Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Volvos miljonbonusar är en ren provokation

I våras slog Carl-Henric Svanberg fast att ”det inte blir någon bonus för ledningen i år”. Det blev det visst.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Volvo delar ut jättebonusar trots miljardstöd från skattebetalarna – och trots löfte om motsatsen. Det är stötande.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Minns ni oljeläckan i Mexikanska golfen 2010? Bensinjätten BP råkade spilla ut fem miljoner fat olja och orsaka USA:s största miljökatastrof hittills. 

BP:s styrelseordförande hette Carl-Henric Svanberg. Barack Obama kallade honom till Vita huset för en uppsträckning. Inför kamerorna underströk Svanberg att han bryr sig om ”small people”, ungefär småfolket, fast han menade vanligt folk. 

Med finanskrisen färskt i minne blev grodan en sorts symbol för de globala näringslivstopparnas brist på markkontakt. 

Numera svingar Svanberg styrelseklubban i AB Volvo. När pandemin bröt ut i mars ifjol tvärnitade produktionen. Lastbilstillverkaren permitterade 20 000 anställda och fick sammanlagt 1,7 miljarder i statligt stöd mellan april och september – nästan mest i landet. 

Att förlita sig på skattebidrag förpliktigar, det vet Svanberg. Redan under våren slog han fast att krisen gör att ”det inte blir någon bonus för ledningen i år”. Det vore ju i praktiken att dela ut skattepengar. Så gör man inte. 

Jodå, tydligen. Reportrar på Dagens industri avslöjade på måndagen att Volvo delade ut 118 miljoner kronor i bonusar till den egna ledningen för 2020 – trots Svanbergs högstämda tillkännagivande i mars. 

Det är skandalöst. 

Till saken hör att Volvo under hela pandemin suttit på en kassa värd 50 miljarder.

Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, där Volvo har flest anställda, säger till Di att regeringen gott kunde ha ”ställt tuffare krav” på företagen från början. Det är svårt att inte hålla med – muntliga löften är ju tydligen inte vatten värda.

Till saken hör också att Volvo under pandemin suttit på en kassa värd mellan 50 och 60 miljarder kronor. Man hade med andra ord klarat sig igenom krisen med god marginal även om staten aldrig hade delat ut ett öre.  

Permitteringsstöden är en bred och effektiv åtgärd, till gagn för långt fler än firmorna som får in pengarna på kontot. De gynnar både anställda och skattebetalarna, som annars skulle tvingas betala mer i form av stöd till arbetslösa och en svagare ekonomi.  

Men det betyder givetvis inte att företagen har rätt att göra vad de vill. 

Att som bolagshögern utmåla utdelningsförbud och kritik mot bonusar som socialistiskt förtryck är skrattretande. I så fall är M:s ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson röd – hon har kallat utdelningarna stötande och uppmanat företag som får stöd att ”hålla tillbaka vinsterna”.

Volvo, som studsade tillbaka under hösten, tänker göra tvärtom och pytsa ut 30 miljarder till ägarna ovanpå chefernas bonusmiljoner. Däremot kommer man inte betala tillbaka något statsstöd – det vore ”populistiskt”.

”Detta är verkligen det som sänker näringslivet i gemene mans ögon... dessa självmål är förödande!” dundrade den rutinerade finansmannen Sven Hagströmer med rätta på tisdagen.

Har Svanberg & co inte lärt sig någonting? 

Volvo borde betala tillbaka skattepengarna.  

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.