Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vladimir Putin måste gilla Jonas Sjöstedt

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt drömmer om ett Europa utan EU – en idé som ryske presidenten Vladimir Putin gillar. Foto: AP

Ingen behöver tvivla på Jonas Sjöstedts demokratiska övertygelse. Vänsterpartiledaren har läxat upp sitt eget ungdomsförbund när deras företrädare har hejat på den militanta vänstern i Revolutionära fronten. Sjöstedt har självklart också fördömt Rysslands annektering av Krim.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Men det finns ibland en – och för Vänsterpartiet besvärande – okritisk hållning till den ryska regimen. Det faktum att partiet via sin biståndsenhet har skeppat Sida-pengar till pro-ryska separatister i Ukraina är ett exempel.

Det är naturligtvis inte vänsterledarens avsikt, men i praktisk politik fungerar Jonas Sjöstedt dessvärre också som en godisleverantör till Vladimir Putin.

Sjöstedt drömmer om ett Europa helt utan EU. Putin plockar glatt upp en gräddkola – ett Europa utan EU vore mums för den ryske presidenten. Det skulle garantera ett ryskt inflytande såväl över Ukraina som över de forna sovjetrepublikerna i Baltikum.

Dags för nästa godisbit.

Sjöstedt har fått en ny kompis i Greklands premiärminister Alexis Tsipras. När Vänsterpartiet Syriza med inslag av trotskister och gammelkommunister segrade i valet jublade Sjöstedt.

Syriza har goda kontakter med Moskva och i april åker Alexis Tsipras dit på officiellt besök. Med Syriza vid styret i Grekland hoppas Putin kunna slå en kil in i EU-samarbetet som kan bromsa sanktionsviljan.

När det gäller EU:s handelsavtal med USA – TTIP – är Jonas Sjöstedt Sveriges mest högljudde kritiker. Väck vänsterledaren i natten och han likställer investeringsskyddet med jordens undergång.

Här plockar Putin en hel näve praliner ur påsen. För är det något Putin drömmer om är det ett totalt sammanbrott i handelsförhandlingarna.

TTIP är nämligen något betydligt viktigare än ett vanligt handelsavtal. Det är ett avtal som stärker den transatlantiska länken. TTIP blir en bekräftelse på att USA inte glömt Europa och sina säkerhetspolitiska investeringar. Den djupare ekonomiska integrationen mellan USA och EU kommer att spilla över på andra samhällsområden.

TTIP är också ett utryck för den västliga värdegemenskapen med demokratiskt styrda marknadsekonomier och fungerande rättssystem. Alltstå motsatsen till dagens Ryssland.

Det finns misstankar - som dock inte har gått att belägga - om att ryska pengar pumpats in i europeiska organisationer och nätverk som är motståndare till TTIP. Om så är fallet vore det helt i linje med den aggressiva propagandakrigföring Putin nu satsar på.

Jonas Sjöstedts främsta måltavla i TTIP är den tvistlösningsmekanism som det nu förhandlas om. Men Sjöstedts kritik är bara skräckpropaganda. Sverige har redan i dag ett sjuttiotal bilaterala handelsavtal med den här typen av mekanism. Vilka av dem vill Sjöstedt säga upp och göra Sverige fattigare?

Jonas Sjöstedt har varit föredömligt tydlig i sin kritik av den ryska regimens övergrepp. Men när Vladimir Putin försöker splittra enigheten inom EU är den praktiska politiken viktigare än retoriken.

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.