Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Yes! Helt rätt av Sverige att köpa Patriotrobotar

Det är bara att välkomna regeringens beslut att köpa in det amerikanska luftvärnssystemet Patriot.

Beslutet att köpa det amerikanska luftvärnssystemet Patriot är logiskt och rätt. Men var är stålarna, Peter Hultqvist (S)?

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Många satte nog kvällsteet i halsen när de tittade på TV4-nyheterna på tisdagskvällen. Regeringens beslut att köpa in amerikanskt luftvärn beskrevs som synnerligen kontroversiellt och som en provocerande form av upprustning gentemot Ryssland. Reportern avslutade med att ställa frågan om inte köpet har "en krigshetsande funktion".

Det är en minst sagt skruvad beskrivning.

I själva verket har beslutet fattats i bred politisk enighet. S-MP-regeringen har inte bara fått klartecken från Moderaterna och Centerpartiet inom försvarsgruppen. Även Liberalerna och Kristdemokraterna är positiva. De enda två partier som ställer sig utanför är alltså ytterkantspartierna V och SD.

Sverige har ett brådskande behov av nytt luftvärn. Det nuvarande systemet Hawk är från 60-talet och har inte en chans att slå ut de Iskanderrobotar som Ryssland har placerat i Kaliningrad. Det betyder att alla de dyra Gripenplan som försvaret köper in kanske aldrig ens skulle hinna lyfta från startbanan i en krigssituation innan de slogs ut. 

Ett försvar som saknar fungerande luftvärn är inte mycket till försvar. Att täppa igen denna lucka har därför hög prioritet och kan knappast kallas "krigshetsande".

Relationen till USA stärks ytterligare

Det är också uppfriskande att Sverige för en gångs skulle köper ett stort försvarssystem direkt från hyllan. Det innebär att vi får ett väl beprövat luftvärn som kan levereras förhållandevis snabbt. 

Valet av Patriot står i bjärt kontrast till många tidigare inköp där svensk försvarsindustri till varje pris ska hållas under armarna. Det innebär inte sällan förseningar och fördyringar med blågula särlösningar in absurdum. Det räcker med att nämn Helikopter 14. 

Sist men inte minst är inköpet av Patriot en viktig säkerhetspolitisk signal. Det stärker den transatlantiska länken mellan Sverige och USA ytterligare. Sverige kommer dessutom att bidra till Natos avskräckningsförmåga i Östersjön och därmed till skyddet av Baltikum. 

Än en gång visar Peter Hultqvist (S) att han är regeringens mest leveranssäkra minister. I bästa fall går han segrande även ur maktkampen om det olycksaliga kärnvapenförbudet. 

Tack och lov tog delar av borgerligheten sitt förnuft till fånga tidigare i höstas och lät Hultqvist stanna på sin post.

Den ekonomiska ekvationen går inte ihop

Men beslutet att köpa in Patriot väcker samtidigt besvärande frågor för försvarsministern, som den om Sveriges relation till Nato. Det är först tillsammans med andra länders luftvärn som de svenska Patriotenheterna kommer att få full effekt. Ensam är inte stark.

Än mer brännande är frågan om finansiering. Lilla Sverige ska nu köpa in tre stora plattformar till försvaret - nya Gripenplan, nya ubåtar och nytt luftvärn. Den ekonomiska ekvationen går inte ihop. Risken är stor att allt det övriga, såsom personal, övningar, ammunition hamnar i strykklass ännu en gång.

Hultqvist behöver därför leverera ännu en sak - nya stålar.


Läs också: Äntligen har försvaret och polisen blivit folkkära