Vuxenmobba inte SD

Ingen överraskning. Jimmie Åkesson överraskade inte i sitt tal i går. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: Cornelia Nordström

Först ut i Almedalen och EM-final på tv. Genom Jimmie Åkessons glasögon  kunde det ha sett bättre ut. Dessutom har SD detta år inte sponsrat  partisympatisörer på en Gotlandsresa.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

SD-ledaren överraskar inte under sitt tal. Mycket framstår som en upprepning av förra årets debut i Visby. Det handlar om ambitionen att "bredda partiet", göra det något mer trovärdigt på andra politikområden. Men Åkesson tvingas erkänna att han "tjatar" om invandringspolitiken. Och som han tjatar.

I går på SD:s dag höll baren på Donners Brunn i Visby stängt som en markering; baren är Almedalsveckans populäraste vattenhål, fast fyllt med rosé. Det kan tyckas som en perifer nyhet. Och har inte varje krogägare rätt att besluta om sina öppettider?

Ännu drygt ett och ett halvt år efter SD:s inval i riksdagen brottas många med hur man ska förhålla sig till detta främlingsfientliga parti.

Det korta rådet lyder: deras företrädare och sympatisörer ska behandlas korrekt. Varje form av vuxenmobbning stärker deras offerroll som "obekväma sanningssägare". Att stänga ner barer blir bara kontraproduktivt.

SD har i år förstått hur man agerar produktivt under Almedalsveckan. Gör ett utspel med konkret substans på debattplats i en tidning på partiets dag. Så visst var det smart av Åkesson att svänga om det femte jobbskatteavdraget. Det ger garanterat uppmärksamhet att byta ståndpunkt som folk byter skjortor i ett kvalmigt Visby.

Anders Borg ville inte ha något jobbskatteavdrag i budgeten i höstas på grund av risken att åka på pisk i riksdagen. I stället för att säga som det var skyllde Borg på det osäkra ekonomiska läget.

Borg kan med lite större trovärdighet återanvända det argumentet i höst, med tanke på den sorts tjurfäktning spanjorerna och EU nu är upptagna med.

Men så var det också det där med det finstilta och det politiska finliret. Att SD är för ett femte jobbskatteavdrag behöver inte betyda att man röstar för det. SD vill nämligen inte att den så kallade brytpunkten för när man ska betala statlig inkomstskatt ska höjas.

Men den skattesänkningen ingår i regeringens paket och Anders Borg kan ju inte plötsligt komma till riksdagen med bara jobbskatteavdraget. Tala om att vika ner sig för de Sverigedemokrater man lovat att inte samarbeta med.

Så vem vet, i höst kanske Åkesson säger nej till det jobbskatteavdrag han sa ja till i går.

Det vore i så fall logiskt. SD:s ekonomiska politik baseras på ett virrvarr av hypotetiska beräkningar om kostnaderna för invandringen. Samtidigt finns inte kostnaderna för vår nation med om SD:s gränsstängarpolitik och fanatiska EU-motstånd någonsin skulle bli verklighet.

Och väljarna förstår detta. SOM-institutets senaste studie visar att endast 4 procent av väljarna har SD som ett möjligt andrahandsalternativ. Dystra nyheter för Åkesson, men desto glädjande för väldigt många av oss andra.