Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ylva Nilsson

Bofinken fick Strandhäll att avslöja sin okunnighet

Miljöministern lovade att ändra i svenskt artskydd.
Foto: OLLE SPORRONG
Strandhäll kan inte ändra vad Skogsstyrelsen ogillar med en EU-dom. Den måste följas.
Foto: TOMS KALNINS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Skogsstyrelsen har skapat panik hos landets skogsägare – mot bättre vetande.

En vek miljöminister lät sig luras av kampanjen.

Detta är en kolumn av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Vi har 300 00 små skogsägare i det här landet som inte vet om de i dag bryter mot lagen.

Felet ligger hos den statliga Skogsstyrelsen. Efter 27 års svenskt EU-medlemskap där vi lyder under EU-domstolen som levererar ett par tusen utslag årligen, har Skogsstyrelsen fortfarande ingen som kan läsa innantill ur en EU-dom.

I stället ställer de till kaos i skogsbruket.

För två år sedan slet EU-domstolen en tvist mellan en fågelklubb och en planerad skogsavverkning i Härryda. Domstolen sa ungefär att EU-direktiv på området innebär att varje EU-land ska ha en ordning som balanserar skogsbrukets intressen mot skyddade fåglars intressen. Skyddet kan inte bara träda in inför en slutgiltig utrotning av den sista fågelungen av sitt slag. Ordningen måste ge ett grundskydd till alla skyddade fåglar.

Tidpunkter när de inte får störas kanske (häckningstider), fridlysa vissa platser kanske.

Svenska domstolar hörde och agerade. I de fall som har dömts ut i svenska domstolar efter EU-domen har Skogsstyrelsen ofta fått backning för att man tillåtit avverkning lite hej vilt. Domstolarna påpekar bland annat att Skogsstyrelsen fortfarande inte skaffat sig en ny praxis efter EU-domstolens utlåtande i mars 2020. I stället tycks man köra på som förut.

I februari 2022 hade Skogsstyrelsen och skogsindustrin tydligen tröttnat på juristerna. I en samordnad kampanj sprutades skriverier ut över det svenska medielandskapet som påstod att nu fick man inte störa en enda bofink längre.

Värst var nog pressmeddelandet från statliga Skogsstyrelsen som hävdar att INGEN enda fågel får störas.

För att åstadkomma full panik la man till i det statliga utskicket:

”Det innebär att det är markägaren eller verksamhetsutövaren som bär ansvaret för att ta reda på vilka arter som finns i skogen och se till att arterna inte skadas vid exempelvis en avverkning.”

Paniken hos skogsägarna var ett pris de var villiga att betala.

Just ni som är ute i skogen i dag, alltså. Den delen är sann, miljöbalken lägger hela ansvaret på er, oavsett vad myndigheter sagt eller tillåtit innan.

Men det finns andra grava fel här:

Skogsstyrelsen har i två år ignorerat EU-domen

Skogsstyrelsen felrapporterar nu vad EU-domen egentligen säger

Skogsstyrelsen vållar avsiktlig panik bland svenska skogsägare

Panik, för om man inte får störa en ENDA fågel, då kan man inte avverka alls. Eller röja sly. Eller gallra sin skog.

Kan man ens vistas i skogen?

Oerhört trist i sammanhanget är att alltför många svenska forskare, massmedier och politiker låter tramset passera utan att invända.

Är EU och EU-fördraget verkligen så okänt i Sverige efter 27 års medlemskap att inte de flesta av oss kan räkna ut att ett sådant påstående måste vara fel, att INTE EN ENDA FÅGEL får störas i skogen?

Skogsstyrelsen och c:o fick vad de antagligen vad de var ute efter, en vek miljöminister gick ut och lovade att ändra i svenskt artskydd. Paniken hos skogsägarna var ett pris de var villiga att betala.

Därmed avslöjar förstås miljöminister Annika Strandhäll sin okunnighet, för hon kan inte ändra vad Skogsstyrelsen ogillar med en EU-dom. Den måste följas.

För guds skull. Det har gått 27 år.Ylva Nilsson är fristående kolumnist på Expressens ledarsida. Läs fler av hennes texter här.