Wallström, ta i för att få Hamza Yalcin fri

Publicerad

Turktyske Dogan Akhanli greps av spansk polis i lördags. På söndagen var han ute. Den turksvenske Hamza Yalcin är inlåst där sedan 3 augusti. Skillnaden? Regeringarnas agerande.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

President Recep Tayyip Erdogans regim går rättsvidrigt hårt fram mot personer som mer eller mindre godtyckligt anses ha kopplingar till kuppförsöket förra sommaren. 150 000 människor har fått sparken från offentliga anställningar. 50 000 har fängslats, bland dem 200 journalister.

Tidningar och etermedier har lagts ned eller tagits över av regimen. Tryck- och yttrandefriheten är det inte mycket bevänt med.

Regimen skickar också ut efterlysningar av meningsmotståndare utomlands, via Interpol. Anklagelsen rör i regel stöd för terrorism.

Den 3 augusti skulle den turksvenske journalisten Hamza Yalcin flyga hem från Barcelona efter Spaniensemestern. Han greps som efterlyst på flygplatsen och sitter sedan dess i häkte. Yalcin, som kom till Sverige 1984 och har dubbelt medborgarskap, skriver på Expressens kultursida om sin besvikelse över att inte ha fått stöd av UD i tid.

Tyske utrikesministern Gabriel ingrep personligen bums

Det är alltid svårt att veta vad UD gör och inte gör, regeringen kan alltid hänvisa till tyst diplomati. Men när utrikesminister Margot Wallström gjorde sitt lamt kritiska uttalande om utvecklingen i Turkiet den 8 augusti nämnde hon inte Hamza Yalcin vid namn, han var den frihetsberövade svensken i Barcelona. 

(Däremot nämnde hon Ali Gharavi, svensk medborgare som greps 5 juli när han lärde ut IT-säkerhet till Amnesty i Turkiet. Han är fortfarande fängslad.)

Den 19 augusti greps den turktyske författaren Dogan Akhanli i Granada. Samma dag satte Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel personligen fart på sina diplomater. Dagen efter släpptes Akhanli, i och för sig med förbud att lämna Spanien så länge Turkiets begäran om utlämning prövas, men ändå. 

Stoppa modernare tullunion med Turkiet

Då röt kansler Angela Merkel till: Turkiet måste sluta missbruka Interpol för att komma åt politiska motståndare. Och Tyskland har tidigare, liksom Österrike, förklarat att Turkiet inte kommer att få något moderniserat frihandelsavtal med EU så länge yttrande- och tryckfriheten inte respekteras och rättsväsendet används som regimens förlängda arm.

Wallström uttalande är däremot milt luddigt: "Relationen mellan Turkiet och EU kommer att förändras om nuvarande negativa utveckling fortgår."

Senfärdigheten i fallet Hamza Yalcin är inte unik för UD. Svenska Pen hade inget om honom på sin hemsida förrän Internationella Pen i går krävde att Yalcin friges och ska få åka hem till Halmstad. Pen-ordförande Elisabeth Åsbrink har visserligen svarat på intervjufrågor om Yalcin tidigare, men organisationen har inte ställt till eget buller.

Det hävdas i bland att EU inte ska reta upp Erdogan för att han kan säga upp flyktingavtalet som minskar migrationstrycket på EU. Risken finns. Men 45 procent av Turkiets export går till EU. Erdogan har nog råd med ordkrig - men handelskrig skulle kosta Turkiet för mycket.

Sveriges regering måste sluta tassa i förhållande till Turkiet. Recep Tayyip Erdogan begriper bara rakt maktspråk.

 

Läs också: 

Turkiet värre rättsosäkert för var dag som går 

Rösta nej till turkisk diktatur 

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag