Welcome, Mr Biden – Europa behöver dig

Stärk den transatlantiska länken genom att möta Biden halvvägs, mest konkret genom att höja försvarsanslagen.
Foto: POOL/ABACA / STELLA PICTURES/POOL/ABACA
”Xi Jinping gör kalkylen att demokratierna inte längre mäktar med”, enligt Biden.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Joe Biden vill blåsa nytt liv i den transatlantiska länken för att hålla fronten mot Kina. Förutsättningarna är långt bättre än dysterkvistarna påstår.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

På torsdag inleder USA:s president Joe Biden sin första utlandsturné med ett stopp hos Boris Johnson i London. Därefter väntar helgens G7-möte i vackra Cornwall, samt toppmöten med Nato och EU:s ledargarnityr i Bryssel på måndag och tisdag. 

Att första resan går till Europa är givet och för det fall att signalvärdet går någon förbi, passade presidenten på att understryka det i en debattartikel i Washington Post i helgen. 

Budskapet: USA sätter större värde på sina allierade än någonsin och bara tillsammans kan världens demokratier försvara demokratins värden.

Jämför det med Donald Trump. Han gjorde sin första resa till Saudiarabien, beskrev Nato som förlegat, hyllade Ungerns Orbán och kallade EU för strategisk motståndare strax före sitt ökända möte med Putin i Helsingfors.

Eller jämför för den delen med Barack Obama. Han började i Kanada och gjorde stor sak av att skifta USA:s geostrategiska fokus till Asien, eftersom Europa i praktiken sågs som gårdagens nyheter. 

Biden gör en helt annan analys. Det tjugoförsta århundradet håller på att formera sig till ett slags civilisationernas kamp mellan statskapitalistiska diktaturer och ”marknadsdemokratier” i allmänhet, samt de amerikanska och kinesiska supermakterna i synnerhet. 

Om USA:s anseende fått sig en rejäl törn under Trump, är kinesernas i fritt fall.

Parallellen med Kalla kriget är given, men den nya världsordningen är mer komplex eftersom ingen järnridå finns, utan kinesiska kapitalströmmar och ryska gasledningar tvärtom sträcker sig långt in i väst. 

”Xi Jinping gör kalkylen att demokratierna inte längre mäktar med”, konstaterade Biden i våras. Västländernas allt överskuggande uppgift är att återigen visa på den egna samhällsmodellens praktiska och moraliska överlägsenhet. Enad front är det enda rationella.

Det är helt riktigt att utgångsläget kunde ha varit bättre. Globalt hade demokratin ännu ett skitår i fjol, enligt Economists ansedda index från april. Europa är inte förskonat och USA har allvarliga problem på hemmaplan, vilket får återverkningar överallt. 

Enligt en mätning av statsvetaren Ivan Krastev för European Council of Foreign Relations, anser en majoritet i Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Sverige att USA:s politiska system i praktiken är kaputt, och att Kina kommer att vara en mäktigare stat inom 10 år.

Samtidigt är det livsviktigt att inte fastna i jämmerdalen. Européerna gnällde över USA:s förfall under Bush också; Obama vände de siffrorna över en natt. Och om amerikanarnas anseende fått sig en rejäl törn under Trump, är kinesernas i fritt fall.

Utnyttja det. Stärk den transatlantiska länken genom att möta Biden halvvägs, mest konkret genom att höja de europeiska försvarsanslagen som andel av BNP. Driv på för att återuppliva handelsavtalet TTIP. Sätt press på tyskarna att skrota Nordstream II. Ersätt vetorätten i EU:s gemensamma utrikespolitik med kvalificerad majoritet.

Och för svensk del: sluta vimsa och anta Nato-optionen med detsamma.