Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Visselblåsare borde hyllas - inte jagas

Foto: SVEN LINDWALL
Foto: EMIL NORDIN
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES PELLE T NILSSON
I stället för att hyllas känner sig visselblåsarna som avslöjade Macchiarini (bilden) nu tvungna att anlita juridisk hjälp för att kunna rentvå sig från sjukhusets anklagelser
Foto: EMIL NORDIN, SVEN LINDWALL & PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

Visselblåsarna som avslöjade Macchiarini är hjältar. Men Karolinska universitetssjukhuset vägrar att be om ursäkt och fortsätter att anklaga dem för oegentligheter.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Svenska Akademiens rykte har solkats rejält i Sverige det senaste halvåret. Efter förra veckans besked om att inget Nobelpris i litteratur ska delas ut i år har anseendet skadats även internationellt.

Men i skuggan av dramatiken i Börshuset fortsätter även andra prestigefyllda, svenska institutioner med koppling till Nobelpriset att tappa i aktning.

Bakgrunden är Macchiarini-skandalen. Att Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet (KI) - vars Nobelförsamling utser medicinpristagaren - får kraftig kritik beror dock numera inte på den italienske stjärnkirurgens luftstrupsoperationer i sig, utan på hur institutionerna har hanterat affärens efterdyningar.

Skandalen har visserligen inte gått obemärkt förbi. KI:s rektor Anders Hamsten har fått avgå, likaså universitetskansler Harriet Wallberg Henriksson som värvade Macchiarini till universitetet.

Hård kritik mot Karolinska

Men tunga röster menar att de åtgärder som vidtagits inte är tillräckliga. För några veckor sedan levererade Carl Elliot, läkare och professor vid centrum för medicinsk etik vid University of Minnesota, svidande kritik i en artikel i New York Review of Books.

I en intervju med DN pekar han bland annat på att patienternas anhöriga inte har fått någon kompensation och att varken institutet eller sjukhuset har försökt försonas med de visselblåsare som hindrades i karriären, anmäldes och frystes ut efter att de kritiserat Macchiarini.

"Det visar att lojaliteten med institutionen är viktigare än patienternas välmående och att den som vågar tala öppet kommer att behandlas på samma sätt som visselblåsarna," skriver Carl Elliot.

Någon bättring tycks inte vara i sikte. Landstingspolitikern Håkan Jörnehed, V, motionerade nyligen om att Karolinska universitetssjukhuset borde be om ursäkt till visselblåsarna.

Men det blev snabbt kalla handen från sjukhusdirektören Melvin Samsoms stab. Sjukhusledningen återupprepade i stället sina anklagelser om att visselblåsarna ska ha behandlat personuppgifter i strid med lagen när man anmälde stjärnkirurgen.

– Vi ser detta som en fortsättning på fyra års trakasserier från Karolinska universitetssjukhusets och Karolinska institutets ledning, säger Karl-Henrik Grinnemo, en av de visselblåsande läkarna, till Dagens Medicin.

Macchiariniskandaln fortsätter

Behandlingen är rent ut sagt skamlig. Om KI och universitetssjukhuset hade lyssnat på visselblåsarnas varningar tidigare hade flera patienter kunnat slippa de plågsamma ingrepp som Macchiarini utsatte dem för. 

Men i stället för att hyllas känner sig visselblåsarna nu tvungna att anlita juridisk hjälp för att kunna rentvå sig från sjukhusets anklagelser. Detta medan sjukhusdirektören som försvarade Macchiarini lugnt sitter kvar på sin post.

De senaste åren har flera politiker varnat för hur utländska krafter försöker smutsa ned "Sverigebilden". Tyvärr måste man konstatera att svenska institutioner gör ett gott jobb med den saken alldeles på egen hand.


Läs också:

Låt inte universiteten utreda sitt eget fusk