Vita husets krig mot medierna skrämmer

Under en 90 minuter lång presskonferens kallade president Trump pressen för "fake" runt 20 gånger, räknade Los Angeles Times ut.
Foto: STEFAN ROUSSEAU
Sean Spicer, Vita Husets pressekreterare, har ett ansträngt förhållande till pressen.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT
Melissa McCarthy har odödliggjort Sean Spicer genom bejublat framträdande i Saturday Night Live.
Foto: PLANET PHOTOS
Melissa McCarthy har odödliggjort Sean Spicer genom bejublat framträdande i Saturday Night Live.
Foto: PLANET PHOTOS

Vita husets krig mot medierna eskalerar. Det är djupt alarmerande.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Washingtons politiker håller på att vänja sig vid floden av nonsens från president Trump, skriver Politico.com

Medan hans påståenden om Sverige skapade en tsunami hos oss gjorde den knappt utslag på seismografen i Kapitolium. Presidenten ljuger ju ständigt. Ett påhittat terrordåd i Sverige? Än sen.

"He says some crazy shit sometimes," säger en anonym republikansk källa. "Vi har vant oss."

En annan sak som många har vant sig vid är Donald Trumps konsekventa attacker mot medierna. I fredags gjorde Vita huset pressekreterare, Sean Spicer, något exempellöst: han uteslöt flera medier, bland annat New York Times, Politico, CNN och Los Angeles Times, från en briefing. 

Den åtgärden kan faktiskt ses som en fjäder i hatten på pressen, menade New York Times i en ledare. Journalisterna har gjort sitt jobb, granskat makten och retat upp den. 

Spicers portande av medier odemokratiskt

Men i grunden är bannbullan ett alarmerande tecken på Trumpregimens svaga demokratiska reflexer. Dessa reflexer tycks till och med ha försvagats över tid. I december sa Sean Spicer att inga medier någonsin skulle bannlysas från Vita huset: "Det är det som gör en demokrati till en demokrati, till skillnad mot en diktatur."

Han hade rätt - då. Spicers tilltag i fredags påminner om auktoritära regimers beteende. Det är hisnande. 

Trump & Co har medvetet utsett medierna till sin huvudfiende. På så sätt smeker de Trumps "etablissemangs"-hatande kärnväljare medhårs. Dessutom kan presidentens ständiga tal om "fake news" ta udden av de avslöjanden som medierna gör och lär fortsätta göra.

Men det är långt ifrån säkert att Vita huset alltid handlar strategiskt. Spicers agerande kan vara resultatet av panik i en grön, kaotisk administration som drabbats ovanligt hårt av läckor. Eller den kan bero på utbrott från en lynnig president som tror att han är allsmäktig vd.

Fake news - ett knep för Vita huset

Medierna kan möta attackerna på olika sätt. Främst genom att göra den bästa journalistik de kan och lita på att "verkligheten vinner" i längden. Och genom att belysa och förklara "Trumpkriget" och mediernas roll. 

I Washington Post påpekar reportern Aaron Blake att begreppet "fake news" har blivit ett sätt för Vita huset att slippa bemöta obekväma nyheter i sak. Allt avfärdas svepande: "Fake news!"

Men, skriver Blake, vi förväntar oss faktiskt att allt vi skriver ska granskas och ifrågasättas. Vi skulle välkomna att Vita huset gjorde det. "Även de som är skeptiska mot medierna borde välkomna den sortens givande och tagande. Det kanske inte passar Vita husets syften, but it would be great for democracy".

Djupa demokratiska rötter är en styrka för USA i dessa tider. Ju mer Trump trampar på demokratiska ideal, desto fler läckor och avhopp torde det bli. 

Men auktoritära ledare runtom i världen har anledning att fira. När demokratins fyrbåk leds av en principlös pajas kan de ta ut sina odemokratiska svängar. Det är djupt alarmerande.

Samtidigt gäller det att de som har turen att leva i demokratier vårdar sina demokratiska reflexer - och inte vänjer sig.


Läs också:

Donald Trump släcker bränder med bensin 

Donald Trump är Putins kandidat 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.