Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ylva Nilsson

Sverige var emot allt som gör EU starkt i Ukraina

Volodymy Zelenskyj ber om jetplan för ukrainsk militär.
Ukrainas president, Volodymyr Zelensky, ber omvärlden om hjälp, om och om igen.
Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HAND / EPA TT NYHETSBYRÅN
”Är det någon som trott att EU har svårt att uppträda enat så är det alltså en felsyn.”
Foto: Ivica Kljucar / Colourbox
Sverige var bland annat emot att ge EU:s civila räddningstjänst resurser. Nu har den skickat medicin, generatorer och filtar till Ukraina.
Foto: Patrik C Österberg / IBL

Någon gång undrat vad EU:s ”strategiska autonomi” egentligen betyder? Häng med, för här är den nu.

I förra veckan meddelade Tyskland att man stoppar gasledningen Nord Stream II från Ryssland. Det var en magnifik omsvängning av ett land beroende av rysk gas.

Men utan EU hade det inte hänt.

EU-länderna (Tyskland) tillåter ingen att lägga sig i deras nationella energival men EU har hittat vägar runt, för att bryta beroendet.

Unionen har finansierat energikorridorer över hela Europa så att grannländer enkelt kan ställa upp i kris. Man har finansierat LNG-terminaler för flytande gas från andra länder än Ryssland. Man driver på för utbyggda lager och förstås för utbyggnad av fossilfri energi.

Men EU gör mer än så. I torsdags kopplades Ukrainas elnät upp till EU:s och landet kopplade sig ur det ryska elnätet. Samma dag kom det ryska anfallet. Uppkopplingen mot EU var egentligen bara en test men nu pågår det tekniska arbetet med att låta Ukraina ligga kvar.

EU har utvecklat teknik för omvända gasströmmar för att bryta rysk makt över gasen som bara gått från öst till väst. Listigt. Ukraina kan nu få gas från EU.

Detta är strategisk autonomi i praktiken - ett Europa som gett sig själv alternativ.  

Hans hemmapublik önskar inte vad som hade varit ett amerikanskt svar: Amerikanska soldater i krig.

Begreppet har länge ogillats av svenska politiker som ansett det onödigt, dyrt och byråkratiskt men framför allt provokativt gentemot USA.

Men president Joe Biden hälsar och tackar. Han har låtit EU ta ledningen för att möta den ryska invasionen, såväl för sanktioner och flyktingar som för flygförbud och hjälpinsatser. Hans hemmapublik önskar inte vad som hade varit ett amerikanskt svar: Amerikanska soldater i krig.

Hjälpsamma grannar vräker gåvor över Ukraina just nu men mottagandet är tungt att rodda för ett land i krig. Inte för EU:s civila räddningstjänst dock (Sverige var emot att den skulle ges resurser). På en vecka gick över 8 miljoner föremål som medicin, generatorer och filtar från EU in i Ukraina. Bara sådant som ukrainarna bett om och via en motpart i stället för många.

Polen och Rumänien får uppbackning med flyktingströmmen, EU:s gränsstyrka Frontex (som Sverige sa nej till) rycker ut.

Ja, och från EU:s försvarsfond (som Sverige var emot) plockas 5 miljarder kronor ut för att köpa vapen till Ukraina. 

Vi får alla just nu demonstrerat för oss att krig kräver mer än bara militär och att en nation kan vara väldigt ensam.

Är det någon som trott att EU har svårt att uppträda enat så är det alltså en felsyn.

Men det stämmer att det europeiska samarbete som snabbt rullar ut och organiserar fram vaccin, öppna transportvägar, billiga lån eller elektricitet, har vuxit fram ur en seg och grötig process.

Det är en process där Sverige envist bromsat, Tyskland dragit fötterna efter sig och Polen ofta vägrat.

Frankrike uppbackat av många EU-länder har länge drivit åsikten att nationell suveränitet inte räcker, att europeiska strukturer behövs för att stå pall i kris.  Trion ovan, har ansett det vara onödigt. Ansett att i lugna tider räcker nationen och i krig är amerikansk militär allt Europa behöver. 

Vi får alla just nu demonstrerat för oss att krig kräver mer än bara militär och att en nation kan vara väldigt ensam. Ändrar sig svenska politiker nu? För på torsdag vid EU-toppmötet i Versailles kommer president Macron utmana med idéer om mer europeiskt samarbete. 

Zelenskyjs kritik mot Nato: ”Svaga och osäkra”

Presidenten höll tal efter försvarsalliansens besked – kritik mot Nato: ”Svaga och osäkra”.

Detta är en kolumn av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.