Statsministern måste nu snabbt markera mot Margot Wallströms vårdslösa attacker på en viktig allierad och därefter tydligt deklarera att Sverige inte kommer att skriva under konventionen. Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT, OKÄND & STEPHANIE LECOCQ / EPA / TT /
Statsministern måste nu snabbt markera mot Margot Wallströms vårdslösa attacker på en viktig allierad och därefter tydligt deklarera att Sverige inte kommer att skriva under konventionen. Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT, OKÄND & STEPHANIE LECOCQ / EPA / TT /

Wallströms Nato-attack är helt omdömeslös

Publicerad

Margot Wallström anklagar Nato för att hota Sverige. Stefan Löfven måste göra slut på den säkerhetspolitiska oreda som hans utrikesminister skapar.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är en illa dold hemlighet att det löper en djup spricka i regeringen mellan försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Margot Wallström.

Ett av trätomålen är konventionen om förbud mot kärnvapen. Margot Wallström var drivande i att Sverige - som ett av få västländer - i somras röstade för konventionen i FN. Men snart började Hultqvist och andra i regeringen inse vilka konsekvenser detta skulle få för våra försvarspolitiska samarbeten. Det ledde till att frågan om huruvida Sverige även ska ratificera konventionen har begravts i en utredning. Den blir klar först efter valet.

Konvention om kärnvapenförbud

Wallströms linje är att konventionen inte hotar Sveriges samarbete med Nato. Men det är uppenbart att verkligheten är på väg att springa ifrån utrikesministern. 

Kritiken kommer inte bara från kärnvapenländernas företrädare. Henrik Salander, tidigare nedrustningsambassadör som prisats av Svenska Läkare mot Kärnvapen, anser att konventionen är ett slag i luften. Samt att Sverige riskerar såväl samarbetet med Nato som att bli säkerhetspolitiskt isolerade om vi undertecknar den.

Att frågan är känslig för utrikesminister Wallström blev uppenbart i en intervju med SVT på nyårsdagen. När utfrågaren Erika Bjerström bad om en kommentar till att Natos USA-ambassadör sagt att svenskt stöd för kärnvapenförbudet är oförenligt med ett fördjupat Nato-samarbete, gick Wallström till attack:

"Nato ska avstå från att säga saker som upplevs som press och hot mot Sverige. Vi kommer inte att bry oss om hot, det är inte acceptabelt att man göra såna här uttalanden", sa utrikesministern, enligt SVT. 

Hela Sveriges försvarsplanering utgår från att vi ska få hjälp av Nato och dess allierade. Militäralliansen bygger i sin tur säkerhet genom avskräckning med kärnvapen. Men Wallström anser alltså inte USA ska få ha en åsikt om att Sverige på samma gång vill avskaffa Natos kärnvapenparaply och fördjupa försvarssamarbetet. I stället anklagar utrikesministern Nato för att hota Sverige. Det är rent häpnadsväckande omdömeslöst. 

Margot Wallström och Nato

Incidenten sätter den rödgröna regeringens säkerhetspolitiska problem i blixtbelysning. Någon tydlig linje går inte att urskilja. Regeringen kör slalom mellan Peter Hultqvists jordnära försvarssamarbeten och Margot Wallströms högtflygande nedrustningsarbete, även i frågor där positionerna är oförenliga.

Det är ett svaghetstecken att regeringschef Stefan Löfven inte sätter ned foten och visar vad som gäller. 

Statsministern måste nu snabbt markera mot utrikesministerns vårdslösa attack på en viktig allierad och därefter tydligt deklarera att Sverige inte kommer att skriva under konventionen.

Fortsatt osäkerhet om var Sverige står i säkerhetspolitiken är det sista vi behöver.

 

Läs också:

Margot Wallström är naiv om kärnvapen 

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag