU:s Mutti

Angela Merkel var på väg ut från den politiska arenan men nu har hon fått blodad tand.
Foto: ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK / ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Europe First! Coronapandemin har lett till att Merkel har omdefinierat Tysklands roll: Det ligger i landets intresse att hela EU mår prima.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Det är en benhårt beslutsam Angela Merkel som tar över EU-ordförandeskapet. EU står inför sin värsta kris och hon tänker lösa den ”gemeinsam” om det så blir det sista hon gör.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel gjorde ett kvalitativt skifte i våras. Hon har länge varit uttalad EU-förespråkare men coronan förde henne steget längre. Hon betraktar nu hela EU:s inre marknad som Tysklands hemmamarknad.

En obetydlig skillnad? I mars försvarade hon tyska skattebetalare mot italienska anspråk. Två månader senare meddelade hon att tyskt näringsliv inte kan återhämta sig om inte övriga EU:s gör det samtidigt. 

Därav hennes och president Macrons förslag att låna upp 500 miljarder euro gemensamt för att ge till hårt coronadrabbade länder.

Hon hycklar inte om det tyska egenintresset: ”Det är mer än en solidarisk gest, det är en investering.”

Tysk suveränitet sägs vara en illusion utan europeisk suveränitet. Hotet heter inte Bryssel, det heter Kina, USA och Ryssland.

”Europa begränsar inte vårt manöverutrymme. I en globaliserad värld är det Europa som GER oss mer manöverutrymme.”

Kina – landet försöker vinna strategiska fördelar och måste bromsas.

EU blir därför hennes lösning på en lång rad skrämmande problem som hon ser rada upp sig. Skrämmande? Ja, i tysk politik ser man allvarliga faror som svenska politiker inte diskuterar – upptagen som man är med att diskutera migration.

Merkel har valt bort migration som diskussionsämne för sitt halvår som EU-ordförande. Det är inte akut. Akut är:

* Ekonomin – corona gör dubbelt så stor skada som den globala finanskrisen.

* Populister – krisen kan ge EU fler ledare som Orban, till exempel i Italien och Spanien.   

* USA – Trump har fått världshandeln att sakta in med handelskrig och sanktioner på alla som väcker hans misshag.

* Kina – landet försöker vinna strategiska fördelar och måste bromsas.

* Klimatet – återhämtningen efter corona måste vara grön. Pengarna ska styras dit. 

Det här är en helt annan än den svala, oengagerade Angela Merkel som förra året planerade sin avgång. Nu brinner hon för sin sak, talar om sin passion för Europa.

Om premiärminister Boris Johnson tror sig få en fördel i Brexitförhandlingarna med Merkel på andra sidan bordet, tar han fel.

Förbundskanslern har förstås inte övergett sitt decennielånga försvar av tyska intressen, bara omdefinierat dem. För Merkel – ja, för hela det tyska etablissemanget – är den inre marknaden en guldgruva att rädda till varje pris. Det är där tysk ekonomi gör sina största vinster så det tyska EU-ordförandeskapet handlar om detta.

Varken Kina eller USA ska räkna med att få härja fritt på den inre marknaden längre. Tysk-franska förslag som gynnar europeiska storföretag utlovas till i höst, till exempel om ”klimattullar” (vilket passar tyska storsatsningar på elbilar, på vätgas och ett ”grönt” stål).

Återhämtningsfonden, liksom en höjd EU-budget, ska styras mot det digitala och det klimatvänliga - inte fel eftersom Tyskland halkat efter på det digitala och kämpar med sina klimatmål. 

Om premiärminister Boris Johnson tror sig få en fördel i Brexitförhandlingarna med Merkel på andra sidan bordet, tar han fel. Hon har direkt uteslutet att Storbritannien skulle kunna lämna inre marknaden men a) fortsatt få gratis fördelar av den, eller b) tillåtas undergräva den med lågpriskonkurrens.

Merkel lär inte få som hon vill i allt men som den grundliga politiker hon är, har hon redan säkrat en lojal uppbackning i det mesta från Berlin, Paris och Bryssel.